Ναι μεν, αλλά…

από Γιώργος Γκάτος

Η προετοιμασία του μπασκετικού ΑΡΗ ολοκληρώθηκε και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν εμπεριέχει τα στοιχεία ενθουσιασμού που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι παίκτες βρίσκονται στο παρκέ εδώ και 45 ημέρες, ξεκινώντας τη σεζόν σχεδόν δέκα ημέρες νωρίτερα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, αφού το Eurocup όρισε τζάμπολ την ερχόμενη εβδομάδα. Υπό αυτά τα δεδομένα δημιουργήθηκε ο νέος ΑΡΗΣ Midea, αλλά δεν πήγαν όλα… ρολόι.

Για το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ, ο Γιάννης Καστρίτης δεν δυσκολεύτηκε. Είχε τη λίστα του, προχώρησε στην απόκτηση παικτών που θεώρησε ότι θα δέσουν στα θέλω του, αγνοώντας εμπειρία και ηλικία. Ασφαλώς η θέση του «5» τον απασχόλησε ιδιαίτερα.

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για τους ψηλούς, σε σημείο να έχει ξεκινήσει απαξίωση… πριν καν τους δούμε στο παρκέ. Ποια είναι η αλήθεια; Η ζήτηση ψηλών είναι μεγάλη, η διαθεσιμότητα είναι μικρή. Είναι κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει όλο και περισσότερο. Οι ομάδες φεύγουν πια από τους… δεινόσαυρους και ψάχνουν καλούς αμυντικούς με τίμιες κινήσεις μπροστά. Μόνο και μόνο αν ακούσετε τη φράση «ψηλός επιπέδου Eurocup», το συμβόλαιο του ξεπερνάει τις 200-250 χιλιάδες ευρώ.

Στην εξίσωση έχουν μπει χώρες που δεν υπήρχαν στον μπασκετικό χάρτη, όπως η Ταϊβάν που παραδείγματος χάριν προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Γκούντγουιν με συμβόλαιο 300 χιλιάδων δολαρίων! Οι μισθοί ανέβηκαν στη G-League, το ΝΒΑ πια προσφέρει χίλιους τρόπους στις ομάδες να κρατήσουν παίκτες, από Two-Way, μέχρι 10ημερα κτλ.

De facto, ο ΑΡΗΣ Midea θα αποκτούσε τέτοιο ψηλό μόνο με καραμπόλα. Δε συνέβη αυτή. Σχεδόν μισή ντουζίνα ψηλών που ήταν σε συζητήσεις με τους “Κιτρινόμαυρους”, κατέληξαν στην υπογραφή Two-Way Contract με ομάδες του ΝΒΑ. Με μια απλή αναζήτηση, ο μισθός αυτού του συμβολαίου είναι 578,577 δολάρια!

Συζητήσεις στις 21 Σεπτέμβρη για το αν ένας παίκτης «κάνει» ή «δεν κάνει» είναι μια παράνοια. Ασφαλώς κάποια δείγματα, όπως η εικόνα του ΑΡΗ Midea μετά το 25′ στο παιχνίδι με την Καρδίτσα προβληματίζει, αλλά τα συμπεράσματα είναι τουλάχιστον βιαστικά και επιπόλαια όταν έχουν να κάνουν με μηδενισμό.

Δεν είναι κριτική το «δεν κάνει», είναι αγνός μηδενισμός. Συγχωρέστε με, αλλά δεν μπορώ να μπω σε μια τέτοια παραφιλολογία. Εκφράζουμε αναμενόμενες ανησυχίες εδώ και αρκετές εκπομπές για το πότε θα δέσει το ρόστερ και την ενίσχυση των αντιπάλων σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά πάντα σε φυσιολογικά πλαίσια.

Μέχρι στιγμής, είχαμε την ευκαιρία να δούμε δια ζώσης τα φιλικά με Κολοσσό, Προμηθέα, Χάποελ και Καρδίτσα. Οι απουσίες διαδέχθηκαν η μια την άλλη και η εικόνα που μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε είναι τρομερά θολή. Πέρα από όσους βρέθηκαν στο γήπεδο, οι μισοί «άκουσαν τη παραφιλολογία» και οι άλλοι μισοί έχουν εικόνα από τα δίλεπτα και τα τρίλεπτα του κινητού μου, στα live του Novibet AllAboutARIS TV. Δίχως δόση ειρωνείας, όποιος είναι σε θέση να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα υπό αυτές τις συνθήκες, αδικείται αν είναι απλός θεατής.

Είναι καλό το ρόστερ; Δε ξέρουμε. Θα είναι καλύτερο από πέρσι; Δε ξέρουμε. Είναι ποιοτικοί οι ξένοι; Δε ξέρουμε. Η απάντηση σε όλα αυτά, στα χαρτιά, είναι ναι, αλλά… δεν τους έχουμε δει! Δεν κάνουμε… μασάζ στον κόσμο για τις πολλές απουσίες. 21 Σεπτέμβρη δε ξέρει ο Ντε Τζούλιους ποια είναι η αγαπημένη κίνηση του Μπανκς για να τον βρίσκει τα τυφλά. Δε ξέρει ο Τολιόπουλος από που θα κόψει ο Ρόμπερτς για να του δώσει τη μπάλα.

Η πίστωση χρόνου είναι λογική απαίτηση της ομάδας, γιατί προστέθηκαν τουλάχιστον δέκα νέοι παίκτες και ακόμα και κανείς τους να μην έχανε μέρα προετοιμασίας, θα έπρεπε να φτάσουμε Νοέμβρη για να δούμε παιχνίδι με αυτοματισμούς.

Το μοντέλο γροθιάς ομάδας-κόσμου πέρσι ήταν ιδανικό για τη λειτουργεία του αγωνιστικού τμήματος και αυτό θα είναι και πάλι που θα δώσει σημαντική ώθηση στους παίκτες του Γιάννη Καστρίτη. Γι’αυτό, όσο η ομάδα θα μοντάρεται ακόμα, δε χρειάζεται έξτρα πίεση. Τα λάθη έχουν εντοπιστεί, όπως και οι αδυναμίες αλλά και το που μπορεί ο ΑΡΗΣ Midea να πρωταγωνιστήσει. Το θέμα είναι να βρεθούν όλοι αυτοί στο παρκέ μαζί, γι’αυτό θα ευχηθούμε υγεία πάνω απ’όλα και όλα τα άλλα θα έρθουν.

Προτεινόμενα Άρθρα