Ο ΑΡΗΣ επέζησε το… χειρουργείο και άλωσε την Πάτρα με buzzer beater Τολιόπουλου (vid)

από Σταμάτης Μουρελής

Ο ΑΡΗΣ Midea βίωσε ένα από τα χειρότερα… χειρουργεία από διαιτητικής πλευράς την τελευταία δεκαετία στην Πάτρα αφού ορισμένοι ήθελαν πάση θυσία να κερδίσει ο Προμηθέας. Αλλά η Μοίρα και ο Τολιόπουλος είχαν άλλη άποψη, με τον Έλληνα άσο να ευστοχεί σε απίστευτο buzzer beater για το τελικό 88-87 μέσα στην Πάτρα που έστειλε τους «κίτρινους» στα ημιτελικά. α

 

Ο ΑΡΗΣ Midea έκανε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στον αγώνα, με υπομονή στην επίθεση και την μπάλα μέσα στην ρακέτα, αλληλοκαλύψεις στην άμυνα και έλεγχο των ριμπάουντ. Ο Προμηθέας αιφνιδιάστηκε και έτσι οι «κίτρινοι» βρέθηκαν μπροστά στo σκορ από νωρίς, προηγήθηκαν με 5-14 το 4ο λεπτό και με 9-20 στο 7ο λεπτό. Οι Πατρινοί μείωσαν σε 16-20, με τον Μπλούμπεργκς να απαντάει με δύο τρίποντα και το πρώτο δεκάλεπτο να κλείσει με την διαφορά στους 15 πόντους (16-31).
Ο Προμηθέας προσπάθησε να αντιδράσει στην δεύτερη περίοδο, είτε με τον Ετσενίκε είτε με τρίποντα, τα κατάφερε μέχρι το 29-37. Γιατί οι «κίτρινοι» είχαν απάντηση, βρήκαν πάλι ρυθμό μέσα από την άμυνα τους ενώ επιθετικά ο Γκάλινατ έδινε λύσεις. Έτσι η διαφορά έφτασε στην μέγιστη τιμή της στο ημίχρονο στο +18 (32-50), πριν ο Προμηθέας μειώσει με τρίποντο στο τέλος της δεύτερης περιόδου (35-50).
.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ανέλαβαν… δράση οι διαιτητές μιας και ο ΑΡΗΣ είχε πάρει μία διαφορά που ήταν υπό κανονικές συνθήκες μην αναστρέψιμη. Οι «γκρι» φρόντισαν να φορτώσουν με φάουλ τους παίκτες του Καστρίτη, την ίδια στιγμή που οι «κίτρινοι»… μάτωναν για να πετύχουν καλάθι. Ο Χέιλ ήταν αυτός που έδωσε ώθηση στον Προμηθέα, εκμεταλλευόμενος την, λόγω φάουλ, χαλαρή άμυνα του ΑΡΗ, με την διαφορά να αρχίσει να μειώνεται. Με το σκορ στο 41-56, ο Χάρελ βρέθηκε στο παρκέ και τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να μην επιστρέψει ξανά, με τον Καστρίτη να χάνει έναν εκ των κορυφαίων του. Η αντεπίθεση του Προμηθέα με την βοήθεια των διαιτητών συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, όπου ο Προμηθέας μείωσε σε 63-64.

Οι Πατρινοί έκαναν την ανατροπή στο πρώτο λεπτό της τέταρτης περιόδου όταν και προηγήθηκαν με 66-64, ενώ βρέθηκαν και στο +5 (71-66), με την σκανδαλώδη βοήθεια των διαιτητών. Οι τελευταία κάπου εκεί πρέπει να είπαν… φτάνει καθώς άρχισαν να σφυρίζουν τα αυτονόητα, τα φάουλ δηλαδή των γηπεδούχων. Έτσι ο ΑΡΗΣ προσπάθησε και κατάφερε να αντιδράσει με μπροστάρη τον Γκάλινατ ο οποίος πήγε στην γραμμή των βολών και οδήγησε τους «κίτρινους» σε ένα σερί 8-0 για το 71-74. Ο Καστρίτης επέλεξε ένα χαμηλό σχήμα με τέσσερα γκαρντ, έχοντας στο παρκέ, Τολιόπουλο, Σταρκ, Γκάλινατ και Μποχωρίδη (μετά μπήκε ο Κατσίβελης) και ψηλό τον Ντε Σόουζα. Βέβαια κάποια στιγμή ο ΑΡΗΣ έπαιζε με τέσσερις παίκτες στην πεντάδα που είχαν πέντε φάουλ, με τους Μποχωρίδη, Σαναόγκο και Ντε Σόουζα να αποβάλλονται στα επόμενα λεπτά. Ο Τολιόπουλος ήταν αυτός που ανέλαβε δράση στα τελευταία λεπτά, με τον ΑΡΗ να προηγείται με 82-84, 61΄΄ πριν το τέλος. Με τρίποντο του Ρέινολντς και δύο βολές του Πάππα, ο Προμηθέας προηγήθηκε με 87-84, με 8 δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο Τολιόπουλος πήρε την μπάλα και δέχθηκε  το φάουλ από τον Κάουαν, με 4 δευτερόλεπτα και 1 δέκατο για το τέλος. Ο Έλληνας άσος ευστόχησε στην πρώτη, ο Καστρίτης φώναζε να βάλει και την δεύτερη αλλά αστόχησε με τον Μπλούμπεργκς να χτυπάει την μπάλα και να την στέλνει στο τρίποντο, όπου ήταν ο Τολιόπουλος ο οποίος παίρνει την κατοχή και σουτάρει για τρεις, με την μπάλα να μπαίνει και τον ΑΡΗ να κερδίσει με 87-88.

Τα δεκάλεπτα: 16-31, 35-50, 63-64, 87-88.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα