Αποκλεισμός από το FIBA Europe Cup, με τραγική διαιτησία και λάθη

από Γιώργος Γκάτος

Ο ΑΡΗΣ γνώρισε πρόωρο αποκλεισμό (72-83) από τη συνέχεια του FIBA Europe Cup, πραγματοποιώντας ένα κακό δεύτερο ημίχρονο, αλλά με τη διαιτησία να διαμορφώνει την εξέλιξη του αγώνα, σφυρίζοντας 29 φάουλ κατά των “Κιτρινόμαυρων” και στέλνοντας τη Γουλβς σε 30 προσπάθειες από τη γραμμή των βολών.

34 πόντους σημείωσε το δίδυμο Χάγκινς-Νότε, με τους 27 στο πρώτο ημίχρονο. Ο Βασίλης Καββαδάς σημείωσε double-double.

Το ματς

Ο Γιάννης Καστρίτης χρησιμοποίησε το σχήμα των φιλικών, με τους Χάγκινς, Νότε, Νετζήπογλου, Χόρκλερ και Γκούντγουιν. Από την άλλη, ο Ρίμας Κουρτινάιτις επέλεξε τους Γιουσκεβίτσιους, Λουκάουσκις, Καβέρ, Ινβερνίζι και Μινιότας.

Το παιχνίδι ξεκίνησε… άστοχα για τις δύο ομάδες, με το σκορ στο 4-4 μετά από 2,5 λεπτά αγώνα. Ως το τελευταίο λεπτό του πρώτου δεκαλέπτου, οι ομάδες πήγαιναν πόντο πόντο. Για τον ΑΡΗ, πρώτο ρόλο είχε ο Χάγκινς, με τα τρίποντα του. Στο τελευταίο λεπτό, πέντε συνεχόμενοι πόντοι του Βασίλη Τολιόπουλου, έστειλαν το σκορ στο 21-15, με το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Το δεύτερο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε μονομαχία των γκαρντ. Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη έφτασε ακόμα και στο +9 (27-18) αλλά οι φιλοξενούμενοι βρήκαν λύσεις. Ο Νότε “εκτελούσε” με συμπαραστάτη τον Χάγκινς, αλλά οι φιλοξενούμενοι απαντούσαν σε όλα τα μεγάλα σουτ, με τον Άντα Γιουσκεβίτσιους να σημειώνει τους 12 από τους 18 πόντους του στο 2ο δεκάλεπτο. Μάλιστα, ολοκλήρωσε το ημίχρονο με 5/7 τρίποντα, εκ των οποίων και αυτό που πέτυχε στα τελευταία δευτερόλεπτα για να σημειώσει το 44-44 της ανάπαυλας.

Τα προβλήματα διογκώθηκαν για τον Γιάννη Καστρίτη, όχι τόσο από τους 29 πόντους παθητικό στο Β’ δεκάλεπτο, όσο από τα 14 φάουλ που καταλόγισαν οι διαιτητές, οι οποίοι έκαναν ένα κακό πρώτο ημίχρονο. Τα φάουλ της Γουλβς στο αντίστοχο διάστημα ήταν μόλις 8. Χόρκλερ, Σανόγκο και Σιδηροηλίας ολοκλήρωσαν το ημίχρονο με 3 φάουλ.

Οι δύο ομάδες μπήκαν με εντελώς διαφορετική προσέγγιση και μετά από 5 λεπτά αγώνα στο Β’ ημίχρονο, το επιμέρους σκορ ήταν μόλις 7-4 (51-48). Ο ΑΡΗΣ δοκίμασε να κυκλοφορήσει περισσότερο τη μπάλα και να την περάσει στο ζωγραφιστό, όπου βρισκόταν ο Βασίλης Καββαδάς.

Τα δυσάρεστα ήρθαν με τον Χόρκλερ να σημειώνει και 4ο φάουλ. Σταδιακά, μετά το 51-48, η Γουλβς ανέβασε ρυθμό, όσο ο ΑΡΗΣ έψαχνε τα πατήματα του χωρίς τον Αμερικανό που είναι σημαντικός τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση. Ο Καβέρ έστειλε τους Λιθουανούς στο +4 (57-61) για πρώτη φορά στο παιχνίδι, 40″ πριν τη λήξη του δεκαλέπτου. Ο Βασίλης Καββαδάς μείωσε με δύο βολές και η εξαιρετική άμυνα του ΑΡΗ σε αυτή τη φάση, απέφυγε να δειχθεί καλάθι στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου (59-61).

Οι “Κιτρινόμαυροι” έφτασαν τα… 21 φάουλ, κάτι που ασφαλώς πρέπει να θεωρηθεί παράγοντας του αγώνα. Παράλληλα, στη τρίτη περίοδο το δίδυμο γκαρντ του ΑΡΗ σημείωσε μόλις 4 πόντους, ενώ στα προηγούμενα δύο δεκάλεπτα πέτυχαν συνολικά 27.

Ο Γιάννης Καστρίτης επέλεξε ένα χαμηλό σχήμα με την έναρξη της τέταρτης περιόδου. Χάγκινς, Τολιόπουλος, Νότε, Σχίζας και Καββαδάς αποτέλεσαν τη πεντάδα, όσο οι διαιτητές καταλόγισαν 3 φάουλ υπέρ της Γουλβς, μόλις στο πρώτο λεπτό της τελευταίας περιόδου. Η Λιθουανική ομάδα είχε το δικαίωμα για βολές… για τα τελευταία 8:17 της τελευταίας περιόδου. Με την μπάλα να περνάει στο ζωγραφιστό, ο Βασίλης Καββαδάς σημείωσε double-double.

Η Γουλβς συνέχισε να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα, με τον ΑΡΗ να κάνει μερικά αβίαστα λάθη. Το μεγάλο τρίποντο του Τολιόπουλου, απάντησε σε αυτό του Ζουκάουσκας (66-67) με τον Ρίμας Κουρτινάιτις να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ με 5:40 για το τέλος. Τα διαιτητικά όργια, έστειλαν τη Γουλβς στο +9 (67-76) με 2:54 να απομένουν για τη λήξη. Χόρκλερ, Νότε, Σανόγκο και Γκούντγουιν είχαν από τέσσερα φάουλ, όσο το τρίδυμο Χάγκινς, Νότε, Τολιόπουλος είχε μείνει στάσιμο επιθετικά.
Ενδεικτικό ότι 7/16 του πρώτου ημιχρόνου στα τρίποντα, έγινε 8/24.

Το σκορ είχε πια κριθεί, με τη διαφορά να φτάνει ακόμα και στο +14 (69-83) υπέρ της Λιθουανικής ομάδας. Με τον ΑΡΗ να σημειώνει μόλις 28 πόντους στο Β ημίχρονο, το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με σκορ 72-83.

Δεκάλεπτα: 21-15, 44-44, 59-61, 72-83

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X