Συγνώμη, εμάς βρήκατε;

από Γιώργος Γκάτος

Δεν είχα σκοπό το πρώτο blog της σεζόν να με βρει τόσο εκνευρισμένο. Όχι για τα όσα έγιναν στο “Nick Galis Hall”, αλλά για τα όσα έχω διαβάσει ως απόρροια από αυτό το παιχνίδι.

Συγνώμη, εμάς βρήκατε;

Οχι δεν παίχτηκε παιχνίδι, όχι ήθελαν να προκαλέσουν πρόβλημα, όχι το ένα, όχι το άλλο. Να σοβαρευτούμε λίγο. Το “Nick Galis Hall” βγαίνει λίγο από τον λήθαργο του και μαζί θα συμπαρασύρει κόσμο και κοσμάκη.

Πρόπερσι ήθελε αλλά δεν μπορούσε όσο ήθελε, με σχεδόν 400 χιλιάρικα μπάτζετ. Πέρσι, ανέβασε ταχύτητα, προκάλεσε ζημιές και μοίρασε χαμόγελα. Φέτος, οι απαιτήσεις ανεβαίνουν και ακόμα και αν χάσει εντός ο ΑΡΗΣ, δεν θα είναι ποτέ αμαχητί.

Μιλάμε για μια high motivated, high energy ομάδα. Ο Διαμαντής Σλαφτσάκης κόντρα σε Γκραν Κανάρια και Ολυμπιακό, έχει βγάλει κάνα 2-3 φορές το συμβόλαιο του.

Θα συμβούλευα άπαντες να τσεκάρουν τα στατιστικά, εκεί όπου ΑΡΗΣ πέρσι ήταν πρώτος σε κλεψίματα και η ομάδα που προκαλούσε τα περισσότερα λάθη στον αντίπαλο της. Αν αυτή η συνταγή αλλάξει, οι παίκτες έχουν να ακούσουν πολλά από τον ίδιο τους τον προπονητή.

Κι αν ο φορ είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ είναι το… επιθετικό ριμπάουντ δεύτερης ευκαιρίας. Είναι ένα από τα κομμάτια που υστερεί ο ΑΡΗΣ, αλλά θα πιάσω παρακάτω τα αγωνιστικά.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είπε μια κορυφαία αλήθεια χθες. Στα άλλα έχει 100-0 λάθος και το γνωρίζει και ο ίδιος. Το «Πρέπει να κάνουμε ξανά μίτινγκ με την επιτροπή διαιτησίας για το τι σημαίνουν οι κανονισμοί» είναι η επιτομή των όσων ΦΩΝΑΖΕΙ ο ΑΡΗΣ εδώ και δύο χρόνια.

Έχασε εξασφαλισμένη θέση στην Ευρώπη από τον Απρίλιο ο ΑΡΗΣ και έκανε άνω κάτω τον προγραμματισμό του ως τα τέλη Ιουνίου για το αν θα λάβει μέρος σε αυτή!

Κόντρα σε Προμηθέα, Καρδίτσα και Περιστέρι, έχασε στον πόντο και συνολικά είχε 40-50 βολές διαφορά. Εκεί μιλάμε για άλλους κανονισμούς.

Υπέρμαχος θα είναι ο ΑΡΗΣ σε αυτό το μίτινγκ διαιτητών. Απέσυραν τη στήριξη τους σε άνθρωπο στην ΕΟΚ, προερχόμενο από τον ΑΡΗ, με τα όσα έλαβαν χώρα πέρσι.

Πέρσι ποιος ανέδειξε αυτό το θέμα των “Κιτρινόμαυρων” και τα όσα αντιμετώπισαν; «Χα χα έλα μωρέ, 500Κ μπάτζετ έχετε, τι θέλετε και μιλάτε…» Οχι παιδιά, δεν είναι έτσι πια. Για να περάσεις από τον ΑΡΗ ή θα πρέπει να παίξεις πολύ έξυπνα, ή να τον κερδίσεις στο παιχνίδι του.

Ασφαλώς και να πραγματοποιηθεί μίτινγκ και να καθίσουν κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι της διαιτησίας και να δουν… πόσο στραβά αρμενίζουν. Γιατί «το καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών» θα έχει πολλά ζητήματα φέτος. Είναι 2 ομάδες Euroleague, 1 Eurocup και 4 Champions League. Ανεβασμένα μπάτζετ, μεγάλα ματς που έρχονται και πονοκέφαλος στα πρώτα 10 σφυρίγματα.

Και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν διαιτητές, δεν υπάρχει κανείς να τους κρίνει. Θα πάρουν μια σιωπηρή τιμωρία 1-2 αγωνιστικών και όλα υπέροχα.

Φτάνει όμως, πραγματικά.

Στροφή στο αγωνιστικό. Είχα την χαρά να δω όλα τα φιλικά δια ζώσης πέρα από τα πρώτα δύο προπονητικά. Η ομάδα παρουσιάζει συνεχόμενη βελτίωση, παρότι το τελευταίο δεκαήμερο προπονείται μαζί. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο κολλούσε ο Μπειτς σε ό,τι είδατε χθες και την Τετάρτη. Αυτά που έκανε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, θα ήταν υπέροχα, αλλά…

Απόλυτα φυσιολογικά τα όσα βλέπουμε, με τα νεκρά διαστήματα, με το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν έξτρα χρόνο. Με 10 νέα πρόσωπα τουλάχιστον, με αυτή τη προετοιμασία μετ εμποδίων, ο Καστρίτης αν έβαζε timetable θα έλεγε μέσα Νοέμβρη περίπου. Η ομάδα είναι κάπου στο 60% και αυτό είναι ενθαρυντικό με τα όσα είδαμε στις πρεμιέρες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο ΑΡΗΣ έψαχνε ισχυρά φιλικά ως κερασάκι στη τούρτα στο τέλος του Σεπτέμβρη. Δεν βρήκε και αυτά τα δύο παιχνίδια με Γκραν Κανάρια και Ολυμπιακό τον βοήθησαν να δει που βρίσκεται.

Ο ψηλός θα βάλει τον Ντε Σόουζα στην second unit, όπου εκεί θα έχει τα ποιοτικά και δυνατά λεπτά που μπορεί να κάνει θραύση κοντά στο καλάθι.

Καρ και Γκάλινατ θέλουν χρόνο, ειδικά ο πρώτος. 24 χρονών, που ξέρει ότι έχει ταλέντο και δυνάμεις, αλλά έχει και την καυτή πατάτα του playmaking. Ο δεύτερος θα απελευθερωθεί μόλις αρχίσει η ομάδα και βγάζει αυτοματισμούς. Ο ΑΡΗΣ θα ζήσει με το γεγονός ότι οι παίκτες μπήκαν αργά στο ρόστερ και θα έρθουν μπροστά και ανεπιτυχή αποτελέσματα.

Δεν σημαίνει κάτι αυτό, κανείς δεν θέλει να χάνει, ΟΚ. Το θέμα είναι η εξέλιξη που θα έρθει σταδιακά. Αυτή η ομάδα στα καλά της θα πιέζει μέχρι και το πούλμαν της αποστολής.

Έχει πράγματα να δουλέψει, όπως τα χαμένα ριμπάουντ στην άμυνα, η μη διεκδίκηση των επιθετικών (που αμφότερα λαμβάνουν χώρα εξαιτίας των undersized ψηλών), αλλά και η άμυνα στις γωνίες του τρίποντου. Τιμωρήθηκε και στα φιλικά και στα επίσημα.

Επί προσωπικού, θα μου επιτρέψετε να πάρω μερικές μέρες άδειας, μετά από ένα γεμάτο καλοκαίρι. Μετά, επιστρέφουμε για μια σεζόν που ανά τέσσερις μέρες έχει αγώνες και έχουμε να δούμε πάρα πολλά μαζί. Δε ξέρω που θα πάει αυτή η σεζόν, αλλά αυτό το πρότζετ έχει τρομερή -πολύπλευρη- δυναμική.

Υ.Γ. Για τον Γιάννη Ιωαννίδη δεν έχω τι να πω. Αυτό που βίωσα έξω από το Παλέ το μεσημέρι της Παρασκευής, θα το κουβαλάω για πάντα στη ψυχή μου. Και ας μην ήμουν ούτε σκέψη επί της Αυτοκρατορίας του ΑΡΗ.

Φωτογραφία: MegaPress

Προτεινόμενα Άρθρα