Ήττα για Παναθηναϊκό από Μακάμπι (vid)

από AllAboutARIS

Την πρώτη του ήττα στη φετινή καλοκαιρινή προετοιμασία του ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν υπέστη το βράδυ της Δευτέρας (16/09) ο Παναθηναϊκός , χάνοντας με σκορ 88-75 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Κλειστό «Τάσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία», στο παιχνίδι με το οποίο έπεσε η αυλαία στο 4ο τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης» της Κύπρου.
Μετά την χθεσινή επιβλητική εμφάνιση επί της Μπάγερν Μονάχου και τη νίκη με σκορ 86-69, το «τριφύλλι» δεν μπόρεσε να παίξει και σήμερα σε υψηλά στάνταρ απόδοσης, καθώς, λίγο η κούραση, λίγο η καλή εμφάνιση των Ισραηλινών, οδήγησαν το σύνολο του Εργκίν Αταμάν στην πρώτη της ήττα μετά από τρεις φιλικές νίκες, αφού είχαν προηγηθεί εκείνες κόντρα σε Τσεντεβίτα Ολίμπια (81-76) και Αναντολού Εφές (83-72) για το «Cedevita Tournament» που έλαβε χώρα στη Σλοβενία.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα με τους Σλούκα, Γκραντ, Οσμάν, Ερνανγκόμεθ και Γιουρτσεβέν στην αρχική του πεντάδα, μπαίνοντας καλύτερα στο παρκέ έναντι της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Με τον Γιουρτσεβέν αρκετά δραστήριο να ζητά συνεχώς την μπάλα και να δοκιμάζει αρκετά σουτ, αλλά και αρκετά άστοχο, οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 8-5 στο 3’ και λίγο αργότερα με 10-7 στο 4’ με καλάθι του Οσμάν.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ ανέβασε «στροφές» και σε συνδυασμό με την κακή αμυντική λειτουργία του «τριφυλλιού», κατάφερε να τρέξει ένα γρήγορο σερί 10-2 για το υπέρ της 17-12 στο 6’. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν δυσκολευόταν να βρει τον δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι, την ίδια ώρα όπου δεν είχε «αντίδοτο» στην γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας των Ισραηλινών, από την οποία προήλθαν και τα δύο τρίποντα του Γιοκουμπάιτις για το 26-18 στο 9’. Μάλιστα, Χορντ και Σίμονς ανέβασαν τη διαφορά μέχρι και το +11 (19-30), προτού ο Μήτογλου σε νεκρό χρόνο διαμορφώσει το 22-30 της πρώτης περιόδου. Και να σκεφτεί κανείς πως χθες, κόντρα στην Μπάγερν, ο «Επτάστερος» είχε δεχθεί μόλις 8 πόντους στο ίδιο διάστημα.

Παρόμοιο ήταν το σκηνικό και στις αρχές του δεύτερου δεκαλέπτου, με τους Ισραηλινούς να βρίσκουν λύσεις και να διατηρούν με άνεση τη διαφορά σε διψήφιες τιμές (24-35 στο 13′). Κάπου εκεί ωστόσο ήρθε η αγωνιστική «έκρηξη» του Παναθηναϊκού, που με μπροστάρη τον Λορέντζο Μπράουν με 5 πόντους (είχε 10 στο ημίχρονο), έτρεξε ένα γρήγορο και αναπάντητο 11-0 σερί για την ισοπαλία (35-35) στο 16′!

Χοάν και Ράντολφ κατάφεραν να ξεκολλήσουν επιθετικά τους Ισραηλινούς για το 37-42 στο 17′, με τον Τσεντί Οσμάν (8 πόντους στο ημίχρονο) να αναλαμβάνει το επιθετικό σκέλος του «τριφυλλιού» και με ατομικές ενέργειες να παίρνει τα φάουλ, από τα οποία και βρήκε πέντε πόντους στο τελευταίο δίλεπτο, με τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει στα αποδυτήρια πίσω στο σκορ με 44-47.

Λίγο η κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια, λίγο η κόπωση από τις μάχες του πρώτου ημιχρόνου, αλλά και των δεδομένων και των συνθηκών της εποχής, οι δύο ομάδες μπήκαν αρκετά νωθρά στο τρίτο δεκάλεπτο, κάνοντας αρκετά λάθη και χάνοντας πάρα πολλά σουτ. Ενδεικτικό είναι πως το επιμέρους σκορ της περιόδου ήταν 11-11, ενώ από το 26′ μέχρι το 29′ – για ένα τρίλεπτο δηλαδή – δεν υπήρξε καλάθι στο ματς! Ο μεν Παναθηναϊκός είχε 4/13 σουτ, ενώ, η «ομάδα του λαού» κατέγραψε 5/16 εντός πεδιάς, με αποτέλεσμα η περίοδος να ολοκληρωθεί με σκορ 55-58.

Και ενώ το ματς ήταν στην… κόψη του ξυραφιού και ανοικτό σε κάθε αποτέλεσμα, ένα ξέσπασμα της Μακάμπι Τελ Αβίβ στις αρχές της τέταρτης και τελευταίας περιόδου με το τρίποντο του Μένκο, το alley oop κάρφωμα του Γκάμπριελ, αλλά και τις βολές του Σίμονς από την αποβολή του Εργκίν Αταμάν, επέτρεψαν στους φιλοξενούμενους να ξεφύγουν με 65-57 στο 31′! Παρά το ωραίο χουκ του Γιουρτσεβέν, οι Ισραηλινοί «χτύπησαν» δύο ακόμα φορές πίσω από τα 6,75μ. με τους Μένκο και Γιοκουμπάιτις, ισοφαρίζοντας έτσι τη μέγιστη τιμή της διαφοράς στο ματς για το 70-59 στο 33′.

Η απάντηση του Παναθηναϊκού δεν άργησε να έρθει, με τους Γιουρτσεβέν, Γκραντ και Παπαπέτρου να τρέχουν ένα γρήγορο 6-0, μειώνοντας στους 5 (65-70) στο 34′. Ωστόσο, δύο σερί τρίποντα της Μακάμπι από τους Σόκριν-Γιοκουμπάιτιτς εκτόξευσαν εκ νέου τη διαφορά στο +11 και το 76-65 στο 36′, με τους «πράσινους» να χαλαρώνουν αρκετά στα τελευταία λεπτά, γνωρίζοντας έτσι μοιραία την ήττα με σκορ 88-75.

Τα δεκάλεπτα: 22-30, 44-47, 55-58, 75-88.






Προτεινόμενα Άρθρα