Ο φάκελος «Ευρώπη», η συμφωνία με Καστρίτη και οι διακανονισμοί

από Σταμάτης Μουρελής

Τα τελευταία 24ώρα παρατηρείται μία κινητικότητα στον ΑΡΗ, η οποία είναι προς μία θετική κατεύθυνση μιας και όπως φαίνεται η ΚΑΕ βρήκε τους πόρους για να προχωρήσει ορισμένα σημαντικά ζητήματα.
Τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν φυσικά αλλά φαίνεται πως τώρα η λύση βρέθηκε όσον αφορά συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν για να προχωρήσει κυρίως ο αγωνιστικός σχεδιασμός της ομάδας.

Αυτά τα θετικά νέα προέκυψαν λόγω της εμπλοκής του Αχιλλέα Ρουσιαμάνη και πάλι σε οικονομικό επίπεδο, όπως και των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω από την ΚΑΕ και οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν άλλη μία… θυσία για να μπορέσουν να βοηθήσουν την ομάδα.

Ξεκινάμε λίγο από το θέμα της συμμετοχής του ΑΡΗ στο Basketball Champions League, με τους «κίτρινους» να καταθέτουν το σχετικό αίτημα και με βάση την βαθμολογική τους θέση μετά τις αρνήσεις Κολοσσού και Προμηθέα, να δικαιούνται θέση απευθείας τους ομίλους της κανονικής περιόδου.

Αυτό σημαίνει πως ο ΑΡΗΣ θα πάρει 50.000 ευρώ για την συμμετοχή του στους ομίλους αλλά και ένα ποσό κοντά στις 80.000 ευρώ από το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Άρα ξεκινάει με έσοδα κοντά στις 130.000 ευρώ, νούμερο από το οποίο θα βγουν τα έξοδα της διοργάνωσης σε πρώτη φάση που είναι οι μετακινήσεις της ομάδας και η διαμονή για τους τρεις εκτός έδρας αγώνες που θα δώσει. Ένα ποσό το οποίο μπορεί να μην φαντάζει μεγάλο όμως είναι σημαντικό, ειδικά την σημερινή εποχή.

Η λογική βάση στην οποία οι «κίτρινοι» δήλωσαν συμμετοχή στο Basketball Champions League, βασίζεται σε μία μικρή αύξηση του μπάτζετ, το οποίο θα φτάσει κοντά στις 400.000 ευρώ. Το ρόστερ θα παραμείνει σχετικά… μικρό με έξι ξένους, Σχίζα, Νετζήπογλου, Σιδηροηλία ενώ θα αποκτηθεί ένας Έλληνας στην θέση του Κώττα. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το μέλλον του Πουλιανίτη κάτι για το οποίο θα αποφασίσει ο Καστρίτης.

Ο ΑΡΗΣ θα δώσει έξι αγώνες, σε πρώτη φάση, οι οποίοι ουσιαστικά θα χωρίζονται σε τρεις περιόδους, μιας και το πρόγραμμα στην διοργάνωση δεν είναι συνεχόμενο. Αυτό μπορεί να είναι καλό ή κακό, ανάλογα με την κατάσταση της ομάδας.

Οπότε αγωνιστικά ο ΑΡΗΣ θα δημιουργήσει μία ομάδα με μία μικρή αύξηση στο μπάτζετ, με στόχο μία ανάλογη πορεία στην Ελλάδα και μία αξιοπρεπή παρουσία στην Ευρώπη στην φάση των ομίλων της κανονικής περιόδου.

Αυτό το πλάνο έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας, αλλά το θετικό, με βάση το πλάνο των «κίτρινων» θα είναι πως η ομάδα δεν θα έχει ban οπότε θα μπορεί εφόσον χρειαστεί να κάνει ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, πάντα με βάση το οικονομικό.

Προσωπικά εξακολουθώ να έχω τις ενστάσεις μου στο θέμα της Ευρώπης, την τελευταία φορά ο ΑΡΗΣ είχε μπει… μέσα 100.000 ευρώ, ενώ μέχρι πέρυσι πλήρωνε παίκτες από εκείνη την σεζόν. Βέβαια εφόσον η ομάδα διατηρήσει το μπάτζετ στο όριο των 400.000 ευρώ και μπορέσει να βρει χορηγίες για να εκμεταλλευτεί την ευρωπαική παρουσία, θα μπορέσει να βγει θετικό πρόσημο. Αλλά θα πρέπει να κινηθεί μέσα σε συγκεκριμένα όρια. Και φυσικά να μην έχει τις φετινές ατυχίες όσον αφορά τους τραυματισμούς, κάτι επίσης βασικό.

Όσον αφορά το κομμάτι των εισιτηρίων, που ορισμένοι θεωρούν πως θα αποτελέσει σημαντικό έσοδο, κρατάω… μικρό καλάθι. Γιατί με βάση την ακρίβεια στην καθημερινότητα του Έλληνα, αλλά και το ποδόσφαιρο, το οποίο εύχη όλων είναι να μπει στους ομίλους του Conference League, ο Αρειανός δεν θα έχει το μπάσκετ στην πρώτη γραμμή και τους ευρωπαικούς αγώνες.

Πάμε στο θέμα Καστρίτη. Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε με τον Αχιλλέα Ρουσιαμάνη και θα κάνει το ίδιο και σήμερα. Οι δύο τους έχουν κάτι παραπάνω από μία απλή επαγγελματική σχέση και αυτό φάνηκε από το πρώτο τους ραντεβού.

Ο Έλληνας τεχνικός έχει ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα, όπως η συμφωνία με όλους τους παίκτες για τα οφειλόμενα και μετά με τον ίδιο. Ο Αχιλλέας Ρουσιαμάνης εγγυήθηκε πως όλα θα κλείσουν σύντομα και έτσι ουσιαστικά οι δύο πλευρές έφτασαν σε καταρχήν συμφωνία για τα επόμενα δύο χρόνια (1+1). Η διάθεση του Έλληνα τεχνικού να παραμείνει φάνηκε από το γεγονός πως ήδη έχει λίστα παικτών από την αμερικανική και την ελληνική αγορά για την ενίσχυση της ομάδας.

Στο θέμα των διακανονισμών με τους παίκτες από την σεζόν που ολοκληρώθηκε, η ΚΑΕ έχει φτάσει σε συμφωνία σε ένα ποσοστό της τάξεως του 70% και λογικά μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει κλείσει όλα τα ζητήματα προκειμένου να μπορέσει να καταθέσει και πλήρη φάκελο στον ΕΣΑΚΕ. Οπότε κι αυτό το ζήτημα οδεύει προς επίλυση.

Αυτό που απομένει να κλείσει είναι το θέμα με την επίσχεση εργασίας των υπαλλήλων της ΚΑΕ ΑΡΗΣ, στους οποίους οφείλονται τρεις μήνες. Θα γίνει κι εδώ μία προσπάθεια για να πάρουμε ένα μέρος των οφειλομένων και να λειτουργήσουν και πάλι τα γραφεία.

Υ.Γ: Στο τηλεοπτικό χθες αναφέραμε πως η ΚΑΕ σκέφτεται να ξεκινήσει επαφές μόνη της με κανάλια για τα δικαιώματα της νέας σεζόν, χωρίς να περιμένει τον ΕΣΑΚΕ. Στα κανάλια φυσικά συμπεριλαμβάνεται και η ΕΡΤ. Ήδη έγινε η πρώτη επαφή, θα ακολουθήσουν κι άλλες, το κλίμα είναι καλό.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X