Η ΑΜΚ που… κόλλησε, ο Τζένκινς και η ΕΟΚ

από Σταμάτης Μουρελής

Κανονικά τέτοια εποχή θα έπρεπε να μας απασχολεί το αγωνιστικό και η… κούρσα για τα πλέι οφ. Αλλά η επικαιρότητα μας αναγκάζει να ασχοληθούμε με το οικονομικό, έναν τομέα που είναι στην πρώτη γραμμή εδώ και χρόνια από την αρνητική πλευρά.
Αρχικά θέλω να αναφερθώ στο θέμα της ΑΜΚ, το οποίο με απασχόλησε και στην χθεσινή εκπομπή στο AllAboutARIS TV Basketball Edition, μιας και συμπληρώθηκαν δύο μήνες από την ημέρα που άνοιξε και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.
Το νούμερο που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμή είναι χαμηλό, ακόμα και με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις των ανθρώπων της ΚΑΕ. Με βάση τον ρυθμό, η ΑΜΚ δεν πρόκειται να κλείσει μέσα στο προβλεπόμενο εξάμηνο μιας και δεν θα συγκεντρωθεί το ποσό των 500.000 ευρώ.

Ένα ποσό το οποίο θα κρατήσει «ζωντανή» την ΚΑΕ, διαφορετικά το πρόβλημα θα είναι τεράστια όσον αφορά όχι την δημιουργία μίας ομάδας για την νέα σεζόν αλλά για την ΕΠΙΒΙΩΣΗ της.
Δύο είναι οι λόγοι για αυτή την μεγάλη… κοιλιά στην ΑΜΚ. Ο πρώτος έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση στην χώρα, η ακρίβεια έχει… χτυπήσει άπαντες και είναι λογικό ο απλός φίλαθλος να σκέφτεται την καθημερινότητα του και να μην του περισσεύουν χρήματα για να βοηθήσει την συγκεκριμένη στιγμή.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις αρνητικές απαντήσεις που έχει λάβει η ΚΑΕ από επιφανείς Αρειανούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσουν. Κι εδώ είναι το θέμα για μένα, χωρίς να θέλω να μπω στο πορτοφόλι κανενός, δεν είναι αυτός ο σκοπός μου και ο ρόλος μου.

Υπάρχει τελικά αυτή η… ομάδα των επιφανών Αρειανών στον αριθμό που όλοι θεωρούμε πως υπάρχει; Κι αν υπάρχει γιατί δεν βοηθάει την ΚΑΕ;

Για το δεύτερο ερώτημα αυτό που γνωρίζω είναι πως ορισμένοι έχουν απαντήσει αρνητικά απλά γιατί δεν θέλουν να βοηθήσουν. Είτε γιατί έχουν προσωπικό πρόβλημα με κάποιο μέλος της διοικούσας επιτροπής είτε για δικούς τους λόγους. Αλλά δεν θέλουν και αυτό είναι άσχημο.

Οι άνθρωποι της ΚΑΕ από την αρχή της ΑΜΚ έκαναν ξεκάθαρο πως θέλουν να προσεγγίσουν συγκεκριμένους Αρειανούς, τους επιφανείς, ώστε να δημιουργηθεί ένας «πυρήνας» ανθρώπων που να βοηθάει, έχοντας φυσικά και μερίδιο μετοχών. Όχι να πληρώσει πάλι ο απλός φίλαθλος. Αλλά μάλλον αυτό ήταν μία ιδιαίτερα αισιόδοξη εκτίμηση, η οποία δεν επιβεβαιώνεται.

Η ΑΜΚ είναι ένα θέμα ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ για την ΚΑΕ και θα πρέπει να αλλάξει η κατάσταση σύντομα, προς το καλύτερο.
Πάμε λίγο στο θέμα του Μάικλ Τζένκινς. Ο Αμερικανός λοιπόν δέχθηκε την πρόταση της ΚΑΕ για να του εκχωρηθεί το τηλεοπτικό συμβόλαιο για το ποσό που του οφείλεται, αλλά από την πλευρά του ζητάει κάποιες εγγυήσεις. Κι αυτό γιατί το τηλεοπτικό συμβόλαιο θα βγει σε μερικούς μήνες και έτσι θέλει να έχει μία κατοχύρωση πως η συμφωνία θα κυλήσει κανονικά. Και ποιος τον αδικεί άλλωστε με αυτά που έχει βιώσει τα προηγούμενα χρόνια, από συμφωνίες που έκανε με τους προηγούμενους και κράτησαν για έναν μήνα στην καλύτερα.

Από τον ΑΡΗ προσπαθούν να βρουν τις εγγυήσεις που θέλει ο Τζένκινς, σύντομα θα κλείσει το θέμα και θα παρουσιαστεί η νέα συμφωνία στην FIBA.

Για τον Σανικίντζε επειδή αναφέρθηκε και κι αυτός ανήκει στην ίδια κατηγορία, δεν ισχύει. Ο Σανικίντζε είναι πίσω μία δόση και πληρώθηκε μάλιστα μετά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.
Αυτή η εξέλιξη και στις δύο υποθέσεις ήταν αναμενόμενη μετά την απώλεια των χρημάτων του στοιχήματος, μιας και θεωρητικά από εκείνα θα πληρώνονταν οι δόσεις.

Ο ΑΡΗΣ θα συμφωνήσει με τον Τζένκινς και θα διαψεύσει όσους, για μία ακόμη φορά, βιάστηκαν να τον… καταδικάζουν ακόμα και με αφαίρεση βαθμών. Νωπά είναι ακόμα τα κείμενα για το -5 ή το -7 ή το -12 που έγραφαν ορισμένα για την προηγούμενη τιμωρία του ΑΡΗ. Αλλά δυστυχώς διαψεύσθηκαν πανηγηρικά με την δικαίωση των «κιτρίνων». Τώρα πάλι τα ίδια, γιατί ο ΑΡΗΣ… πουλάει.
Η FIBA δεν έχει καμία δύναμη να επιβάλλει το παραμικρό στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η Ομοσπονδία έχει αυτή την δυνατότητα και αυτή θα πρέπει να δώσει τον χρόνο στον ΑΡΗ να φτάσει σε συμφωνία. Αν τυχόν η ΕΟΚ αποφασίσει να ανακαλέσει τα δελτία των πέντε Αμερικανών και του Καμάρα, πριν τον αγώνα με την Λάρισα, θα είναι απλά ένα τεράστιο ΣΚΑΝΔΑΛΟ.

Σε ένα πρωτάθλημα με μία ομάδα να έχει 20 ban, άλλες να διώχνουν παίκτες πληρωμένους πριν από αγώνες και περίεργα αποτελέσματα, ξαφνικά ο ΑΡΗΣ ενοχλεί και είναι το «μαύρο πρόβατο»;

Ας περιμένουμε λίγες μέρες να δούμε τελικά αν ο κ. Λιόλιος ενδιαφέρεται για το καλό του ελληνικού μπάσκετ ή απλά «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» όσον αφορα την αντιμετώπιση της ΕΟΚ προς τον ΑΡΗ.

Υ.Γ. Για την ΑΜΚ θα πω απλά το εξής και ας μην αρέσει σε κάποιους. Πέρυσι η ΚΑΕ ΠΑΟΚ έκανε κάτι παρόμοιο και την ολοκλήρωσε με 9.892 συμμετοχές. Ναι φέτος η κατάσταση είναι πιο δύσκολη αλλά το συγκεκριμένο νούμερο φαντάζει πολύ μικρό για τον κορυφαίο μπασκετικό λαό στην Ευρώπη. Εκτός αν κάνω λάθος…

Υ.Γ.1: Σαν σήμερα το 2003 ο ΑΡΗΣ έβαζε το 2ο ΑΣΤΕΡΙ στην φανέλα. Μοναδικές στιγμές, αξέχαστες με τον Μίρο να σκοράρει στην εκπνοή παίρνοντας ένα απίστευτο επιθετικό ριμπάουντ. Το Παλέ… τιγκαρισμένο μέχρι εκεί που δεν παίρνει, ένα απίστευτο πάρτι στην Θεσσαλονίκη μετά την απίστευτη νίκη επί της Προκόμ με 84-83.

Προτεινόμενα Άρθρα