Οι "κιτρινόμαυρες" γροθιές πρωταγωνιστούν και βγάζουν νοκ άουτ τους αντιπάλους!

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Κυρίαρχοι στην Βόρεια Ελλάδα

Το τμήμα πυγμαχίας του ΑΡΗ ιδρύθηκε το 1970, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Νίκου Καμπάνη, και πρώτος προπονητής ανέλαβε ο Μιχάλης Μπογδάνος προς τιμήν του οποίου η αίθουσα, όπου σήμερα πραγματοποιούνται οι προπονήσεις των «κιτρινόμαυρων» πυγμάχων, φέρει το όνομά του. Αρχικά, το τμήμα στεγάζονταν στο γυμναστήριο του Αλεξανδρείου Μελάθρου, ενώ τη δεκαετία του ΄9 μετακόμισε στο «Κλεάνθης Βικελίδης», όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Ο Μπογδάνος που έφερε μαζί του αθλητές αναγνωρισμένης αξίας, κατάφερε μέσα σε δύο μόλις χρόνια από την ίδρυσή της, να οδηγήσει την «κιτρινόμαυρη» πυγμαχία στην κατάκτηση του πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών το 1972, βάζοντας τον ΑΡΗ μέσα στους ισχυρούς της Ελλάδας.
Οι επιτυχίες, λοιπόν, διαδέχονταν η μία την άλλη στα χρόνια που ακολούθησαν, με το τμήμα να γνωρίζει μία «χρυσή» εποχή μέχρι το 1986 με τους Κώστα Σύρα, Στέλιο Σταφυλαράκη και Στέφανο Πουταχίδη να κρατούν τη σημαία του Συλλόγου ψηλά. Μάλιστα, η ομάδα του ΑΡΗ αποτέλεσε βασικό τροφοδότη της ελληνικής εθνικής ομάδας, ενώ από το 1987 και έπειτα πραγματοποιήθηκε μία προσπάθεια ανανέωσης, του τμήματος, με τον σημερινό προπονητή αυτού, Γιώργο Γκαβέζο, να εξελίσσεται σε βασικό πρωταγωνιστή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μέχρι το 1997.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ο «κιτρινόμαυρος» Σύλλογος πρωτοπόρησε για άλλη μια φορά, αφού το 1994 προχώρησε στην ίδρυση του πρώτου πυγμαχικού τμήματος γυναικών στην Βόρεια Ελλάδα, το οποίο έφθασε στην δεύτερη θέση του πανελληνίου πρωταθλήματος το 2003!

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Το 1998, την τεχνική ηγεσία του τμήματος ανέλαβαν οι Γιώργος Γκαβέζος και Στέργιος Κωστίδης, αντικαθιστώντας τον επί τριάντα χρόνια προπονητή, Μιχάλη Μπογδάνο και σταθεροποιώντας το τμήμα στα δέκα κορυφαία της χώρας. Χαρακτηριστικό της αθρόας προσέλευσης αθλητών ήταν το γεγονός ότι το 2003 ο ΑΡΗΣ συμμετείχε με τους περισσότερους αθλητές από οποιονδήποτε άλλο σύλλογο στις εθνικές διοργανώσεις.

Στα επόμενα χρόνια, νέα ταλέντα έκαναν την εμφάνιση τους στις τάξεις του συλλόγου μεταξύ των οποίων οι Αλέξης Ζαραντιασβίλι, Γιάννης Πάπικας, Ηρακλής Δάμπλιας, Χρήστος Βλαχοδήμος, Βαγγέλης Ιατράκης, Φώτης Αράπογλου, Γεώργιος Απριγιασβίλι και Παύλος Κοσμίδης, ενώ στις γυναίκες ξεχώριζαν οι Γεωργία Βαχανίδου, Στέλλα Κοντούλη, Κατερίνα Τσάμη και Ελένη Οβσεπιάν.

Παράλληλα, ο «κιτρινόμαυρος» Σύλλογος διαθέτει και παιδική ακαδημία, αφού ούτως ή άλλως το άθλημα προσφέρεται για όλες τις ηλικίες, αποτελώντας έναν συνδυασμό όλων των αθλημάτων, αερόβιων και αναερόβιων, ενώ διαθέτει πολλά πλεονέκτημα, όπως ότι μαθαίνει κανείς τρόπους αυτοάμυνας, βελτιώνει τη σωματική του κατάσταση, αναδεικνύει την αυτοπεποίθησή του και το κυριότερο δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών.

«ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΥΓΜΑΧΙΑ ΤΡΟΠΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ»

Ο Γιώργος Γκαβέζος, ο ένας εκ των δύο προπονητών του τμήματος, που αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο του παρελθόντος με το παρόν της «κιτρινόμαυρης» πυγμαχίας, μίλησε στην «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ» για την τωρινή κατάσταση στο τμήμα: «Αυτήν την στιγμή υπάρχουν γύρω στα 80 άτομα στο τμήμα, ιδίως μετά την ανακαίνιση του χώρου μας, που πήρε και το όνομα ‘Μιχαήλ Μπογδάνος’», σχολίασε αρχικά, για να προσθέσει: «Ο ΑΡΗΣ κυριαρχεί στη Βόρεια Ελλάδα στον χώρο της πυγμαχίας και πρωταγωνιστεί πανελλαδικώς. Στόχος μας είναι να κάνουμε την πυγμαχία να την βλέπουν ως τρόπο άθλησης και ν΄ αποτινάξουμε από πάνω μας αυτό που λέγεται για το άθλημα ότι θέτει θέματα επικινδυνότητας».

Προτεινόμενα Άρθρα