Η αρχή του μύθου…

από AllAboutARIS

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Δεκεμβρίου του 1979.  Ο ΑΡΗΣ παίζει ως γηπεδούχος με τον Ηρακλή στο Παλέ.

Τότε ήταν ακόμη ένα παιχνίδι στο ετήσιο καλεντάρι. Ακόμη ένα ντέρμπι. Κανείς δεν φανταζόταν ότι εκείνο το ματς θα ήταν η αρχή του μύθου.

Ο Νίκος Γκάλης κάνει το ντεμπούτο του με τη φανέλα του ΑΡΗ. Ο ομογενής από το Νιού Τζέρζι, με την χαρακτηριστική αφάνα. Σκοράρει 30 πόντους στη νίκη των “κιτρινόμαυρων” με 79-78 αλλά πολλοί βιάστηκαν να τον επικρίνουν και να κάνουν λόγο για έναν παίκτη-ατομιστή.

“Προσέξτε, γιατί εκεί που φτύνετε, μετά θα γλείφετε”, ήταν η θρυλική ατάκα του Ανέστη Πεταλίδη. Και δικαιώθηκε…

Η ιστορία είχε αρχίσει να γράφεται δυο μήνες νωρίτερα, όταν ο Γιώργος Τσιλιγκαρίδης ταξίδεψε στο Νιού Τζέρσι για να κλέψει τον απόφοιτο του «Σίτον Χολ» και τρίτο σκόρερ του αμερικανικού κολεγιακού πρωταθλήματος, ονόματι Nicky Gallis, μέσα από την αγκαλιά όχι μόνο του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, με τον τίτλο του πρωταθλητή της περασμένης σεζόν να παίζει τον ρόλο του.

Η Στέλλα Γεωργαλή δεν ήθελε να χάσει τον γιο της αλλά τον έστειλε στην ευχή της Παναγίας, στην κυριολεξία κιόλας, καθώς οι αντιστάσεις της κάμφθηκαν, όταν ο Τσιλιγκαρίδης, της πρόσφερε ως συμβολικό δώρο μια εικόνα της Μεγαλόχαρης.

Η Παναγιά μαζί σου, λοιπόν. Η μάνα «έδωσε την ευχή της κι ο πατέρας την πιο σπουδαία συμβουλή: «Να μην πηγαίνεις ποτέ πίσω παιδί μου»!

Απόκομμα εφημερίδας από το ντεμπούτο του Νίκου Γκάλη

 

Προτεινόμενα Άρθρα