Ο αρνητικός συσχετισμός ασίστ-λαθών, ο “εγκέφαλος” Κάουαν και τα νέα κομμάτια της επίθεσης

από Γιώργος Γκάτος

Η διακοπή του πρωταθλήματος έδωσε την ευκαιρία στους παίκτες να ξεκουραστούν και στο τεχνικό τιμ να επιχειρήσει… ανασύνταξη ενόψει της συνέχειας.

Όπως ήταν φυσιολογικό -και είχαμε αναφέρει και στην αρχή της σεζόν- ένα νέο σύνολο όπως αυτό που δημιούργησε ο Γιάννης Καστρίτης, χρειάζεται χρόνο -κυρίως αγωνιστικό- προκειμένου να δέσει και να βελτιωθεί.

Παράλληλα, στο ρόστερ προστέθηκαν και ο Τζέιμς Κέλι με τον Γιάκα Κλόμπουτσαρ, συνεπώς επιθετικά ο ΑΡΗΣ έδειξε να αλλάζει την φιλοσοφία του και ο Έλληνας τεχνικός καλείται να βελτιώσει την επιθετική λειτουργία της ομάδας, τώρα που υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

Κοιτώντας απόλυτα τους αριθμούς, ο ΑΡΗΣ (με τις δύο παρατάσεις) βρίσκεται στην προτελευταία θέση της λίστας των ασίστ με 11,5 ανά παιχνίδι, ενώ ταυτόχρονα με 14,5 λάθη ανά αγώνα κατέχει την 3η θέση στη σχετική αρνητική λίστα.

Η Κάουαν που είναι ο εγκέφαλος αυτής της ομάδας

Έτσι όπως έχει “χτιστεί” αυτή η ομάδα, ο Άντονι Κάουαν Jr έχει τον πρώτο λόγο στην δημιουργία επιθέσεων. Μπορεί να αγωνίζεται 33 λεπτά ανά παιχνίδι, χρόνος που ήδη μοιάζει υπέρ-αρκετός, αλλά αν σκεφτεί κανείς τα προβλήματα που αντιμετώπισε με τα φάουλ (για παράδειγμα κόντρα στην ΑΕΚ), αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο μέσος όρος είναι αλλοιωμένος.

Είναι ο κυρίαρχος χειριστής της μπάλας και έπειτα ακολουθεί ο Ολιβιέ Χάνλαν. Ο Στέλιος Πουλιανίτης εξαιτίας και των τραυματισμών που αντιμετώπισε στην αρχή της χρονιάς αλλά και λόγω της πρόσφατης απουσίας του, δεν έχει προσαρμοστεί απόλυτα, όμως όσο περνάνε τα παιχνίδια, ο ίδιος έχει την ικανότητα να δώσει ανάσες.

Ο Άντονι Κάουαν Jr βρίσκεται 9ος στην σχετική λίστα των ασίστ με 4,7 ανά παιχνίδι, αλλά και πρώτος στην λίστα με τα λάθη. Διαβάζοντας και την συνέντευξη του 24χρονου γκαρντ στην ιστοσελίδα της ΚΑΕ, ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται τις απαιτήσεις που έχει και ο ίδιος από τον εαυτό του.

Βέβαια, η θέση του point guard είναι νευραλγική και συνήθως απαιτεί εμπειρία. Ο νεαρός Αμερικανός διαθέτει φοβερή ενέργεια, αλλά του λείπουν οι παραστάσεις. Όσο ο Κάουαν απελευθερώνεται σταδιακά, όπως και γίνεται, τόσο θα βελτιώνεται και ο ΑΡΗΣ.

Αρκετοί είναι αυτοί που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τον συσχετισμό ασίστ/λαθών, καθώς κρίνεται απόλυτα ο δημιουργός και όχι αυτός που θα πάρει την τελική πάσα ώστε αν την στείλει στο καλάθι.

Κέλι και Κλόμπουτσαρ αλλάζουν τα επιθετικά πλάνα του ΑΡΗ

Η παρουσία στο ζωγραφιστό συνήθως δίνει εύκολους πόντους και η απειλή -με αξιώσεις- από το τρίποντο ανοίγει το πλάτος μιας επίθεσης.

Με την έλευση του Τζέιμς Κέλι, ο ΑΡΗΣ έχει βρει έναν αθλητή που φοβίζει τις αντίπαλες άμυνες, γιατί μπορεί να εκτελέσει, να δημιουργήσει για τον εαυτό του αλλά και να ανοίξει χώρους για τους συμπαίκτες του. Αντιλαμβάνεστε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, και όσο δεν έχουν προσαρμοστεί οι αντίπαλες άμυνες, ο Γιάννης Καστρίτης έχει δύο παίκτες (Χάνλαν, Κέλι) στη διάθεση του, που αγγίζουν τους 20 πόντους ανά παιχνίδι έκαστος, με τον ΑΡΗ να σημειώνει συνολικά 77,5 κατά μέσο όρο.

Οι “Κιτρινόμαυροι” διαθέτουν ένα εκρηκτικό δίδυμο Undersized ψηλών (Κέλι, Τζούστον), που σε αυτή τη φάση της σεζόν, ο ένας συμπληρώνει άψογα τον άλλον και όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι απαραίτητη η περαιτέρω τροφοδοσία τους.

Στην απειλή εκτός ρακέτας, ο ΑΡΗΣ παίρνει κάτω από την βάση, αφού εκτελεί με μόλις 28% από την γραμμή του τρίποντου. Ο Γιάκα Κλόμπουτσαρ διαθέτει εμπειρία και αξιόπιστο σουτ για να βοηθήσει στην βελτίωση της ομάδας σε αυτό τον τομέα, εφόσον παραμείνει στην ομάδα μετά το πέρας το μηνιαίου συμβολαίου του.

Συνοπτικά, ο Γιάννης Καστρίτης οδηγεί την ομάδα του σε μια μετάβαση. Ο φυσικός ηγέτης αυτής της ομάδας, Ολιβιέ Χάνλαν, είναι σε θέση να γνωρίζει πως πλέον επιθετικά δεν περνάνε όλα από το χέρι του, αφού πλέον υπάρχουν επιθετικές λύσεις. Αν ο ΑΡΗΣ διατηρήσει την άμυνα του στα επίπεδα που είναι σήμερα και προσαρμόσει τα πλάνα του επιθετικά, τότε έχει τα εχέγγυα για μια παραγωγική χρονιά.

Το μόνο που μένει το επόμενο διάστημα, είναι η απόφαση που θα πάρει ο Έλληνας τεχνικός για το αν θα παραμείνει κάτοικος Θεσσαλονίκης ως το καλοκαίρι ο Σλοβένος γκαρντ. Και αν ναι, τότε ποιος θα δει την πόρτα την εξόδου και πόσο θα επηρεάσει αυτή η αποχώρηση τα πλάνα της ομάδας, με δεδομένο το χτίσιμο της το καλοκαίρι.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X