Η… πολυκοσμία στο BCL και το ρίσκο… του Eurocup

από Σταμάτης Μουρελής

Το κεφάλαιο Ευρώπη παίζει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της ομάδας του ΑΡΗ την νέα σεζόν αλλά τα εμπόδια είναι μεγάλα.

Γράφει ο Σταμάτης Μουρελής

Πριν λίγο καιρό έγραφα πως το σχέδιο να βγάλουν τον ΑΡΗ εκτός εξάδας δεν είχε να κάνει μόνο με το φετινό πρωτάθλημα αλλά θα είχε και μακροχρόνιες συνέπειες για τους «κίτρινους» με όλα τα επίπεδα, αγωνιστικό και οικονομικό.
Και δυστυχώς οι εξελίξεις φαίνεται πως δικαιώνουν αυτό το σκεπτικό, μιας και ήδη φαίνεται πως υπάρχουν μεγάλα εμπόδιο όσον αφορά την ευρωπαική συμμετοχή του ΑΡΗ.

Οι «κίτρινοι» στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου εξέφρασαν την επιθυμία να αγωνιστούν στο Basketball Champions League και δη στους ομίλους της διοργάνωσης. Κάτι το οποίο με βάση την βαθμολογία της Ελλάδας δεν μπορεί να γίνει αφού εκεί θα παίξουν ο 3ος, ο 4ος και ο 5ος, θέσεις στις οποίες δεν τερμάτισε ο ΑΡΗΣ.

Βέβαια οι εξελίξεις που αναμένονται σε ευρωπαικό επίπεδο και η φημολογούμενη «συχώνευση» του Eurocup και του BCL, άφηναν ελπίδες πως κάτι μπορεί να αλλάξει όπως επίσης και τα όσα ακούγονταν από την Αθήνα για την πιθανή… μετακίνηση της ΑΕΚ ή του Περιστερίου σε άλλη διοργάνωση. Αλλά οι πληροφορίες δείχνουν κάτι διαφορετικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του allaboutaris.gr, όχι μόνο καμία από τις τρεις ελληνικές ομάδες που μετέχουν στο BCL δεν θα αποχωρήσει αλλά θα προστεθεί και μία τέταρτη στην εξίσωση. Ο λόγος για τον Προμηθέα ο οποίος έχει πάρει οριστικά απόφαση να αποχωρήσει από το Eurocup και να παίξει στο BCL για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την παρουσία του προέδρου της ομάδας στην θέση του προέδρου της ΕΟΚ, μίας Ομοσπονδίας που παραδοσιακά στηρίζει την FIBA Europe, άρα δεν γίνεται η ομάδα του να παίζει σε… διοργάνωση των αντιπάλων. Ο δεύτερος λόγος είναι το οικονομικό μιας και η φετινή ζημιά είναι μεγάλη για τους Πατρινούς.

Το φορμάτ του Eurocup με τα «σίγουρα» εννέα εντός έδρας παιχνίδια βοηθάει ομάδες που έχουν κόσμο άρα και εισιτήρια. Ο Προμηθέας με βάση τα επίσημα στοιχεία της διοργάνωσης είχε μέσο όρο 797 εισιτήρια ανά αγώνα, νούμερο με το οποίο δεν μπορούσε να καλύψει τα έξοδα του παιχνιδιού και να έχει κέρδος. Οπότε θέλει να παίξει στο BCL όπου υπάρχουν λιγότερα παιχνίδια και έξοδα.
Το Περιστέρι επίσης δεν είναι έτοιμο για να… αλλάξει διοργάνωση, ο ΠΑΟΚ είναι «πιστός» στην FIBA.

Όσον αφορά την ΑΕΚ, πέρασε προς τα… έξω πως λόγω της βαριάς τιμωρίας του ενός χρόνου κεκλεισμένων σκέφτεται να πάει στο Eurocup αλλά αυτό απλά είναι ένας μοχλός πίεσης για να μειωθεί η ποινή στο… μισό. Αν μειωθεί κατά 50% η ΑΕΚ θα παίξει κανονικά στο BCL.

Τώρα λοιπόν φαίνεται πως έχουμε τέσσερις ελληνικές ομάδες για το BCL και τρεις θέσεις, που σύμφωνα με την βαθμολογία πάνε σε Περιστέρι, ΠΑΟΚ και Προμηθέα, με την ΑΕΚ να μένει εκτός ομίλων. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην ΑΕΚ παλεύουν για να μπουν στους ομίλους αν δεν γίνει αυτό θα πάνε στα προκριματικά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα ο ΑΡΗΣ δεν μπορεί να μπει όχι απλά στους ομίλους, ούτε στα προκριματικά του BCL, μιας και φαντάζει απίθανο η FIBA να βάλει δύο ελληνικές ομάδες στα προκριματικά. Ειδικά τώρα που ακούγεται έντονα πως οι τουρκικές ομάδες δεν θα παίξουν Eurocup και θέλουν BCL ενώ και από την Ισπανία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, με την Βαλένθια να επιθυμεί επίσης να έρθει προς FIBA μεριά.

Αυτό έχει να κάνει επίσης με τις φήμες πως η νέα διοργάνωση που θα προκύψει από την ένωση BCL-Eurocup με αυξημένα έσοδα θα είναι υπό τον έλεγχο της FIBA, οπότε αρκετές ομάδες θέλουν να έχουν καλές σχέσεις για να ωφεληθουν από την ένωση. Οι άνθρωποι του ΑΡΗ είναι σε επικοινωνία με την FIBA και το παλεύουν αλλά με τέσσερις ομάδες να θέλουν να πάρουν ήδη μέρος, φαντάζει απίθανο να ανοίξει θέση στο BCL.

Η επιλογή του FEC δεν υπάρχει καν στο… τραπέζι για την ΚΑΕ είτε από αγωνιστικής είτε από οικονομικής πλευράς. Ο Γιάννης Καστρίτης δεν θεωρεί πως μπορεί το FEC να προσφέρει κατι αγωνιστικά στην ομάδα, το αντίθετο μάλιστα μπορεί να την επηρεάσει αρνητικά. Επίσης στο οικονομικό, δεν υπάρχουν εγγυημένα έσοδα ή τηλεοπτικό, τα έξοδα μετακίνησης είναι σημαντικά, ενώ και οι συνθήκες όχι και ιδανικές. Επίσης οι ομάδες που παίζουν στην συγκεκριμένη διοργάνωση δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως «κράχτες» για τον κόσμο. Οπότε το FEC έχει αποκλειστεί από την συζήτηση.

Το ρίσκο του Eurocup

Η επιλογή που φαίνεται πως μένει για τον ΑΡΗ όσον αφορά την Ευρώπη είναι το Eurocup. Αλλά εδώ ρίσκο σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο είναι μεγάλο. Η διοργάνωση προσφέρει λιγότερα εγγυημένα έσοδα σε σχέση με το BCL ενώ πρέπει να έχεις ένα μπάτζετ τουλάχιστον 800.000 ευρώ. Νούμερο απαγορευτικό με τα σημερινά δεδομένα, αλλά απαραίτητο για να πάρεις μέρος στην διοργάνωση μιας και θέλεις ένα γεμάτο ρόστερ, ικανό να αντεπεξέλθει σε Ελλάδα και Ευρώπη με δύο παιχνίδια την εβδομάδα.

Το φορμάτ προσφέρει μεν εννέα εντός έδρας αγώνες όπου μπορεί η ομάδα να έχει έσοδα από τα εισιτήρια αλλά αυτό επίσης δεν είναι κάτι εγγυημένο, δηλαδή πως ο κόσμος θα γεμίσει το γήπεδο. Και επειδή όλοι στον οργανισμό γνωρίζουμε πως η παρουσία του κόσμου στο μπάσκετ έχει άμεση σύνδεση με το ποδόσφαιρο, κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να μιλήσει με νούμερα.

Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι το τηλεοπτικό το οποίο θα πάρει η ομάδα που θα λάβει μέρος στο Eurocup, το οποίο είναι στην NOVA και η οποία θα έχει την Euroleague για τα επόμενα χρόνια δίνοντας ένα σημαντικό ποσό για τα δικαιώματα.
Επίσης το κόσμος μετακίνησης είναι αρκετά σημαντικό μιας και έχει εννέα ταξίδια ανά την Ευρώπη.

Βέβαια η επιλογή του Eurocup ίσως να είναι και η μοναδική για την ΚΑΕ, με τη συγκεκριμένη διοργάνωση να μην… καίγεται και ιδιαίτερα για να βάλει ελληνική ομάδα. Πάντως ο ΑΡΗΣ την στήριξε, κάνοντας και μία αξιόλογη πορεία, κάτι που ίσως να παίξει ρόλο στις επαφές.
Βλέποντας πως διαμορφώνεται ο ευρωπαικός χάρτης αντιλαμβάνεται ο καθένας πως ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος για τον ΑΡΗ όσον αφορά την παρουσία του σε μία διοργάνωση. Το βασικό μέλημα βέβαια είναι το οικονομικό και να μην ζημιωθεί η ομάδα, όπως και το θέμα Καστρίτη είναι σε άμεση συνάρτηση, κάτι που θα παίξει τον ρόλο του.

Τώρα πάντως ξεκινάνε οι… επαφές από τους ενδιαφερόμενους και το επόμενο 20ήμερο θα κρίνει πολλά για την ευρωπαική παρουσία του ΑΡΗ.

Υ.Γ. Ο Καστρίτης δεν «καίγεται» να πάει σε καμία ομάδα. Θα περιμένει τον ΑΡΗ λογικά μέχρι τα τέλη του Μαϊου, αντιλαμβανόμενος κι αυτός πως είναι δύσκολο τώρα να υπάρχει απάντηση στο θέμα Ευρώπη.
Υ.Γ.1: Βέβαια ήδη εργάζεται για την επόμενη μέρα του ΑΡΗ και βλέπει παίκτες από την αμερικανική αγορά. Για να είναι έτοιμος.
Υ.Γ.2: Η ΑΕΚ είχε επικοινωνία με τον Έλληνα τεχνικό και φέρεται να του κατέθεσε και πρόταση συνεργασίας για τα επόμενα δύο χρόνια. Απάντηση δεν πήρε μιας και ο Καστρίτης θα περιμένει τον ΑΡΗ.
Υ.Γ.3: Η επιλογή Σιγάλα ως πρώτου προπονητή, για μένα προσωπικά, είναι μεγάλο ρίσκο. Ηγέτης στο γήπεδο ο «Ράμπο» αλλά ως πρώτος και μάλιστα στον πάγκο του ΑΡΗ είναι κάτι διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο. Και σε μία χρονιά που θέλεις να κάνεις το βήμα παραπάνω με… μετρημένα κουκιά.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X