Σαν να μην πέρασε μια μέρα

από Γιώργος Γκάτος

Όχι το blog αυτό δεν θα καταπιαστεί με το ομώνυμο τραγούδι, παρότι η διάθεση του κόσμου είναι καλοκαιρινή και… αέρινη, σαν τη μουσική του άσματος. Οι στίχοι… δεν είναι και τόσο light.

Το blog προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το πώς φτάσαμε από τις αρχές Ιούνη στις αρχές Αυγούστου, δίχως να το πάρει χαμπάρι ο υποφαινόμενος. Προφανώς αυτό έχει να κάνει και με την έναρξη της μπασκετικής σεζόν, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή (9/8).

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και των πλουσίων τα παιδιά, δε θα πεινάσουν ποτέ. Επειδή η δεύτερη κατηγορία είναι στην φαντασία μας μόνο, ας πάμε στα «φρόνιμα» παιδιά. Το κάθε ρόστερ του ΑΡΗ στην πραγματικότητα… χτίζεται χρόνια πριν. Ο Γιάννης Καστρίτης ήθελε χρόνια να αποκτήσει ως παίκτη τον Ρόνι Χάρελ, ενώ από πέρσι είχε συζητηθεί το όνομα του Νέιτ Λαζέφσκι με τον οποίο έγινε φέτος ο «γάμος».

Ο Έλληνας τεχνικός φροντίζει από καιρό πριν το φινάλε κάθε σεζόν, να έχει έτοιμες και οργανωμένες τις λίστες του, το τάμπλετ φορτισμένο και το τηλέφωνο… ανοιχτό. Η συνταγή είναι γνωστή. Διψασμένοι παίκτες με σημαντικό potential και κινήσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν Value For Money.

Στον Ελληνικό κορμό τα πράγματα έγιναν πάρα πολύ απλά με την παραμονή του Βασίλη Τολιόπουλου, μετά την οικονομική υπέρβαση της ομάδας. Η χρονιά καριέρας του Βασίλη εκτιμήθηκε δεόντως απ’ όλους, ενώ και ο ίδιος εκτίμησε την προσπάθεια του οργανισμού να τον κρατήσει εδώ. Η γεμάτη χρονιά του με τον ΑΡΗ τον έστειλε και στην Εθνική, να παίρνει άφοβα το ένα σουτ μετά το άλλο και να δείχνει πόσα πράγματα μπορείς να πετύχεις αν αποφασίσεις να δουλέψεις σκληρά.

Στο πλευρό του ο Λευτέρης Μποχωρίδης, που μετά από μια δύσκολη σεζόν για εξωαγωνιστικούς λόγους, είναι με τη σειρά του έτοιμος να βγει μπροστά. Η εμπειρία του και η προσαρμογή του σε πολλές θέσεις, είναι σημαντικό όπλο γι’αυτή την ομάδα. Στο ρόστερ διατηρήθηκε και ένας από τους μεγάλους άτυχους της περσινής σεζόν. Ο λόγος για τον Γιώργο Φίλλιο που ετοιμάζεται να δώσει βάθος στα γκαρντ και να αφήσει πίσω του τον τραυματισμό του που τον ταλαιπώρησε στο Β’ μισό της σεζόν.

Στον Ελληνικό κορμό προστέθηκαν και δύο ψηλοί. Ο Μάνος Χατζηδάκης και ο Γιώργος Γκιουζέλης. Ο πρώτος… έπρεπε να είναι παίκτης του ΑΡΗ Midea από τον Φεβρουάριο, αλλά έμπλεξε με τα όσα έγιναν στο εσωτερικό της ΑΕΚ. Έτοιμος με τη σειρά του να δουλέψει στο σώμα του και στις κινήσεις του και να δώσει πολύτιμες λύσεις στο ζωγραφιστό. Το ίδιο και ο Γιώργος Γκιουζέλης, τον οποίο εκτιμά ο Γιάννης Καστρίτης και προσπάθησε να τον φέρει στον ΑΡΗ για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια.

Ξεχωριστή περίπτωση ο Λευτέρης Μαντζούκας, που θα έχει για πρώτη φορά στη καριέρα του την ευκαιρία για σημαντικά λεπτά στο παρκέ σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Βλέπετε τα 18 -τουλάχιστον- επιπλέον παιχνίδια στο Eurocup είναι τεράστιο δέλεαρ.

Πάμε και στον κορμό των ξένων. Στη πρώτη πεντάδα που έχει συμφωνήσει και έχει υπογράψει συμβόλαια (αναμένονται ένας βασικός σέντερ και ένας αναπληρωματικός στο 4-5), μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι μιλάμε για παίκτες που τώρα ξεκινούν την καριέρα τους, αλλά έχουν σημαντικό potential.

Οι δύο που έχουν ένα χρόνο εμπειρία από την Ευρώπη στις πλάτες τους, είναι ο Νέιτ Λαζέφσκι και ο Ντέιβιντ Ντε Τζούλιους. Ο πρώτος σκληραγωγήθηκε στο Ιταλικό πρωτάθλημα. Κατέγραψε πολλά λεπτά στο παρκέ με ένα ποσοστό στο τρίποντο που έφτασε το 44% και αυτά τα τεσσάρια με σουτ και φαινομενική σκληράδα, είναι δυσεύρετα. Ο δε Ντε Τζούλιους, ανάγκασε την Γκέτινγκεν να πληρώσει το Λαύριο και να τον αποκτήσει στα μέσα της σεζόν. Γνωρίζει από Ελλάδα και μάλιστα βελτιώθηκε από το Λαύριο στη Γερμανική ομάδα.

Με βάση τα όσα έψαξα, είδα και έμαθα για τους νέους παίκτες, το βλέμμα σαφώς πέφτει στους Λάντερς Νόλεϊ και Ντι Μόι Χοτζ. Ο πρώτος κατά πολλούς βιάστηκε να δηλώσει συμμετοχή στο Draft του ΝΒΑ. Πολύπλευρος σκόρερ με σημαντική συνεισφορά στα ριμπάουντ ως «3αρι».

Για τον Ντι Μόι Χοτζ, που επίσης βγαίνει εκτός ΗΠΑ για πρώτη φορά, ίσως αξίζει να γίνει και ξεχωριστό άρθρο πως ο Γιάννης Καστρίτης βρήκε έναν σκόρερ με τρίποντο και έναν εξαιρετικό αμυντικό στο πακέτο του ενός. Έβγαλε το πρώτο μισό της περσινής σεζόν στους Λέικερς, δηλαδή έναν τεράστιο οργανισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η περίπτωση του στις αρχές του καλοκαιριού ήταν απαγορευτική. Το γεγονός ότι δεν έβγαλε μάτια στο Summer League, άνοιξε τις πόρτες της Ευρώπης. Το ίδιο και ο παίκτης ερωτηματικό για εμένα, που ακούει στο όνομα Μάικ Μάιλς. Σίγουρα πιο άγουρος απ’ όλους τους άλλους στα 22 του, αλλά αρκετά γυμνασμένος και θαρραλέος στο παρκέ.

Όλοι θα μπουν στη λογική ότι χτίζεται μια νέα ομάδα από το μηδέν και θα πρέπει να διεκδικήσουν τον ρόλο τους, θα πάρουν το εγχειρίδιο «θυσιαζόμαστε σε κάθε κατοχή και ανεβάζουμε την ένταση στην άμυνα» από τον Γιάννη Καστρίτη και… ας ξεκινήσει η προετοιμασία. Το αν θα δέσει το γλυκό εξαρτάται από πολλά πράγματα. Εξάλλου η ομάδα περιμένει ακόμα δύο παίκτες.

Μπορεί να πρόκειται για αρκετούς παίκτες με ελάχιστη εμπειρία από Ευρώπη, αλλά δεν είναι… λαχεία. Είναι ποιοτικοί παίκτες. Εξάλλου όπως σημειώναμε… πριν πάρουν τα μυαλά αέρα, ένα αγωνιστικό θαύμα έκανε ο ΑΡΗΣ πέρσι και το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και φέτος, δίχως να έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα προς τα πάνω το μπάτζετ.

Προτεινόμενα Άρθρα