Η επίδραση του Κέλι και η σταδιακή μείωση των τριπόντων

από Γιώργος Γκάτος

Η έλευση του Τζέιμς Κέλι έχει προσθέσει έναν επιθετικό πυλώνα στα χέρια του Γιάννη Καστρίτη. Πάρα πολλές επιθέσεις του ΑΡΗ πέρασαν από τα χέρια του Αμερικανού σέντερ στο παιχνίδι κόντρα στον Ηρακλή, τις οποίες είτε εκτέλεσε ο ίδιος, είτε βοήθησε στη κυκλοφορία της μπάλας.

Παράλληλα, δεδομένη είναι η επιθυμία των “Κιτρινόμαυρων” να μειώσουν τον αριθμό των σουτ που επιχειρούν πίσω από τα 6,75 και αυτό είναι φανερό από παιχνίδι σε παιχνίδι. Η αλήθεια είναι πως μετά από 7 αγωνιστικές, o ΑΡΗΣ εκτελεί με 27,5%, ποσοστό που τον τοποθετεί στην προτελευταία θέση της Λίγκας, στη σχετική λίστα.

Κόντρα σε Ιωνικό, Κολοσσό και ΑΕΚ, ο ΑΡΗΣ έφτασε σε ισάριθμες ήττες, επιχειρώντας 33, 31 και 31 τρίποντα αντίστοιχα.

Στο εντός έδρας παιχνίδι με το Λαύριο ήρθε η πρώτη αισθητή μείωση των σουτ, όπου και επιχειρήθηκαν μόλις 22.

Με την έλευση του Τζέιμς Κέλι, ο ΑΡΗΣ είδε τα δίποντα του να αυξάνονται στην Πάτρα και τα τρίποντα να παραμένουν εξίσου χαμηλά με το παιχνίδι κόντρα στο Λαύριο, σε μια φανερή αλλαγή λογικής, αφού πλέον ο ΑΡΗΣ επιτίθεται κατά ριπάς μέσα από το ζωγραφιστό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα -ελέω και των περιφερειακών ελλείψεων, όπως του κύριου επιθετικού πυλώνα, Ολιβιέ Χάνλαν– είναι το γεγονός πως ο ΑΡΗΣ παρά την παράταση με τον Ηρακλή, επιχείρησε μόλις 18 τρίποντα, η χαμηλότερη επίδοση στη σεζόν. Την ίδια ώρα, ο ΑΡΗΣ άγγιξε το season high του με 47 δίποντα, εκ των οποίων τα 26 από τους Κέλι, Τζούστον και Γουίλιαμς.

Σημαντικό ρόλο στη παραπάνω συζήτηση διαδραματίζει και ο Ζίριους Γουίλιαμς, που μετά τις 14 προσπάθειες κόντρα στην ΑΕΚ και τις 10 κόντρα στο Λαύριο, επιχείρησε μόλις 6 τρίποντα στα τελευταία δύο παιχνίδια, με Προμηθέα και Ηρακλή.

Προτεινόμενα Άρθρα