"Ας είναι μια αφετηρία για το μπάσκετ γυναικών αυτή η επιτυχία"

από Γιώργος Γκάτος

"Αυτή η Εθνική που είδατε θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό στο επόμενο πανευρωπαϊκό και στο επόμενο παγκόσμιο."

Ο προπονητής της Εθνικής Γυναικών , Κώστας Κεραμιδάς, βρέθηκε καλεσμένος στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή “Πρώτο και στα Σπορ”, όπου μίλησε για την επιτυχία της Εθνικής γυναικών στο Eurobasket της Τσεχίας, για τις Μάλτση, Σπανού και για τα προβλήματα που υπάρχουν στο εγχώριο πρωτάθλημα μπάσκετ γυναικών.

Αναλυτικά: 

Για τα προβλήματα της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ γυναικών: “Μας έλειπε το ύψος, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και οι απουσίες των Χατζηνικολάου και Δημητράκου καθώς άλλαξε την επιθετική και την αμυντική τακτική της ομάδας που έπαιζε μέχρι τώρα στα προκριματικά. Έπρεπε λοιπόν να φτιάξουμε από την αρχή μια νέα τακτική. Είχαμε τέσσερις ημίψηλα παίκτριες και έτσι χρησιμοποιούσαμε συγκεκριμένη αμυντική τακτική. Η πιο ψηλή μας παίκτρια στη διοργάνωση ήταν η Σπανού με 1.88 ύψος, αν εξαιρέσεις τη Φασούλα  που ήταν μικρή και μπήκε για λίγο χρόνο για να βοηθήσει”.

Για τη Σπανού: “Είναι πολύ καλή, έπαιζε σχεδόν μόνη της και παρόλο που την άλλαξα θέση, δηλαδή ενώ κανονικά παίζει τεσσάρι εγώ την έβαλα ως πεντάρι, ακολουθούσε τις οδηγίες και όσα τις λέγαμε. Έπαιζε με ψυχή, είχε τρομερή τακτική, απέφευγε τα κλειδώματα, με λίγα λόγια έπαιξε καταπληκτικά η Σπανού”.

Για το μέλλον της Εθνικής γυναικών: “Η αλήθεια είναι πως αν γυρίσω πιο κάτω και κοιτάξω δεν υπάρχει πολύ υλικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει την Εθνική. Το γυναικείο πρωτάθλημα μπάσκετ είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα καθώς υπάρχει μόνο ο Ολυμπιακός και μάλιστα υπήρχαν πολλές παίκτριες του Ολυμπιακού στο ρόστερ της Εθνικής και πρέπει λοιπόν και οι άλλες ελληνικές ομάδες να δείξουν κάτι καλύτερο. Επίσης η Εθνική νέων γυναικών είναι στην δεύτερη κατηγορία της FIBA και φέτος θα κάνει προσπάθεια να ανέβει κατηγορία. Η Εθνική νεανίδων παίζει στην πρώτη κατηγορία και θα προσπαθήσει να σωθεί, δηλαδή δεν είναι όπως παλιά που βγήκαν η Μάλτση, η Καλτσίδου κι αυτές που πρωταγωνιστούσαν στο ελληνικό μπάσκετ. Όμως θέλω να πιστεύω ότι η επιτυχία αυτή είναι μια αφετηρία για μια καλύτερη συλλογή παικτριών, η οποία θα χρειαστεί χρόνια για να αποδώσει. Αυτή η Εθνική που είδατε θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό στο επόμενο πανευρωπαϊκό και στο επόμενο παγκόσμιο. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια και βλέπω ότι δεν θα έχουμε παίκτριες μετά τις Μάλτση και Καλτσίδου που θα σηκώσουν τη φανέλα της Εθνικής”.

Για τη Μάλτση: “Η Μάλτση είναι ένα φαινόμενο. Είναι 39 χρονών αλλά παίζει λες και είναι 25 χρονών, έχοντας ώριμο μυαλό με το οποίο κράτησε μια ολόκληρη ομάδα σαν αρχηγός. Κράτησε τα αποδυτήρια, με βοήθησε απόλυτα στον έλεγχο των πάντων. Κράτησε ζωντανή την ομάδα και γι αυτό έρχονταν οι επιτυχίες και στο τέλος δεν πήραμε το μετάλλιο επειδή άδειασε πνευματικά η Μάλτση, έπαιξε και πολλά ματς κι αυτό την επιβάρυνε. Όμως πιστεύω ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί διάδοχός της. Θέλω να πιστεύω ότι οι νεαρές παίκτριες που έβαλα στο ρόστερ, η Χριστινάκη, η Σταμολάμπρου και η Φασούλα θα γίνουν πολύ καλύτερες στα επόμενα δύο χρόνια”.

Για το αν υπάρχει Ελληνίδα στο εξωτερικό που μπορεί να βοηθήσει την Εθνική: “Δε φαίνεται ότι υπάρχει κάτι τέτοιο”.

Για τους Έλληνες προπονητές: “Ο Μπαρτζώκας είναι δυσεύρετος και δεν πάει πουθενά με κάτω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, όπως και ο Κατσικάρης, το ίδιο και τόσοι άλλοι. Μάλιστα βγαίνουν συνεχώς Έλληνες προπονητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό”.

Για τον αγώνα με τη Γαλλία: “Στο 47-47 του αγώνα πλησιάσαμε πάρα πολύ κοντά στο θαύμα. Η Γαλλία είναι μια έμπειρη ομάδα στο μπάσκετ και σίγουρα θα τη θέλανε στον τελικό, όμως δε θα το θέσω έτσι. Ήταν πολύ καλό που ήμασταν ανταγωνιστικοί στα τελευταία πέντε λεπτά και έπειτα με τα τέσσερα φάουλ εναντίον μας δεν μας άφηναν να πλησιάσουμε το καλάθι. Ωστόσο μπορώ να πω ότι η Γαλλία ήταν καλύτερη ομάδα από μας, είχε και πολύ καλές αλλαγές, ενώ εμείς δεν είχαμε το ίδιο πράγμα. Η Μάλτση και η Καλτσίδου είχαν αρχίσει ήδη να κουράζονται. Μάλιστα την Μάλτση την κλείνανε πολύ, της έκαναν φάουλ, η προπονήτρια της Γαλλίας άλλαζε συνέχεια τα μαρκαρίσματα πάνω στη Μάλτση και λογικό κάποια στιγμή να μην έχει άλλες δυνάμεις η Εβίνα. Η Σταμάτη δεν μπορούσε να παίξει γιατί είχε πρόβλημα στη μέση της και είχα πρόβλημα για το ροτέισον. Επίσης μπορώ να πω ότι σταθήκαμε και άτυχοι, διότι ενώ εξολοθρεύσαμε τη βασική playmaker, τη Ντουμέλ, που για μένα είναι η καλύτερη στην Ευρώπη και ήταν και ο “κινητήριος νους” της Γαλλίας, για κάποιο λόγο εμφανίστηκε στο πανευρωπαϊκό της Πράγας η Επούπα, η αναπληρωματική της, κάνοντας το καλύτερο ματς της ζωής της στο συγκεκριμένο παιχνίδι βάζοντας και το πρώτο της τρίποντο με μας, καθώς δεν έχει βάλει ούτε ένα μέχρι εκείνο το παιχνίδι. Βέβαια αυτό δείχνει και το βάθος της γαλλικής ομάδας και την ικανότητα που έχει. Το ότι την αντιμετωπίσαμε στα ίσια δύο φορές για μένα αυτό είναι μεγάλη επιτυχία. Γενικά είμαι ευχαριστημένος που φτάσαμε μέχρι εκεί, ήταν κάτι απίστευτο”.

Για τους βοηθούς του, την Ελένη Καφαντάρη και τον Άγγελο Τσίκληρα: “Συνέβαλαν καθοριστικά στην πορεία της Εθνικής. Τους είχα πει από την αρχή ότι είναι μέρος της επιτυχίας ή αποτυχίας αυτή της ομάδας και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, κι αυτό κάνανε. Αυτό είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς κι αυτοί οι δύο άνθρωποι ήταν ο άλλος μου εαυτός εκείνες τις μέρες. Εγώ θέλω να συνεχίσω μαζί τους, αλλά η Ομοσπονδία αποφασίζει γι αυτό”. 

Για το Μαρούσι, με το οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια έχει δύο συνεχόμενες ανόδους ανέφερε: “Ανεβήκαμε δύο συνεχόμενες χρονιές, έχοντας χαμηλό μπάτζετ. Θα συνεχίσουμε την υπερπροσπάθεια φέτος και είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με την πορεία μας. Έχουμε δημιουργήσει ένα κράμμα νεαρών και πιο έμπειρων παικτών και οι μεταγραφές μας θα παραμείνουν σε αυτό το πλαίσιο και την νέα χρονιά, όπου θα βρεθούμε στο πρωτάθλημα της Α2, μιας κατηγορίας που είναι η πλέον αμφίρροπη στην Ελλάδα”. 

Πηγή: sdna.gr

Προτεινόμενα Άρθρα