Ο ΕΣΑΚΕ συνέχισε την παρουσίαση των 12 ομάδων της Stoiximan Basket League της σεζόν 2023-24 με τον ΑΡΗ Midea. Οι Κιτρινόμαυροι κατέλαβαν την 5η θέση μετά την κανονική περίοδο και το Top 6 ενώ ήταν η μόνη ομάδα που νίκησε τον μετέπειτα πρωταθλητή Παναθηναϊκό, σε αυτές τις δύο φάσεις. Ξεπέρασαν το «εμπόδιο» του Προμηθέα στα προημιτελικά των playoffs, αποκλείστηκαν στα ημιτελικά από τους «πράσινους» και έχασαν στις λεπτομέρειες τον μικρό τελικό, για να καταλάβουν την 4η θέση.
Η είσοδος στην τελική τετράδα του Πρωταθλήματος έπειτα από επτά χρόνια και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας στα προημιτελικά, ήταν η επιβράβευση μιας προσπάθειας που έγινε σε όλη τη διάρκεια της, με αγωνιστικές αρχές που χαρακτήρισαν το παιχνίδι του και από τις οποίες δεν ξέφυγε σε κανένα σημείο.
Τι άφησε η σεζόν για τον ΑΡΗ Midea ;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 15 νίκες – 18 ήττες – 4η θέση.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στη διαδρομή των 33 αγώνων του στη φετινή Stoiximan Basket League, ο ΑΡΗ Midea έφτασε δύο φορές σε τριψήφιες επιδόσεις ranking. Ήταν στο εντός έδρας παιχνίδι της κανονικής περιόδου απέναντι στον Κολοσσό H Hotels Collection και στον 2ο προημιτελικό των playoffs με τον Προμηθέα. Κόντρα στην ομάδα της Ρόδου οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν το καλύτερο παιχνίδι τους έχοντας 114 ομαδικό ranking.
Ο ΑΡΗ Midea, για τη 16η αγωνιστική, είχε επικρατήσει με 98-91 των «θαλασσί». Σε εκείνο το παιχνίδι «έγραψε» στη στατιστική του: 28/33 βολές, 23/38 δίποντα, 8/23 τρίποντα, 22-10 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 5 λάθη, 8 κλεψίματα και 5 κοψίματα. Ακόμη είχε 16 πόντους από τα λάθη του Κολοσσού H Hotels Collection, 40 πόντους μέσα από τη ρακέτα, 16 από επιθετικά ριμπάουντ και 22 από αιφνιδιασμούς.
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Ο ΑΡΗΣ Midea επισκέφτηκε συνολικά τέσσερις φορές το «Δ.Τόφαλος» και σε μία από αυτές, έκανε τη χειρότερη εμφάνιση του στη φετινή Stoiximan Basket League. Ήταν για τη 2η αγωνιστική του Top6 όταν ηττήθηκε με 84-51 από τον Προμηθέα και περιορίστηκε στο 37 στο ομαδικό ranking.
Στο ματς της 7ης Απριλίου, η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε: 13/18 βολές, 13/33 δίποντα, 4/23 τρίποντα, 23-18 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 22 λάθη, 5 κλεψίματα και 3 κοψίματα. Ακόμη είχε 14 πόντους από λάθη του αντιπάλου του, 24 μέσα από τη ρακέτα του, 14 από επιθετικά ριμπάουντ και 8 από αιφνιδιασμούς.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Γιάννης Καστρίτης έγινε ο δεύτερος προπονητής στην ιστορία του ΑΡΗ Midea στη Stoiximan Basket League, που διένυσε τρεις συνεχόμενες, «γεμάτες» σεζόν στον πάγκο του, κάτι που έκανε πριν από αυτόν ο Δημήτρης Πρίφτης (2014-17). Ο Πατρινός κόουτς λοιπόν με τη σεζόν που θα ακολουθήσει θα γίνει ο μόνος με τέσσερις στα τελευταία 32 χρόνια.
Ο Καστρίτης έγινε μέσα από τη σεζόν που πέρασε, 3ος σε αγώνες (99) και 4ος σε νίκες (42) για τον Άρη Midea στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Μέσα από την επόμενη θα «σκαρφαλώσει» ακόμη περισσότερο και στις δύο ιστορικές λίστες του.
Ο ΜVP: Κανείς από τους 18 παίκτες του που αγωνίστηκαν φέτος με τη φανέλα του ΑΡΗ Midea στη Stoiximan Basket League, δεν είχε συμμετοχή και στα 33 παιχνίδια του. Πιο κοντά σε αυτόν τον αριθμό έφτασε ο Βασίλης Τολιόπουλος (32/33) που ήταν εκείνος που ήταν και ο πολυτιμότερος του, βάσει του ranking, αφού είχε 378 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Ο διεθνής γκαρντ άφησε πίσω του, τον Ρόνι Χάρελ που είχε 340 και τον Ρομπέρτο Γκάλινατ που είχε 256.
Ο Τολιόπουλος ήταν ο MVP των «κιτρινόμαυρων» με βάση και τους μέσους όρους στο ranking, αν και στη συγκεκριμένη λίστα έγινε… μάχη. Στην πραγματικότητα οι αποστάσεις μεταξύ των τριών πρώτων, ήταν ισχνή αφού ο Έλληνας γκαρντ είχε μέσο όρο 11,81 στο σύστημα αξιολόγησης ενώ ο Χάρελ είχε 11,72 και ο Γκάλινατ 11,13.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Βασίλης Τολιόπουλος ήταν ο βασικότερος επιθετικός «πυλώνας» του παιχνιδιού του ΑΡΗ Midea. Είχε 25/32 παιχνίδια με διψήφιες επιδόσεις, ενώ σε τέσσερα από αυτά είχε 20+ πόντους. Τελείωσε το Πρωτάθλημα με 422 πόντους με τους οποίους έφτασε τους 820 με τα κιτρινόμαυρα και έγινε ο 13ος σκόρερ της ομάδας της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Stoiximan Basket League.
Τον διεθνή γκαρντ ακολούθησαν, σε απόλυτους αριθμούς, ο Ρομπέρτο Γκάλινατ με 339 και ο Ρόνι Χάρελ με 255 πόντους. Η αντίστοιχη λίστα των μέσων όρων ωστόσο, δεν είχε την ίδια μορφή αφού ο Γκάλινατ είχε τον μεγαλύτερο, δίνοντας 14,74 πόντους ανά αγώνα και ξεπερνώντας την επίδοση των 13,19 που είχε ο Τολιόπουλος. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Ρόμπερτ Μπλούμπεργκς με 9,04 πόντους.
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Ρόνι Χάρελ, ίσως, ήταν το κεντρικό πρόσωπο της αμυντικής φιλοσοφίας του ΑΡΗ Midea. Όχι μόνο αναδείχτηκε ο κορυφαίος «κλέφτης» της κατηγορίας –κάνοντας 59 κλεψίματα μάλιστα μπήκε στη 10άδα των ξένων των «κιτρινόμαυρων»- αλλά ήταν και ο 1ος ριμπάουντερ του ΑΡΗ Midea, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε μέσους όρους.
Ο Αμερικανός φόργουορντ τελείωσε τη σεζόν με 159 ριμπάουντ και μπήκε στην 30άδα της σχετικής λίστας των ξένων της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Το κατάφερε μάλιστα έχοντας μόνο μία διψήφια επίδοση -10 στο ματς της 9ης αγωνιστικής με το Μαρούσι- αλλά και τουλάχιστον ένα σε καθένα από τα 29 παιχνίδια του, για να κλείσει τη σεζόν με ένα μέσο όρο στα 5,48. Τον Χάρελ ακολούθησαν τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε μέσο όρο ο Ίσμαελ Σανόγκο (136 συνολικά και 5,23 μέσος όρος) και ο Σίλβιο Ντε Σόουζα (128 συνολικά και 4,41 μέσος όρος).
Ο ΠΑΣΕΡ: Μία ακόμη κατηγορία που αναδεικνύει την ηγετική παρουσία του Βασίλη Τολιόπουλου για τον ΑΡΗ Midea της σεζόν που πέρασε. Ο διεθνής γκαρντ ήταν, με διαφορά, ο κορυφαίος της ομάδας και στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού, έχοντας τις μεγαλύτερες επιδόσεις ασίστ τόσο συνολικά (133), όσο και σε μέσο όρο (4,15). Κατάφερε μάλιστα να «σκαρφαλώσει» στην 6η θέση των πασέρ των «κιτρινόμαυρων» στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, ενώ είναι δεδομένο ότι θα πάει ψηλότερα αφού ανανέωσε το συμβόλαιο του για δύο ακόμη χρόνια.
Στη λίστα των απόλυτων αριθμών, τον Τολιόπουλο ακολούθησαν ο Ρόνι Χάρελ και ο Λευτέρης Μποχωρίδης έχοντας 63 και 62 ασίστ αντίστοιχα. Ο Έλληνας γκαρντ όμως, έμεινε εκτός τριάδας στους μέσους όρους αφού ο Τζόναθαν Σταρκ αναρριχήθηκε στη 2η θέση της λίστας με 2,72, αφήνοντας στην 3η του Χάρελ με 2,17 ασίστ. Ο Μποχωρίδης πάντως με τις 62 ασίστ που είχε στη φετινή Stoiximan Basket League κατάφερε να γίνει ο 2ος πασέρ των «κιτρινόμαυρων», έχοντας μπροστά του μόνο τον Γιάννη Σιούτη.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Τι άφησε αυτή η διαδρομή στο επίπεδο των κορυφαίων, ατομικών και ομαδικών επιδόσεων;