ΕΟΚ: Ανακοίνωσε ριζικές αλλαγές στις εθνικές κατηγορίες

από AllAboutARIS

Η ΕΟΚ παρουσίασε την προκήρυξη των εθνικών πρωταθλημάτων, στην οποία περιέχονται ριζικές αλλαγές στις εθνικές κατηγορίες.
Όπως είχε γίνει γνωστό εδώ και καιρό, η ΕΟΚ ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε μια σειρά αλλαγών στα εθνικά πρωταθλήματα, οι οποίες ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (22/6).

Αρχικά, σε ό,τι αφορά την Α2, κάθε ομάδα θα μπορεί να χρησιμοποιεί από εδώ και πέρα δύο ξένους παίκτες (ανεξαρτήτως εθνικότητας), οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε 650′ σε κάθε γύρο του πρωταθλήματος. Αν κάποια ομάδα προβεί σε αυτή την κίνηση, τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει και δυο παίκτες κάτω των 23 ετών στη δωδεκάδα της.

Οι ξένοι, όμως, δεν θα περιορίζονται μόνο στην Α2, καθώς πλέον δικαίωμα απόκτησης ενός μη Έλληνα αθλητή θα έχουν οι ομάδες που αγωνίζονται μέχρι και στη Γ’ Εθνική. Ταυτόχρονα, στην Α2 θα υπάρχει η δυνατότητα μίας αλλαγής ξένου μέσα στη σεζόν.

Σε ό,τι αφορά την Α1 Γυναικών, ο επιτρεπόμενος αριθμός των ξένων παικτριών ανέρχεται στις τέσσερις. Ωστόσο, τρεις από αυτές θα μπορούν να δηλώνονται σε κάθε αναμέτρηση (ανεξαρτήτως εθνικότητας). Για παράδειγμα, σε ένα ματς θα μπορούν να αγωνίζονται τρεις Αμερικανίδες.

Από εκεί και πέρα, οι σύλλογοι της Basket League θα μπορούν να έχουν θυγατρικές ομάδες, στις οποίες θα αγωνίζονται παίκτες κάτω των 23 ετών. Οι ομάδες αυτές θα μπορούν να φτάσουν μέχρι την Α2 Ανδρών, με την ΕΟΚ να κινείται σε… ισπανικά πρότυπα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αναδιάρθωση των πρωταθλημάτων, στην Α2 θα υπάρχουν 14 ομάδες τις σεζόν 2023-2024 και 2024-2025, ενώ στην Α2 Γυναικών το πλάνο θέλει 12 συλλόγους.

Προτεινόμενα Άρθρα