Γιάννης Ιωαννίδης: Ο “αρχιτέκτονας” της Αυτοκρατορίας (vid)

από AllAboutARIS

Με αφορμή τα 105α γενέθλια του ΑΡΗ, το AllAboutARIS φιλοτεχνεί το πορτραίτο του κορυφαίου Έλληνα προπονητή, υπό τις οδηγίες του οποίου, οι “κίτρινοι” κυριάρχησαν σ’ Ελλάδα κι Ευρώπη. Ο λόγος, για τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Ο “Ξανθός” του ΑΡΗ και του ελληνικού μπάσκετ, ο προπονητής που έκανε μία ομάδα αυτοκρατορία σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο κορυφαίος Έλληνας κόουτς, είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την μπασκετική ιστορία των “κιτρίνων”, καθώς επί των ημερών του, ο μπασκετικός ΑΡΗΣ μεγαλούργησε.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26/02/1945. Παραμένει μέχρι σήμερα ο προπονητής που κρατάει το ρεκόρ των περισσότερων τίτλων πρωταθλητή Ελλάδας, αφού κέρδισε 12 (έναν παραπάνω από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς), καθώς και των περισσότερων νικών σε αγώνες πρωταθλήματος (418 νίκες). Συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες του ΑΡΗ, οδηγώντας την ομάδα 8 φορές στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και 5 στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Με τον ΑΡΗ, βρέθηκε για τρεις συνεχόμενες σεζόν (1988, 1989, 1990) και στο Final 4 της τότε Ευρωλίγκα, χωρίς ωστόσο να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ο “Ξανθός”, ξεκίνησε την καριέρα του στον ΑΡΗ, το 1959. Το 1978, σε ηλικία, μόλις, 33 ετών, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Υπό την καθοδήγησή του, ο ΑΡΗΣ κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Ήταν η αρχή της Αυτοκρατορίας.

Μετά από δύο χρόνια στον Γ.Σ. Λάρισας και την Εθνική, ο Γιάννης Ιωαννίδης επιστρέφει στο ΑΡΗ. Από το 1982, μέχρι και το 1990, οι “κίτρινοι” θα σαρώσουν τα πάντα στον δρόμο τους, πανηγυρίζοντας 12 τίτλους. Το όνομα της ομάδας παίρνει θρυλικές διαστάσεις, με τον Γιάννη Ιωαννίδη στο τιμόνι και τους Γκάλη, Γιαννάκη και τ’ άλλα παιδιά, να μεγαλουργούν μέσα στο παρκέ.

Η παρουσία του Ιωαννίδη στην τεχνική ηγεσία του ΑΡΗ, θα ολοκληρωθεί το 1990. Θ’ ακολουθήσει η θητεία σε Ολυμπιακό, Α.Ε.Κ. και Εθνική ομάδα, πριν αποσυρθεί από τους πάγκους.  

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, άφησε το στίγμα του στο άθλημα όχι απλά επειδή ήταν εξαιρετικός κόουτς και κατέκτησε τίτλους, αλλά γιατί ήταν μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα. Εκρηκτικός, οξύθυμος, αθυρόστομος, δεν δίσταζε να… στολίζει με διάφορα κοσμητικά επίθετα τους παίκτες του την ώρα των τάιμ-άουτ, δεν δίσταζε, όμως, να υψώσει και ασπίδα, για να τους προστατέψει από την κριτική. Μια ηγετική φυσιογνωμία στην άκρη του πάγκου, που ενέπνεε σεβασμό στους αθλητές του.

Τα συναισθήματά του για τον ΑΡΗ, ο “Ξανθός” δεν τα έκρυψε ποτέ. Στην τελευταία του επίσκεψη, μάλιστα, στο Παλέ, στις 02/02/2019 όπου η Κ.Α.Ε. ΑΡΗΣ βράβευσε την πρωταθλήτρια ομάδα του 1979, με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε τον κόσμο για την στήριξη και την αγάπη που δίνει στην ομάδα.

Προτεινόμενα Άρθρα