Τους κερδίζει με το μπάσκετ του, όσο μιλάνε γι’αυτό

από Γιώργος Γκάτος

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ότι ο ΑΡΗΣ Midea κερδίζει με το μπάσκετ του και βάζει βάσεις στη νέα σεζόν από τον πρώτο μήνα. Ο Γιάννης Καστρίτης έχει δημιουργήσει ένα ρόστερ από το μηδέν, με φιλοδοξίες, ενέργεια, τακτική προσήλωση και… άμυνα.

Λίγο-πολύ, διατηρεί τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του απ’ όταν ανέλαβε τον ΑΡΗ και φροντίζει να προσθέτει στοιχεία και βάθος στο ρόστερ του.

Πότε άλλοτε στην προπονητική του καριέρα ο Γιάννης Καστρίτης δεν είχε τέτοιο ρόστερ, σε συνδυασμό με απαιτητικό πρόγραμμα Τετάρτη-Σάββατο. Η φετινή σεζόν της επιστροφής των “Κιτρινόμαυρων”, είναι η πρώτη μεγάλη για τον Έλληνα τεχνικό, στο βήμα που κάνει πλάι-πλάι, συμπορευόμενος με τον ΑΡΗ.

Είναι σαφές ότι αυτή η ομάδα δεν παραιτείται από τις αγωνιστικές αξίες της. Δεν υπάρχει παίκτης του Γιάννη Καστρίτη που να είναι αδιάφορος στην άμυνα, για παράδειγμα.

Πρόσφατα, ρωτήθηκε σε συνέντευξη τύπου από συνάδελφο, για το αν προτιμά η ομάδα του να δεχθεί καλάθι μη κάνοντας φάουλ προκειμένου να προφυλαχθεί παίκτης από τα φάουλ ή να σταματήσει τον αντίπαλο με φάουλ χωρίς να τον νοιάζει τίποτα.

Γνωρίζετε την απάντηση. Δεν γνωρίζω αν έχει ξανασυμβεί, μια ομάδα με τέτοιο μπάτζετ να είναι τόσο ανταγωνιστική σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Δεν ξεχειλίζει από επιθετικό ταλέντο, αλλά η άμυνα που παίζει σε κάθε φάση αποζημιώνει το εισιτήριο που πληρώνεις. Έχω ξαναπεί ότι πιστεύω πως ο Γιάννης Καστρίτης τους δίνει ένα εγχειρίδιο στην αρχή της σεζόν, κάτι σαν οδηγίες χρήσης. Πολλοί που δεν έχουν εντρυφήσει στο μπάσκετ, δεν γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να κάνεις τα… βασικά στην επίθεση όταν καταναλώνεις τέτοια ενέργεια στην άμυνα.

Ο Έλληνας τεχνικός και οι γύρω του, γνωρίζουν το επίπεδο της ομάδας πολύ καλά και ποτέ δεν θα τους δείτε να κάνουν δηλώσεις… με τη μύτη ψηλά.

Αν αφήσεις ένα μη έμπειρο ρόστερ να πάρει μερικές νίκες και να αλωνίζει, κάνεις μια τρύπα στο νερό. Οι διπλοί αγώνες είναι… ευτύχημα. Βάζουν έναν ολόκληρο οργανισμό σε μια καθημερινότητα από αγώνα σε αγώνα και δε περιμένουμε να πάει Σάββατο μεσημέρι σε ιντερνετική μετάδοση της ΕΡΤ.

Πιθανότατα δεν θα κατακτήσει το Eurocup φέτος ο ΑΡΗΣ, αλλά έχει ωθήσει κόσμο και κοσμάκη να ασχοληθεί με αυτόν, να δει τι κάνουν 3-4-5 χιλιάδες άνθρωποι σε κάθε αγώνα φέτος.

Και όσο γίνονται αναφορές περί “άμυνας πάνω από τα όρια”, “physical game που πρέπει να προσέξουν οι διαιτητές” και αυτή η ανοησία περί καράτε-μπάσκετ, ο ΑΡΗΣ μπαίνει ακόμα πιο σκληρός πνευματικά για να διεκδικήσει τις νίκες.

Η ομάδα με τα λιγότερα κερδισμένα φάουλ στο Ελληνικό πρωτάθλημα, κάτι που δεν αναφέρει κανείς, δέχεται παρατηρήσεις για το πώς θα παίξει. Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε παιδιά…

Στα αγωνιστικά, είναι τρομερή η συνέπεια με την οποία ο ΑΡΗΣ Midea κατασκήνωσε στο ζωγραφιστό και ξεπέρασε τις φοβίες του. Ο Μπάνκστον δείχνει παίκτης ο οποίος κινείται με άνεση στο ζωγραφιστό και κάνει τους συμπαίκτες του να νιώθουν… άνετα να του πασάρουν.

Είναι το πρώτο παιχνίδι που ο Λευτέρης Μποχωρίδης κάνει τα πάντα μέσα στο παρκέ, σε μια εμφάνιση που χρειαζόταν ιδιαίτερα.

Όταν ο Ρομπέρτο Γκάλινατ επέστρεψε κοντρολαρισμένος από τα τέσσερα φάουλ με τα οποία χρεώθηκε (τα δύο δεν υπάρχουν), συγκεντρώθηκε μόνο στο να φορτώνει τα αντίπαλα καλάθια.

Αν ο ΑΡΗΣ εμφανίσει και στο Μαυροβούνιο τα ίδια επίπεδα ενέργειας με χθες, θα κάνει τη ζημιά. Απλά όταν το γκρουπ είναι στο 60-70% των δυνατοτήτων του, υπάρχει περιθώριο λάθους που μπασκετικά μεταφράζεται σε κενά διαστήματα. Αυτά προσπαθεί να μειώσει το τεχνικό τιμ. Χρειάζονται… ώρες πτήσεις. Τα σημάδια βελτίωσης του ΑΡΗ είναι φανερά. Όσο οι άλλοι μιλούν για το μπάσκετ των “Κιτρινομαυρων”, ο Γιάννης Καστρίτης ψάχνει την βελτιωμένη έκδοση του.

Φωτογραφία: MegaPress

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X