Ρώσος εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης 9,5 ετών για την Μπριτ Γκράινερ

από AllAboutARIS

Βαρύτατη ποινή φυλάκισης, διάρκειας 9,5 ετών, εισηγήθηκε Ρώσος εισαγγελέας για την Μπριτ Γκράινερ. Η ομάδα υπεράσπισης της 31χρονης σέντερ ζήτησε από το ρωσικό δικαστήριο να την αθωώσει από τις κατηγορίες ναρκωτικών, με την ετυμηγορία να αναμένεται πολύ σύντομα.

«Στα σπριντ υπάρχει ο Γιουσέιν Μπολτ, στη Formula 1 ο Μίκαελ Σουμάχερ , και στο γυναικείο μπάσκετ υπάρχει η Μπρίτνεϊ Γκράινερ», είπε η δικηγόρος της Μαρία Μπλαγκοβολίνα, στην τελική ομιλία της. «Εάν το δικαστήριο κρίνει απαραίτητο να την τιμωρήσει», πρόσθεσε, «τότε θα πρέπει να της επιβληθεί η πιο ήπια ποινή».

Η 31χρονη Γκράινερ, δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης και σταρ του γυνακείου πρωταθλήματος μπάσκετ των ΗΠΑ (WNBA), συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας στις 17 Φεβρουαρίου, αφού στις αποσκευές της βρέθηκαν φυσίγγια ατμού που περιείχαν χασισέλαιο. Η κάνναβη είναι παράνομη στη Ρωσία τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Έκτοτε βρίσκεται στη ρωσική κράτηση.

Επέστρεψε σήμερα στο δικαστήριο, καθώς η δίκη της για ναρκωτικά πλησιάζει προς ένα φινάλε που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης 10 ετών, και στη συνέχεια σε ανταλλαγή κρατουμένων με έναν από τους πιο διαβόητους εμπόρους όπλων στον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν ότι η Γκράινερ κρατείται άδικα και έκαναν, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μια «ουσιαστική προσφορά» στη Μόσχα για ανταλλαγή Ρώσων κρατουμένων με Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων της Γκράινερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν.

Σύμφωνα με το Reuters, μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση είπε ότι η Ουάσιγκτον ήταν πρόθυμη να ανταλλάξει τον καταδικασθέντα διακινητή όπλων Βίκτορ Μπουτ, του οποίου η ζωή βοήθησε να εμπνεύσει την ταινία του Χόλιγουντ «Lord of War» του 2005, με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ.

Η Γκράινερ, η οποία ομολόγησε την ενοχή της αλλά αρνήθηκε ότι είχε την πρόθεση να παραβεί τους ρωσικούς νόμους, εμφανίστηκε στην ακρόαση με γκρι μπλουζάκι και γυαλιά, σκύβοντας για να αποφύγει να χτυπήσει το κεφάλι της στην πόρτα της αίθουσας του δικαστηρίου στο Περιφερειακό Δικαστήριο Κίμκι έξω από τη Μόσχα.

Π ριν καθίσει στο «κλουβί» του κατηγορουμένου, η Γκράινερ σήκωσε μια φωτογραφία της ομάδας του UMMC Εκατιρίνμπουργκ, της ομάδας στην οποία έπαιξε στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εκτός σεζόν του WNBA.
Στην κατάθεσή της την περασμένη εβδομάδα, η Γκράινερ εξέφρασε αμηχανία για το πώς τα φυσίγγια ατμού είχαν καταλήξει στις αποσκευές της καθώς πετούσε πίσω στη Ρωσία για να ενταχθεί στην UMMC Εκατερίνμπουργκ για τα πλέι οφ αφού πέρασε λίγο χρόνο στο σπίτι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ακόμα δεν καταλαβαίνω μέχρι σήμερα πώς κατέληξαν στην τσάντα μου», είπε στο δικαστήριο στις 27 Ιουλίου.

Η Γκράινερ είπε ότι της είχε συνταγογραφηθεί ιατρική κάνναβη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη θεραπεία χρόνιων τραυματισμών εκτός σεζόν, μια θεραπεία που δεν είναι ασυνήθιστη μεταξύ των επίλεκτων αθλητών σε χώρες όπου η ουσία επιτρέπεται. Ωστόσο, είναι παράνομη στη Ρωσία.

Προτεινόμενα Άρθρα

ALLABOUTARIS TV! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 20:00 ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ALLABOUTARIS.GR ΣΤΟ YOUTUBE!

X