Τα δύο «πρόσωπα» του ΑΡΗ και οι σκέψεις του Καστρίτη

από Σταμάτης Μουρελής

Ήθελα να γράψω το πρώτο μου blog στο AllAboutARIS μετά την νίκη του ΑΡΗ επί του Παναθηναϊκού αλλά προτίμησα να περιμένω για να έχω μία καλύτερη, όσο γίνεται, εικόνα μετά από ένα παιχνίδι απέναντι σε μία ομάδα που θεωρητικά ανήκει στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητας. Γιατί σίγουρα αυτό που είδαμε όλοι με τον Παναθηναϊκό ήταν κάτι που βλέπεις «μια στα δέκα χρόνια» και σαφέστατα δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για τις δυνατότητες της ομάδας.

Καταρχήν να ξεκινήσουμε από το βασικό. Το ρόστερ του ΑΡΗ έγινε με βάση συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες και προφανώς αναμένεται σύντομα να διαφοροποιηθεί μέσα στις επόμενες αγωνιστικές.

Οι «κίτρινοι» μετά την λύση με τα ban κινήθηκαν σε μία αγορά, την αμερικανική, προσφέροντας λίγα χρήματα και αναζητώντας «λαχεία». Παίκτες που θα… βγουν στην πορεία αλλά έχουν συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά.

Η ομάδα ξεκινάει από τον Χάνλαν, που είναι ο ηγέτης, ο σκόρερ, αυτός που θα πάρει την μπάλα την κρίσιμη στιγμή και αυτός που θα «πάρει» μόνος του έναν αγώνα. Μετά έρχονται οι υπόλοιποι ο καθένας στον ρόλο του.

Η γενικότερη φιλοσοφία είναι αμυντική, με πλεονέκτημα την αθλητικότητα των παικτών. Πίεση στον αντίπαλο πάνω στην μπάλα, προσπάθεια να βγάλει επίθεση μέσα από την άμυνα. Και αυτό λειτούργησε στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, σε συνδυασμό πάντα με τον Χάνλαν που τα… έβαζε από παντού. Ο ΑΡΗΣ βρέθηκε στο -19 αλλά κατάφερε να κάνει την ανατροπή χάρη στην άμυνα του. Και αυτό προσπάθησε να πετύχει και κόντρα στον Ιωνικό.

Ο ΑΡΗΣ «έχασε» δύο ημίχρονα, τα πρώτα, στους δύο αγώνες. Κάτι που θεωρώ πως έχει να κάνει με την απειρία της ομάδας, που εύκολα ενθουσιάζεται και το ίδιο εύκολα απογοητεύεται και παρασύρεται. Και στα δύο παιχνίδια φάνηκε πως το «διάλειμμα» του ημιχρόνου, βοηθάει τον Καστρίτη να δώσει κατευθύνσεις που οι παίκτες του ακολουθούν. Αλλά ο  ΑΡΗΣ δεν θα μπορεί να… κυνηγάει σε κάθε αγώνα του. Το έκανε με τον Παναθηναϊκό και του βγήκε, όχι όμως και με τον Ιωνικό.

Ο ΑΡΗΣ έχει αδυναμίες, κάτι λογικό. Η απειρία των περισσότερων παικτών του από Α1, είναι ένα μείον που πρέπει να «εξαφανίσει» σύντομα. Αυτό θα γίνει εν μέρει μέσα από τα παιχνίδια, όταν οι Αμερικανοί όπως ο Κάουαν και ο Τζούστον καταλάβουν ακριβώς τις απαιτήσεις της Α1.

Ο Γιάννης Καστρίτης ξέρει τι πρέπει να κάνει για να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας. Βέβαια για να προχωρήσει, χρειάζεται δύο προυποθέσεις. Χρήματα από την διοίκηση και ταυτόχρονα η αγορά να του δώσει συγκεκριμένες ευκαιρίες.

Ο Έλληνας προπονητής ξέρει πως πρέπει να βρει έναν ψηλό, με αθλητικότητα, να μπορεί να παίζει στο «4-5», να πιέσει στην άμυνα, να τρέξει στην επίθεση. Ο Φίνκε δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Αλλά η έλευση του ψηλού εξαρτάται από τις επιλογές της αγοράς και το «πορτοφόλι» της ομάδας.

Αλλά δεν θα είναι η μοναδική αλλαγή που θα κάνει ή θέλει να κάνει ο Καστρίτης. Πιστεύω πως μετά τον ψηλό, θα κοιτάξει και για έναν Αμερικανό στο «1-2». Ο Κάουαν είναι εξαιρετικός αλλά είναι μόνος του. Ο Πουλιανίτης μπορεί να βοηθήσει αλλά χρειάζεται άλλον έναν παίκτη ο ΑΡΗΣ εκεί για να μπορεί είτε να καλύψει το κενό του Κάουαν, είτε να συνεργαστεί μαζί του.

Όπως δημιουργήθηκε το ρόστερ του ΑΡΗ, οι Αμερικανοί είναι αυτοί που θα είναι οι πρωταγωνιστές. Αυτοί που θα κάνουν την διαφορά, οπότε θα πρέπει να γίνουν αλλαγές εκεί που χρειάζεται.

Βλέποντας την ομάδα είμαι αισιόδοξος πως θα βελτιωθεί στην πορεία. Η εμπειρία θα έρθει, οι αλλαγές θα γίνουν, το κλίμα είναι καλό, οπότε όλα οδηγούν στο συμπέρασμα πως φέτος θα δούμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο στόχος δεν αλλάζει, είναι η γρήγορη παραμονή. Και δεν πρέπει κανείς να σκεφτεί κάτι διαφορετικό στην παρούσα φάση. Γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο τιμωρίας, κάτι που θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα.

Η διοίκηση δίνει τον δικό της αγώνα, φέτος ακολούθησε μία σωστή λογική. Πρώτα τα ban, μετά το ρόστερ. Περιμένει την βοήθεια του κόσμου και σίγουρα αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα της ομάδας. Γιατί είναι αλήθεια πως ο Αρειανός κουράστηκε να πηγαίνει στο Παλέ, απλά για να… πάει. Θέλει αν δει και κάτι καλό στο παρκέ. Και με τον Παναθηναϊκό το είδε.

Ξέφυγα λίγο με το κείμενο, είχα καιρό να γράψω και θα έχουμε πλέον την δυνατότητα να τα λέμε πιο συχνά μέσα από το AllAboutARIS.com αλλά και την μπασκετική εκπομπή από το κανάλι του AllAboutARIS TV στο youtube κάθε Τρίτη και Πέμπτη (20:30-21:45)

Καλή χρονιά να έχουμε…

 

Προτεινόμενα Άρθρα