Ένα μίνι αφιέρωμα στον μπασκετικό ΑΡΗ, παρουσίασε η Μπουντούτσνοστ, ενόψει της αυριανής (7/11) αναμέτρησης των δύο ομάδων. Μάλιστα, οι Μαυροβούνιο χαρακτηρίζουν τους Κιτρινόμαυρους ως την πρώτη πραγματικά μεγάλη ελληνική ομάδα, με αναφορές φυσικά στον Νίκο Γκάλη, τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον Χάρη Παπαγεωργίου κ.α.
Αναλυτικά όσα αναφέρονται:
“Ο Παναθηναϊκός είναι η πιο τροπαιούχος ελληνική ομάδα, με όλη την ευρωπαϊκή δόξα, δυνατά ρόστερ. Ακριβώς πίσω ο Ολυμπιακός, ένα από τα «βασιλικά» ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Υπάρχει και η ΑΕΚ που είχε δυνατά ρόστερ, ο ΠΑΟΚ… Όμως η πρώτη πραγματική μεγάλη ελληνική ομάδα είναι ο ΑΡΗΣ.
Πριν από τη χρυσή εποχή και τη δεκαετία του ’80, ο ΑΡΗΣ είχε τον πρώτο μεγάλο Έλληνα μπασκετμπολίστα, τον Φαίδωνα Ματθαίου, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια και το DNA του ελληνικού μπάσκετ στην περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο, ο “Αυτοκράτορας” σημαδεύτηκε από δύο γίγαντες, δύο παίκτες που θα μπορούσαν να ήταν οι πρώτοι αληθινοί πρωτοπόροι Ευρωπαίων παικτών στο NBA, επειδή και οι δύο είχαν προσφορές, αλλά επέλεξαν την κιτρινόμαυρη φανέλα.
Ο ένας είναι ο Παναγιώτης Γιανάκης, σύμφωνα με πολλούς ένα από τα πρωτότυπα των σύγχρονων Ευρωπαίων πόιντ γκαρντ, που αποκαλείται χαϊδευτικά «Δράκος», και ο άλλος είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ όλων των εποχών, ένας άνθρωπος του οποίου η εικόνα μπορεί να σταθεί δίπλα στον όρο «GOAT», ο Νίκος Γκάλης.
Αυτό το δίδυμο έγινε έγιναν ίσως ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, όλων των εποχών. Εκείνα τα χρόνια ο ΑΡΗΣ ήταν μια ομάδα που γέμιζε γήπεδα σε όλη την Ευρώπη, γιατί όλοι ήθελαν να δουν την ελληνική μαγεία στην πράξη.
Μετά την αποχώρησή τους, ο κολοσσός της Θεσσαλονίκης έπεσε και επίσημα στη σκιά του διδύμου της Αθήνας.
Ο ΑΡΗΣ είχε κάποια… μικρά ταξίδια, πήρε το κύπελλο, ήταν φιναλίστ του Eurocup το 2006, όταν η Ντιναμό από τη Μόσχα ήταν καλύτερη στον τελικό, αλλά δεν απείλησε σοβαρά τον θρόνο.
Πριν από επτά χρόνια υπήρξαν αλλαγές στον σύλλογο, πρόεδρος ορίστηκε ένας από τους παίκτες της «χρυσής γενιάς», ο Χάρης Παπαγωργίου και τέθηκε ξεκάθαρος στόχος – η επιστροφή στην κορυφή του ευρωπαϊκού και ελληνικού μπάσκετ.
Ο Γιάννης Καστρίτης, ένας νεαρός ειδικός μόλις 41 ετών, διορίστηκε προπονητής πριν από δύο χρόνια και οδήγησε τον ΑΡΗ και τη σεζόν 2018-19.
Ήταν στο χέρι του να φτιάξει πάνω απ’ όλα μια αθλητική ομάδα, σωματικά δυνατή, από εκείνες τις ομάδες που μπορούμε να πούμε ότι «μάχεται».
Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ο ΑΡΗΣ «δεν πεθαίνει» σε κάποιο όμορφο παιχνίδι, αλλά όλοι θα πρέπει να ιδρώσουν εναντίον τους.
Στο Eurocup φέτος δίνουν 69,4 πόντους ανά αγώνα, το σουτ δεν είναι το πιο δυνατό όπλο, ειδικά από απόσταση όπου είναι στο 28,1 τοις εκατό.
Το κύριο ατού τους είναι η άμυνα της ρακέτας, όπου κρατούν τους αντιπάλους τους και σουτάρουν 46,6 τοις εκατό.
Υπεύθυνος για τους πόντους είναι ο Αμερικανός γκαρντ Ρομπέρτο Γκαλινάτ και ένας εκ των αρχηγών του συλλόγου, ο Βασίλης Τολιόπουλος, ενώ η ρακέτα είναι αφρικανική, αφού εκεί βρίσκεται ο Αγκολέζος Σίλβιο Ντε Σόουζα και ο εκπρόσωπος της Ακτής Ελεφαντοστού Ισμαέλ Σανόγκο.
Η ομάδα άνοιξε τη σεζόν με τρεις σερί ήττες, αλλά σε δύσκολα ματς (με Γκαν Κανάρια και Ολυμπιακό εντός έδρας, στη συνέχεια, στη Λιετκαμπέλις). Μετά από αυτό, σταθεροποιήθηκαν και σημείωσαν σερί νίκες, μεταξύ των οποίων αυτές επί της Turk Telekom, της Slask και της ΑΕΚ εντός έδρας στο εγχώριο πρωτάθλημα.
Το σερί διακόπηκε από μια ισχνή ήττα από την Κλουζ εντός έδρας, αλλά ήδη στον επόμενο γύρο, πριν από τη μονομαχία μαζί μας, πανηγύρισαν εκτός έδρας στον Κολοσσό στο εγχώριο πρωτάθλημα, με ενδιαφέρον με τους περισσότερους βαθμούς που δόθηκαν αυτή τη σεζόν – 88″.