Γκραν Κανάρια: Η περσινή τροπαιούχος του Eurocup που… απέρριψε την Euroleague

από Γιώργος Γκάτος

Τη πιο δύσκολη αντίπαλο της διοργάνωσης θα βρει ο ΑΡΗΣ στον όμιλο του. Τόσο λόγω της δυναμικής της Γκραν Κανάρια, περσινής τροπαιούχου της διοργάνωσης τη σεζόν 2022-23, όσο και εξαιτίας του μακρινού και απαιτητικού ταξιδιού που έχει να διανύσει ως τα Κανάρια Νησιά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Η Γκραν Κανάρια εδρεύει στα Κανάρια Νησιά από το 1963, στο δυσκολότερο μπασκετικό ταξίδι της Ευρώπης. Ανήκει και αγωνίζεται στην Ισπανία, όμως γεωγραφικά βρίσκεται δίπλα στην Δυτική Σαχάρα και το Μαρόκο.

Τη τελευταία 20ετια έχει εδραιωθεί στη πρώτη δεκάδα του ισπανικού πρωταθλήματος, με μικρές εξαιρέσεις, ενώ μετράει μόλις δύο τίτλους στη καριέρα της. Το Super Cup του 2016 κόντρα στη Μπαρτσελόνα και το περσινό Eurocup κόντρα στη Τουρκ Τέλεκομ.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΣΙ

Πέρσι ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία της, καθώς έφτασε στη κατάκτηση του Eurocup, μετά τον αποτυχημένo τελικό του 2014-15 κόντρα στη Χίμκι.

Στον τελικό βρήκε την Τουρκ Τέλεκομ (επίσης αντίπαλο του ΑΡΗ), της οποίας επικράτησε με 71-67. Στο πρωτάθλημα, με 19-17, τερμάτισε στην 7η θέση και βρήκε απέναντι της τη Ρεάλ Μαδρίτης, από την οποία και αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των πλέι οφ.

Παρά το γεγονός ότι ήταν η πρωταθλήτρια του Eurocup και όλα έδειχναν… Euroleague, το ύψος των εξόδων που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για την Euroleaue, την έβαλαν σε σκέψεις και απέσυρε την συμμετοχή της, επιστρέφοντας στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Ένας παλιός γνωστός του Ελληνικού πρωταθλήματος βρίσκεται στο τιμόνι της Γκραν Κανάρια. Ο λόγος για τον Γιάκα Λάκοβιτς, ο οποίος από το 2002 ως το 2006 αγωνιζόταν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Μέχρι σήμερα, το ρόστερ αποτελείται από τους:

Andrew Albicy

AJ Slaughter

John Shurna

Ethan Happ

Ferran Bassas

Miquel Salvó

David Mutaf

Rubén López

Khalifa Diop

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Το Gran Canaria Arena έχει χωρητικότητα 11,470 θεατών και εδρεύει στα Κανάρια Νησιά. Άνοιξε τις πόρτες του το 2014. Κόστισε 67 εκατ. ευρώ και είναι διαθέσιμο για δεκάδες χρήσεις.

Προτεινόμενα Άρθρα