Το καλοκαίρι που αλλάζει το ΝΒΑ: "Free agents το 40% των παικτών"!

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο χάρτης του ΝΒΑ ενδέχεται να αλλάξει ριζικά το καλοκαίρι,

Είστε έτοιμοι για… σαρωτικές αλλαγές στον «μαγικό κόσμο»; Είστε έτοιμοι να δείτε ομάδες να βγαίνουν από την αφάνεια και τον «χάρτη» των φαβορί να αλλάζει δραστικά; Αν δεν είστε ήδη, ετοιμαστείτε, γιατί το καλοκαίρι πλησιάζει! 

Στο πλαίσιο του All Star Game της Σάρλοτ ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, έριξε τη… βόμβα, αφού ανέφερε πως υπολογίζει ότι το 40% των παικτών θα αναζητήσει νέα συμβόλαια το φετινό καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια με τις συμφωνίες να αλλάζουν και τα salary cap να ανεβαίνουν διαρκώς, ολοένα και περισσότεροι παίκτες υπογράφουν συμβόλαια μικρής διάρκειας και «ποντάρουν» ότι σε δύο ή τρία χρόνια θα βρουν κάτι υψηλότερο στην αγορά, με βάση την σταθερή άνοδο των οικονομικών δεδομένων του πρωταθλήματος. 

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2019, που το πρωτάθλημα μπορεί να αλλάξει ριζικά! 

«Το αποτέλεσμα των τελευταίων συμφωνιών, όπως άκουσα, είναι το εξής: το 40% των παικτών μας θα είναι free agents αυτό το καλοκαίρι. Υπάρχουν δύο πλευρές σε κάθε νόμισμα. Κάποιοι θα πουν: “Θεέ μου, κοίτα όλη αυτήν την κινητικότητα”. Από την άλλη πλευρά, αυτή η κινητικότητα των παικτών μπορεί να είναι θετική για πολλές ομάδες». 
 
Γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα δεν είναι λίγες οι ομάδες που ήδη έκαναν… χώρο στο salary cap τους, για να προσελκύσουν μεγάλα ονόματα το καλοκαίρι. Για παράδειγμα, οι Νικς αποχωρίστηκαν τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, όμως θα βγουν στην αγορά την 1η Ιουλίου με 70+ εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα. Πράγμα που σημαίνει πως θα κινηθούν για δύο σούπερ σταρ. Κάτι αντίστοιχο θέλουν να κάνουν και οι Λος Άντζελες Κλίπερς, που «θυσίασαν» τον Τομπάιας Χάρις και ετοιμάζουν… all in. 
 
Οι πρώτες φήμες θέλουν την ομάδα του «Μεγάλου Μήλου» να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προσελκύσει τον Κέβιν Ντουράντ, που είναι ο Νο. 1 στόχος της. Η λογική θέλει τον «KD» μακριά από το… στοιχειωμένο «Madison Square Garden», όμως ο MVP του φετινού All Star Game γνωρίζει πως θα βγει τρομερά κερδισμένος από εμπορικές συμφωνίες, αν μετακομίσει στην Νέα Υόρκη.
 
Μια άλλη ομάδα που μπορεί να βγει κερδισμένη μέσα από όλα αυτά είναι εκείνη του Μπρούκλιν. Μετά την πλήρη… αναγέννησή τους φέτος οι Νετς ενδέχεται να κινηθούν για «κάτι μεγάλο» και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο στην Ανατολή. 

Γιατί μιλάμε για αλλαγή του χάρτη στο ΝΒΑ; Μα γιατί το φετινό καλοκαίρι οι περισσότεροι σταρ του μένουν ελεύθεροι! 

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, θα σας παραθέσουμε μια σύντομη λίστα 20 παικτών που θα είναι unrestricted free agents σε λίγους μήνες ή έχουν player option στα συμβόλαιά τους, για να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα βγουν στην αγορά ως ελεύθεροι ή όχι, με βάση το «HoopsHype».

Κέβιν Ντουράντ (Ουόριορς)
Καουάι Λέοναρντ (Ράπτορς)
Κάιρι Ίρβινγκ (Σέλτικς)
Κέμπα Ουόκερ (Χόρνετς)
Κλέι Τόμπσον (Ουόριορς)
ΝτεΜάρκους Κάζινς (Ουόριορς)
Τζίμι Μπάτλερ (Σίξερς) 
Νίκολα Βούτσεβιτς (Μάτζικ)
Τομπάιας Χάρις (Σίξερς)
Κρις Μίντλετον (Μπακς)
Μαρκ Γκασόλ (Ράπτορς)
Τζούλιος Ραντλ (Πέλικανς)
Αλ Χόρφορντ (Σέλτικς)
ΝτιΆντρε Τζόρνταν (Νικς)
Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (Πέισερς)
Ντέρικ Ρόουζ (Τίμπεργουλβς)
Γκόραν Ντράγκιτς (Χιτ)
Τζέι Τζέι Ρέντικ (Σίξερς)
Χάρισον Μπαρνς (Κινγκς)
Μπρουκ Λόπεζ (Μπακς)
 
Θα κρατήσουν οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς την All Star πεντάδα τους; Θα μείνει ο Κέβιν Ντουράντ στους «πολεμιστές» ή θα φύγει μετά το επεισόδιο με τον Ντρέιμοντ Γκριν; Θα συνεχίσει δίπλα στον Στεφ Κάρι ο Κλέι Τόμπσον, όπως φημολογείται ότι έχει υποσχεθεί, ή θα σκεφτεί την προοπτική του Λεμπρόν Τζέιμς στο Λος Άντζελες; Θα έχουμε «επανένωση» του «Βασιλιά» με τον μετανιωμένο Κάιρι Ίρβινγκ; Θα κρατήσουν την τρομερή πεντάδα τους οι Σίξερς ή θα πάνε και πάλι στη λογική του “Trust the Process”; Θα πείσουν τον Καουάι Λέοναρντ να μείνει στον Καναδά οι Ράπτορς ή θα έχουν… θυσιάσει χωρίς λόγο τον ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν το καλοκαίρι του 2018; Τα «καυτά» ερωτήματα είναι αμέτρητα για τους φετινούς free agents!
 
Όμως, υπάρχουν κι άλλα πολλά ερωτήματα για τις ομάδες που θα προσπαθήσουν να «χτίσουν» γύρω στους σταρ που σίγουρα θα κρατήσουν…

Ποιοι θα πάνε στους Ουόριορς δίπλα στον Στεφ Κάρι για να συνεχίσουν την… αυτοκρατορία και ποιοι στους Λέικερς ως supporting cast του “King James”; Οι Μιλγουόκι Μπακς του εξαιρετικού Μάικ Μπουντενζόλζερ ποιον θα προσελκύσουν δίπλα στον εν δυνάμει MVP, Γιάννη Αντετοκούνμπο; Οι Σέβεντι Σίξερς αν δεν κρατήσουν τους Τομπάιας Χάρις, Τζίμι Μπάτλερ και Τζέι Τζέι Ρέντικ για ποιους θα κινηθούν, για να δημιουργήσουν νέα «δυνατή» πεντάδα μαζί με τους Μπεν Σίμονς και Τζοέλ Εμπίιντ; Οι Μπόστον Σέλτικς κρατώντας τους Τζέισον Τέιτουμ και Τζάιλεν Μπράουν, τι θα κάνουν αν φύγει ο Κάιρι Ίρβινγκ και πώς θα… ζήσουν στην «επόμενη μέρα» με το συμβόλαιο – πληγή του Γκόρντον Χέιγουορντ; Και η λίστα με τα ερωτήματα καλά κρατεί!

Σαν να μην έφταναν όλοι αυτοί οι αστέρες και συνολικά το… 40% των αθλητών της λίγκας, όπως ανέφερε ο Σίλβερ, το καλοκαίρι αναμένουμε με ενδιαφέρον και το trade που θα γίνει για τον Άντονι Ντέιβις, αλλά και το NBA Draft 2019, που θα έχει τους παικταράδες του Μάικ Σιζέφσκι στο Duke, τον Ζίον Ουίλιαμσον και τον Αρ Τζέι Μπάρετ.
 
Λοιπόν, είστε έτοιμοι για να το… extreme makeover του καλύτερου πρωταθλήματος του πλανήτη;

Πηγή: sdna.gr

Προτεινόμενα Άρθρα