Προσωρινή λήξη… συναγερμού αλλά ο κίνδυνος παραμένει

από Σταμάτης Μουρελής

Η χθεσινή απόφαση στο δ.σ. του ΕΣΑΚΕ σήμανε και λήξη… συναγερμού για τον ΑΡΗ όσον αφορά το κομμάτι της αδειοδότησης αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα οικονομικά προβλήματα «εξαφανίστηκαν».
Σήμερα οι 4 ομάδες για τις οποίες υπήρχε αρνητική εισήγηση για την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα, (ΑΡΗΣ, ΑΕΚ, Απόλλων Π., Λάρισα), πήραν παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου για να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα στην Λίγκα, κάτι που σημαίνει πως οι «κίτρινοι» έχουν μπροστά τους 13-14 ημέρες για να βρουν 100.000 ευρώ για να κλείσουν την φετινή σεζόν.

Το συγκεκριμένο νούμερο την δεδομένη χρονική στιγμή, όπου δεν υπάρχουν έσοδα και μετά από μία χρονιά με αρκετές απώλειες σε οικονομικό επίπεδο λόγω κορωνοϊού όπως εισιτήρια, είναι αρκετά μεγάλο

Κάποιοι άνθρωποι βοήθησαν στο κομμάτι της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερώτητας, ένας μόνος του ανέλαβε την εγγυητική, ενώ ο Αχιλλέας Ρουσιαμάνης πήρε πάνω του την υπόθεση Τζένκινς. Αλλά όσοι βοηθάνε οικονομικά έχουν φτάσει στα όρια τους και δικαιολογημένα. Χρειάζονται βοήθεια, αρχικά στο θέμα των 100.000 ευρώ.

Η ΑΜΚ δεν προχωράει και φαίνεται πως δεν θα καλυφθεί μέσα στο προβλεπόμενο εξάμηνο. Οι 500.000 ευρώ της ΑΜΚ θα ήταν μία τεράστια ανάσα για την ΚΑΕ αλλά αυτή θα αργήσει να έρθει. Οπότε πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι εξασφάλισης χρημάτων.

Οι επιλογές είναι δύο. Πρώτον μέσω των διαρκείας, τα οποία η ΚΑΕ μπορεί να βγάλει τώρα, αρκετά νωρίς μεν αλλά λόγω ανάγκης, με την ελπίδα οι φίλαθλοι να ανταποκριθούν, για να μπουν άμεσα χρήματα στα ταμεία. Η δεύτερη επιλογή είναι μία που μόνο στο άκουσμα της ο Αρειανός στεναχωριέται γιατί θυμάται παλιές… άσχημες εποχές. Και αυτή είναι ο έρανος. Όμως ο κόσμος πια δεν έχει λεφτά, η ακρίβεια έχει δυσκολέψει την καθημερινότητα του.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ακόμα κι αν βρεθούν οι 100.000 ευρώ που απαιτούνται για την σεζόν που τελείωσε, θα ακολουθήσει το θέμα των ban και των υποθέσεων Μαρμπλ, Γιάνκοβιτς, Ντραγκίσεβιτς όπου επίσης απαιτούνται χρήματα. Και είναι θέμα… αγωνιστικής επιβίωσης να λυθεί το ban και η ομάδα να προχωρήσει στον αγωνιστικό της σχεδιασμό.

Η χρονιά που έρχεται δείχνει πως θα είναι δυσκολότερη από αυτή που έφυγε. Γιατί οι άνθρωποι που βάζουν χρήματα εδώ και δύο χρόνια έχουν φτάσει στα όρια τους. Χρειάζονται βοήθεια από άλλους Αρειανούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν. Το θετικό, με βάση την εικόνα που έχουμε τώρα, είναι πως η νέα σεζόν θα έχει ανοιχτά γήπεδα, κάτι που θα φέρει έσοδα στον ΑΡΗ, τα οποία δεν είχε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το τηλεοπτικό επίσης είναι ένα θέμα, καθώς αν υποθέσουμε πως μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, ο ΑΡΗΣ μπορεί να βγει κερδισμένος από την κατάσταση.

Για το στοίχημα δεν μιλάω, γιατί ο ΕΣΑΚΕ έχει δείξει μέχρι τώρα ανήμπορος να διεκδικήσει κάτι για τις ομάδες, σε αντίθεση με την Super League. Και δεν βλέπω να αλλάξει κάτι στην προσέγγιση της Λίγκας στο θέμα. Οπότε κανείς δεν πρέπει να υπολογίζει λεφτά από το στοίχημα.

Η κατάσταση επαναλαμβάνω είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτείται εγρήγορση καθημερινά, για να βρεθούν λύσεις στα έντονα οικονομικά προβλήματα.
Τίποτα δεν τελείωσε με την αναβολή, απλά έληξε ο… συναγερμός.

Υ.Γ. Οι προτάσεις του ΑΡΗ δείχνουν τον δρόμο καθώς σε μία εποχή οικονομικής κρίσης τα κριτήρια του ΕΣΑΚΕ είναι απλά εκτός πραγματικότητας. Όπως οι 800.000 εγγυημένα έσοδα για την επόμενη σεζόν, κάτι που απλά δεν υπάρχει, είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας για τις περισσότερες ομάδες.

Υ.Γ.1: Ξεκίνησε λέει «πόλεμος» σε ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ για τον έλεγχο του ελληνικού μπάσκετ, ανάμεσα σε «πράσινους» και «κόκκινους». Ίδιο σενάριο την τελευταία 20ετία, όποιος χάνει τα… κόζια να φωνάζει. Αλλά καμία αλλαγή στο ελληνικό μπάσκετ, καμία βελτίωση. Απλά να έχουμε εμείς τον έλεγχο κι άλλοι να πάνε να…κουρευτούν. Μην μιλάτε λοιπόν κύριοι για εξυγίανση και τα λοιπά.

Υ.Γ.2: Ελπίζω μετά τα όσα έγιναν το τελευταίο 24ώρο να μην ακούσω ξανά για… Ευρώπη και τα σχετικά. Είναι μία πολυτέλεια την οποία δεν αντέχει η ομάδα, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να κάνουν ταξιδάκια…

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X