Έρωτας μετά τον πρώτο μήνα

από Γιώργος Γκάτος

Δε θα διαβάσετε νερόβραστα εδώ για του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά η εμπορική αυτή γιορτή βοήθησε λίγο τον συνειρμό μου.

Νέα νίκη, νέα δυναμική εμφάνιση και ενθουσιασμός στις τάξεις του ΑΡΗ. Η σχέση του κόσμου με την ομάδα, δεν είναι ακριβώς έρωτας με τη πρώτη ματιά.

Είναι, έρωτας μετά τον πρώτο μήνα. Και εξηγώ. Τόσο πέρσι όσο και φέτος, τον πρώτο αγωνιστικό μήνα, η ψυχολογία του κόσμου πήγε από το μηδέν, στο εκατό και πάλι στο μηδέν.

Ολοκαίνουργια ομάδα, rookies, έλλειψη εμπειρίας, άγνωστες επιλογές.

Αποκλεισμός στο Κύπελλο πέρσι, νίκη στη πρεμιέρα με τον Παναθηναϊκό, τέσσερις σερί ήττες.

Αποκλεισμός από την Ευρώπη φέτος, νίκη στη πρεμιέρα με τον Παναθηναϊκό, συντριβή στη Πυλαία.

Η αμφισβήτηση προς συγκεκριμένους παίκτες βάρεσε κόκκινο. Και η κριτική έγινε… εμμονή. Αλλά σημασία δεν έχει τι πιστεύω εγώ ότι θα δώσει ένας παίκτης στον ΑΡΗ. Σημασία έχει τι πιστεύει ότι θα πάρει και τι παίρνει ο ίδιος ο προπονητής από τον παίκτη. Το ισοζύγιο είναι 100-0 θετικό.

Η υπομονή εκτός από αρετή, καμιά φορά είναι και καραμέλα. Αλλά σε ότι αφορά το διάστημα που βρίσκεται ο Γιάννης Καστρίτης στον πάγκο του ΑΡΗ, πάντα ανταμείβεται.

Και δεν είναι προσωπολατρία για παίκτες. Δεν παίζουν τοτέμ. Παίζουν επαγγελματίες αθλητές που τους έχει “μπολιαστεί” το ότι πρέπει να παίξουν πάνω από το 100% τους για την ομάδα.

Και ο κόσμος έχει πια προσμονή για τον μπασκετικό ΑΡΗ. Δεν μιλάμε για τους Μπουλς του Τζόρνταν ή τον ΑΡΗ του Γκάλη, για να μη γίνονται παρεξηγήσεις. Η προσμονή είναι για ένα σύνολο το οποίο… δαγκώνει.

Το έχεις ανάγκη, αυτή η ομάδα σε εξιτάρει. Δείχνουν ότι όσο διαρκεί ένα παιχνίδι, απομονώνουν τα πάντα από το μυαλό τους, αφήνουν έξω από το παρκέ όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στη προετοιμασία και αποδίδουν.

Μπορεί πια ο αθλητισμός να είναι βαθμοθηρικός, σε απόλυτο βαθμό, όμως η διαδικασία που εξελίσσεται τη φετινή χρονιά με τις εμφανίσεις του ΑΡΗ, ε σε κάνει να θες να περιμένεις πότε θα παίξει ξανά.

Είναι σαν να τα έχει βρει ο μπασκετικός ΑΡΗΣ με τον εαυτό του, απόλυτα. Αντιλήφθηκε τη νέα κατάσταση στην οποία εισήλθε με 5 εκατ. στη πλάτη του, κατανόησε τα όρια του και πλέον εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες που του παρουσιάζονται.

Κάπου μέσα στον Νοέμβριο, ο Γιάννης Καστρίτης επισήμαινε ότι ακόμα δεν έχουμε δει ούτε τα μισά. Θα πω ότι δικαιώθηκε, όπως και σε πολλές περιπτώσεις παικτών πέρσι και φέτος που απλά ήθελαν τον χρόνο προσαρμογής τους.

Είμαι από αυτούς που επιμένω ότι η περσινή και η φετινή σεζόν θα πρέπει να αποτελέσουν Case Study στο πώς να διαχειρίζεσαι ένα μπάτζετ, μια ομάδα παικτών, παίρνοντας πολλά περισσότερα από το 100%.

Αγωνιστικά δεν έχω να σχολιάσω πολλά. Ο ΑΡΗΣ χάθηκε κάπου στο πρώτο ημίχρονο, επέστρεψε μετά το ημίχρονο και τα όσα ειπώθηκαν στα αποδυτήρια και “μπλόκαρε” τον αντίπαλο του. Η σεμνή τελετή έλαβε τέλος, με κερασάκι το ότι κέρδισε παιχνίδι και μέσα από τα τρίποντα.

Στα του Κυπέλλου τώρα, η υπόθεση μοιάζει με Mission Impossible, αλλά ξέρω με βάση και όλα τα παραπάνω, ότι η ομάδα θα το παλέψει με όλες τις δυνάμεις που έχει.

Δεν έχω ψηθεί καθόλου με την ιδέα του Final 8, όπως γίνεται, εκεί που γίνεται και όπως έγινε η κλήρωση. Σκεφτείτε δηλαδή να υπήρχε ο Προμηθέας και το format να ήταν 1-8, 2-7 χωρίς κληρώσεις. Άντε να ξεχωρίσεις ποιος θα περάσει από ποια φάση.

Σαν πρώιμη σκέψη πάντως για τη τελική ευθεία του πρωταθλήματος που θα ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου, εικάζω ότι όπως έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις, τα διπλά σε Λαύριο και Καρδίτσα, ίσως να “καίνε” περισσότερο από μια νίκη με το Περιστέρι στο “Nick Galis Hall”.

Πολλά περισσότερα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 20:00, στο AllAboutARIS TV, αλλά και εφ’ όλης της ύλης στο Twitter.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X