Ανάλυση: Η άμυνα του ΑΡΗ… τους πνίγει

από Γιώργος Γκάτος

Μετά τη νίκη κόντρα στη Μπουντούτσνοστ, ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίτο της κανονικής διάρκειας του Eurocup. Ο ΑΡΗΣ Midea έχει απολογισμό τρεις νίκες και τρεις ήττες, έχοντας αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια με την ίδια λογική, που τον ανεβάζουν πολύ ψηλά σε κάποιες στατιστικές κατηγορίες.

Είναι γνωστό ότι η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη έχει την καλύτερη άμυνα του Eurocup μετά από έξι αγώνες. Συγκεκριμένα, οι “Κιτρινόμαυροι” δέχονται μόλις 69,8 πόντους/παιχνίδι, ειδικά σε μια περίοδο που ακόμα χρειάζονται τον χρόνο τους επιθετικά.

Το τόσο χαμηλό παθητικό δεν είναι συγκυρία, αλλά μια σειρά από καταστάσεις οδηγούν σε αυτό. Οι προσαρμοσμένες άμυνες και οι εναλλαγές μέσα στο παιχνίδι, μπερδεύουν και αποσυντονίζουν ολοκληρωτικά τους αντιπάλους. Συγκεκριμένα, ο ΑΡΗΣ οδηγεί τους αντιπάλους του σε 17,5 λάθη ανά παιχνίδι (η καλύτερη επίδοση), ενώ τους επιτρέπει 17 ασίστ ανά παιχνίδι (η τέταρτη καλύτερη επίδοση).

Παράλληλα, οι παραπάνω άμυνες κλείνουν το ζωγραφιστό και δεν επιτρέπουν θεωρητικά τα εύκολα καλάθια στον αντίπαλο. Οι αντίπαλοι του ΑΡΗ φέτος στην Ευρώπη σουτάρουν με 46,3% στο δίποντο (η καλύτερη επίδοση) και 31,8% στο τρίποντο (η πέμπτη καλύτερη επίδοση).

Στόχος του Γιάννη Καστρίτη είναι να διατηρήσει αυτή τη ταυτότητα και τη νοοτροπία στην ομάδα του, προσπαθώντας αγώνα με τον αγώνα να βάζει νέα στοιχεία στο επιθετικό κομμάτι, εκεί όπου ο ΑΡΗΣ είναι ουραγός σε μια σειρά από στατιστικές κατηγορίες.

Η ουσία είναι ότι στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν, οι “Κιτρινόμαυροι” πηγαίνουν το παιχνίδι εκεί που θέλουν αυτοί, παρουσιάζοντας ατέρμονη ενέργεια στο παρκέ.

Φωτογραφία: MegaPress

Προτεινόμενα Άρθρα