«ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ» ΑΡΗΣ ταπείνωσε τον Παναθηναϊκό

από Σταμάτης Μουρελής

Ο ΑΡΗΣ είναι και παραμένει ο «Αυτοκράτορας» του ελληνικού μπάσκετ και το απέδειξε κόντρα στον Παναθηναϊκό, όταν επέστρεψε από το -19 για να φτάσει σε μία επική νίκη με 81-71.

Ένας ΑΡΗΣ «μαγικός» στο δεύτερο ημίχρονο «κατάπιε» τον Παναθηναϊκό με ένα επιμέρους σκορ 57-28 ώστε να κάνει μία από τις επικότερες ανατροπές στην ιστορία της Α1, μιας και επέστρεψε από το -19 για να φτάσει στο τελικό +10.

Για να φτάσει στην ανατροπή ο ΑΡΗΣ, είχε την τύχη να έχει ένα εκπληκτικό Χάνλαν ο οποίος σταμάτησε στους 35 πόντους και έκανε ομολογουμένως ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της καριέρας του.

Δίπλα του ο Κόουαν ο οποίος μπορεί να είχε μόλις 3 πόντους αλλά έδωσε 9 ασίστ και έπαιξε εξαιρετική άμυνα, ο Νετζήπογλου ο οποίος ανέβηκε αμυντικά και επιθετικά στο δεύτερο μέρος, ο Κώττας ο οποίος κέρδισε μάχες στην ρακέτα αλλά και ο Τζούστον ο οποίος με 12 πόντους, έδωσε λύσεις όταν έπρεπε.

Όμως και οι υπόλοιποι πάλεψαν με όλους τους τις δυνάμεις για την επική ανατροπή, ενώ αμυντικά ο ΑΡΗΣ «στραγγάλισε» τον Παναθηναϊκό με το 20πλάσιο μπάτζετ.

«Δέκα με τόνο» και για τον Γιάννη Καστρίτη ο οποίος παρά τα φάουλ με τα οποία φορτώθηκαν Χάνλαν και Κόουαν, ρίσκαρε και δικαιώθηκε ενώ δεν άλλαξε το πλάνο του στην άμυνα, με την πίεση και τις «παγίδες» παρότι ο αγώνας ήταν στο -19 για την ομάδα του.

Ο Έλληνας τεχνικός  επέλεξε μία κοντή πεντάδα με Κόουαν, Νετζήπογλου, Χάνλαν, Ουίλιαμς και Κώττα προκειμένου να πιέσει κυρίως στην περιφέρεια, έχοντας μειονέκτημα μέσα στην ρακέτα.

Αυτή η πίεση απέδωσε καρπούς στο πρώτο δεκάλεπτο μ ε τον ΑΡΗ χάρη στον Χάνλαν να προηγείται με 10-6 και με 13-7 στο 7ο λεπτό. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και μπόρεσε να βρει ανοιχτά σουτ για να κάνει ένα επιμέρους 2-13 και να προηγηθεί με 15-20 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Η δεύτερη περίοδος ήταν καταστροφική για τον ΑΡΗ, μιας και οι παίκτες του Καστρίτη δεν μπορούσαν να σκοράρουν σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που βρήκε λύσεις από Νέντοβιτς και Ουάιτ. Ο ΑΡΗΣ πέτυχε το πρώτο του καλάθι μετά από τέσσερα λεπτά με το σκορ στο 17-28, ενώ βρέθηκε και στο -19 (23-42), λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.
Οι «κίτρινοι» είχαν μόλις 9 πόντους στην δεύτερη περίοδο και συνολικά 1/10 τρίποντα.

Μετά την τραγική δεύτερη περίοδο, ακολούθησε η… ιδανική τρίτη για τον ΑΡΗ.

Οι «κίτρινοι» πίεσαν στην άμυνα και οδήγησαν τους αντιπάλους τους σε λάθη αλλά και σε δύσκολα σουτ. Στην επίθεση ο Χάνλαν πήρε «φωτιά» ενώ άρχισαν να λειτουργούν και οι συνεργασίες των παικτών του ΑΡΗ, κάτι που δεν γίνονταν στο πρώτο ημίχρονο.

Οι γηπεδούχοι άρχισαν να μειώνουν την διαφορά με το επιθετικό «κρεσέντο» του Καναδού άσου, ο οποίος έφτασε τους 20 πόντους για να μειώσει σε 38-48. Αλλά είχε και συνέχεια με αποτέλεσμα ο ΑΡΗΣ να πλησιάσει ακόμα περισσότερο, μειώνοντας σε 53-56 στο 29ο λεπτό και σε 55-56 με 29΄΄ πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, πριν το 55-57.

Ο ΑΡΗΣ είχε ψυχολογία και αυτό φάνηκε και στην τέταρτη περίοδο. Ο Χάνλαν συνέχισε να σκοράρει, ο Κόουαν άρχισε να… μοιράζει παιχνίδι κυρίως στον Τζάστον, ενώ αμυντικά ο ΑΡΗΣ είχε «εγκλωβίσει» τον Παναθηναϊκό που έμοιαζε ανήμπορος να αντιδράσει.

Με τον Καναδό να συνεχίζει να σκοράρει, ο ΑΡΗΣ προηγήθηκε με 68-64 αλλά και με 74-66 στο 39ο λεπτό, μια ανάσα από την επική ανατροπή. Η διαφορά έφτασε και στους 10 πόντους (76-66) με τον ΑΡΗ να παίρνει μία επική νίκη επί του Παναθηναϊκού με 81-71.

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα