Φάκελος ban: Τα ποσά και το "στάτους κβο" των διαπραγματεύσεων

από Αντώνης Γκάτζιος

Η άρση των οκτώ ban της ΦΙΜΠΑ είναι το πρώτο "πρέπει" της ΚΑΕ ΑΡΗΣ και το AllAboutARIS παραθέτει τα ποσά που οφείλονται και σε ποια κατάσταση βρίσκεται η κάθε περίπτωση.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Γουλιέλμος έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα του ΑΡΗ την άρση των ban της ΦΙΜΠΑ. Ο αριθμός… ζαλίζει, αφού ακόμα και με 1-2 ban μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες, και ο ΑΡΗΣ έχει οκτώ.

Ιδού τι ισχύει σε κάθε περίπτωση και ποια είναι τα ποσά που έχουν επιδικαστεί στους παίκτες, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστικών εξόδων:

ΜΑΪΚΛ ΤΖΕΝΚΙΝΣ: Αυτή είναι η μεγαλύτερη οφειλή αναφορικά με τα ban και φτάνει τις 250.000 δολάρια. Ο Αμερικανός γκαρντ δεν έβγαλε ολόκληρη τη σεζόν 2016-17 στον ΑΡΗ, αφού αποδεσμεύτηκε στις 13 Μαρτίου του 2017. Είχε διετές συμβόλαιο, όμως η ΚΑΕ μπορούσε να απαλλαγεί από αυτόν τον “βραχνά”πληρώνοντάς του τα δεδουλευμένα. Κάτι που δεν έγινε, με αποτέλεσμα τη δικαίωσή του από τη ΦΙΜΠΑ. Με τον Τζένκινς έχει επιτευχθεί διακανονισμός και μένει η υπογραφή του παίκτη και φυσικά η τήρησή του για να λυθεί το θέμα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ: Ο Έλληνας σέντερ έχει δικαιωθεί για 153.000 ευρώ. Πέρυσι επιτεύχθηκε συμφωνία μαζί του, όμως δεν πήρε τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί ως προκαταβολή και η υπόθεση παραμένει εκκρεμής. Εφόσον ικανοποιηθεί οικονομικά, αναμένεται να βάλει την υπογραφή του.

ΓΑΪΟΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ: Η υπόθεση του Έλληνα σέντερ κρατάει εδώ και πολλά χρόνια. Είχε συμφωνήσει και υπογράψει πριν την άρση των πρώτων ban, το 2014. Η ποινή επανήλθε λίγα χρόνια μετά. Πλέον, το θέμα έχει διευθετηθεί, αφού πήρε πρόσφατα την τελευταία δόση, ύψους 16.000 ευρώ.

ΕΡΙΚ ΜΠΑΚΝΕΡ: Παρόμοια περίπτωση με του Τζένκινς. Μάλιστα, ο Αμερικανός σέντερ έφυγε νωρίτερα από τον Άρη, μια μέρα μετά την πρόκριση στον τελικό Κυπέλλου επί της ΑΕΚ (15/1/2017). Ο Μπάκνερ είχε επίσης διετές και αρκετά υψηλό (280.000 ετησίως) συμβόλαιο και του επιδικάστηκαν 300.000. Όμως το ποσό μειώθηκε δραματικά, κατά πληροφορίες στο 15-20% της αρχικής οφειλής και έχει δοθεί στον παίκτη ήδη μία προκαταβολή.

ΟΥΙΛ ΚΑΜΙΝΓΚΣ: Έχει λαμβάνειν το μικρότερο ποσό, περί τα 60.000 ευρώ. Γίνεται συζήτηση για να μειωθεί το ποσό όσο το δυνατόν περισσότερο και να πάρει μία προκαταβολή, ώστε να διευθετηθεί η υπόθεση.

Τώρα… αρχίζουν τα (πιο) δύσκολα

Πάμε στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπου η ΚΑΕ αρχικά συνάντησε καθολική άρνηση, στις προτάσεις που κατέθεσε για μεγάλο “κούρεμα”της οφειλής και εξόφληση σε βάθος χρόνων.

ΝΤΕΒΙΝ ΜΑΡΜΠΛ: Ακόμα ένας κακός χειρισμός της πρώην ιδιοκτησίας της ΚΑΕ. Ο Αμερικανός φόργουορντ αποχώρησε κάνοντας καταγγελία της σύμβασης στις 16 Δεκεμβρίου του 2016 και το ποσό που του επιδικάστηκε από τη ΦΙΜΠΑ ήταν 150.000 δολάρια. Ο Μπαρμπλ δε δέχτηκε καν να συζητήσει την πρώτη πρόταση της νέας ιδιοκτησίας. Θεωρείται η δυσκολότερη των περιπτώσεων. 

ΒΙΚΤΟΡ ΣΑΝΙΚΙΤΖΕ: Ο Γεωργιανός φόργουορντ έπαιξε μόλις δύο επίσημα ματς με τον ΑΡΗ, έκανε αποθεραπεία όλη τη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, κι όμως οι “κίτρινοι”βρέθηκαν με ένα χρέος 205.000 ευρώ και ένα ban από τη ΦΙΜΠΑ! Ακόμα ένας κακός χειρισμός, που πρόσθεσε ένα μεγάλο βραχνά στην ομάδα. Ο Σανικίτζε δεν ασχολήθηκε καν με την αρχική πρόταση του Άρη, που ήταν παρεμφερής με του Μαρμπλ και περιμένει κάτι καλύτερο για να συζητήσει την πιθανότητα συμφωνίας.

ΤΑΝΤΙΓΙΑ ΝΤΡΑΓΚΙΤΣΕΒΙΤΣ: Ο Σέρβος φόργουορντ αντικατέστησε τον Σανικίτζε, όμως αποδείχτηκε ότι εκείνη η χρονιά (2016-17) “φέσωσε”την ΚΑΕ συνολικά 335.000 ευρώ και απέφερε δύο ban μόνο… από τη θέση του πάουερ φόργουορντ (χώρια η οφειλή στον επίσης πάουερ φόργουορντ Μιχάλη Τσαϊρέλη…). Το χρέος στον “Ντράγκι”ανέρχεται στα 130.000 ευρώ και η περίπτωσή του είναι παρόμοια με τις δύο παραπάνω: Απέρριψε την αρχική πρόταση και περιμένει μία καλύτερη.  

Το σύνολο

Ο συνολικός αριθμός της οφειλής είναι… εξωφρενικός. Εξαιρουμένης, μάλιστα, της περίπτωσης του Γάιου Σκορδίλη, τα ποσά που επιδικάστηκαν στους υπόλοιπους επτά παίκτες (επαναλαμβάνουμε, μαζί με τα δικαστικά έξοδα) αγγίζουν τα 1.250.000 ευρώ, όλα από τη σεζόν 2016-17! Με τους διακανονισμούς που είτε επιτεύχθηκαν, είτε είναι στόχος να επιτευχθούν, το ποσό μειώνεται κατά πολύ, φυσικά.

Οι κινήσεις

Κοινός παρονομαστής των τριών τελευταίων περιπτώσεων; Η ΚΑΕ περιμένει να κάνει προτάσεις που θα ικανοποιήσουν, έστω σε ένα βαθμό, τους τρεις παραπάνω παίκτες, μόλις συγκεντρώσει κάποια χρήματα, τουλάχιστον για τις προκαταβολές και τις πρώτες δόσεις. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για κάποιες από τις πέντε πρώτες περιπτώσεις, όπου επίσης θα χρειαστεί “καύσιμο”. Χρήματα που στην παρούσα στιγμή δεν υπάρχουν…

Αν και εφόσον βρεθούν αυτά τα χρήματα, ο ΑΡΗΣ θα προσπαθήσει να τελειώσει με υπογραφές άμεσα την πλειοψηφία των υποθέσεων και στη συνέχεια να αποταθεί στη ΦΙΜΠΑ για όποια περίπτωση έχει τις περισσότερες δυσκολίες, με επικρατέστερη αυτή του Μαρμπλ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι δύσκολο να παρέμβει όταν υπάρχουν περισσότερες από μία περιπτώσεις ban. Το 2014, ο Άρης είχε λύσει τα πέντε από τα έξι ban και, όταν η εταιρία που εκπροσωπούσε τον Άαρον Μάιλς εμφανιζόταν αδιάλλακτη στις προτάσεις της ΚΑΕ, η τελευταία απευθύνθηκε στη ΦΙΜΠΑ, η οποία, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της ομάδας, ήταν αυτή που έδωσε τη λύση για να αρθεί η τιμωρία. Κάτι που έγινε προς τα τέλη Αυγούστου και ο ΑΡΗΣ ενεργοποίησε τις συμφωνίες με Τόμας, Ριντ, Νέιμικ και Πάσαλιτς.

Η καθοριστική ημερομηνία

Όπως και να ‘χει, το θέμα των ban αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα, από την άποψη ότι ο ίδιος ο Δημήτρης Γουλιέλμος οριοθέτησε την 15η Ιουνίου ως καθοριστική ημερομηνία. Αν μέχρι τότε υπάρξει “φως”, ο ΑΡΗΣ θα ξεκινήσει έναν σχεδιασμό με παίκτες από όλη την αγορά. Σ’ αυτήν την περίπτωση είναι πολύ πιθανή και η παραμονή του Γιάννη Καστρίτη.

Αν όχι, η ομάδα θα αναγκαστεί να επιλέξει από μία πολύ μικρή δεξαμενή παικτών και τα σύννεφα θα πυκνώσουν πάνω από τον ουρανό του “Nick Galis Hall”. Ειδικά στην περίπτωση που περάσει η αναδιάρθρωση και το πρωτάθλημα διεξαχθεί με 16 ομάδες…

Προτεινόμενα Άρθρα