Η Basket League εκπέμπει SOS

από Αντώνης Γκάτζιος

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Basket League. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, το πρωτάθλημα της Α1 διατρέχει μεγάλο κίνδυνο, ακόμα και για την επιβίωσή του.

Τα νυν δεδομένα μόνο ευχάριστα δεν είναι για τη λίγκα. Έχουμε και λέμε:

1) Η επόμενη Basket League θα διεξαχθεί πιθανότατα χωρίς έναν εκ των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού. Η ομάδα του Πειραιά υποβιβάστηκε εθελούσια, όμως… την ψάχνει για παραμονή μέσω του ΑΣΕΑΔ. Αν, κόντρα στις προβλέψεις, δικαιωθεί, ο ΠΑΟ πιθανότατα θα αποχωρήσει. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το κομμάτι των τηλεοπτικών και των χορηγιών. Πάμε παρακάτω:

2) Η Betshop, βασικός χορηγός της Basket League, «βλέπει» προς Super League μεριά και προς κάποιες μεμονωμένες συμφωνίες με ΚΑΕ της Α1. Μα τα κωμικοτραγικά που έλαβαν χώρα τον τελευταίο καιρό, μόνο με θαύμα θα ανανεώσει την κεντρική χορηγία με την Basket League, ειδικά αν δε συμμετάσχει ένας εκ των δύο του λεκανοπεδίου.

3) Στο τηλεοπτικό κομμάτι, υπάρχει σύμβαση της ΕΡΤ με τις 11 εκ των 14 ΚΑΕ (μεταξύ τους και ο ΑΡΗΣ) και για την επόμενη σεζόν. Τα χρήματα, ψίχουλα, μπροστά σ’ αυτά που θα πάρει για παράδειγμα η Super League 2, αλλά είναι αμφίβολο αν αυτό το καθεστώς μπορεί να αλλάξει. Μπορεί να γίνει μόνο αν οι «τρεις» του λεκανοπεδίου (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, αν βέβαια παίξουν και οι τρεις…) αφήσουν τα συμβόλαιά τους με την Cosmote TV, ή αν η τελευταία θελήσει να απεγκλωβιστεί από το ελληνικό μπάσκετ. Αυτό είναι και το μοναδικό «σενάριο» στο οποίο μπορεί να πάρει σάρκα και οστά η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών.

4) Το θέμα της διαιτησίας ταλανίζει το ελληνικό μπάσκετ. Αν δε φύγει από τον ολοκληρωτικό έλεγχο της ΕΟΚ και δεν μπουν οι ΚΑΕ σ’ αυτό το κομμάτι, τα σύννεφα θα πυκνώσουν.

5) Ιστορικές ομάδες, με πρώτο τον ΑΡΗ, αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας κι αυτό μόνο ελκυστικό δεν είναι για το όλο «πακέτο», αλλά και για την ανταγωνιστικότητα της λίγκας.  Το πόσο στοιχίζει αυτό τώρα, φάνηκε στη σεζόν 2015-16, όταν ο ΑΡΗΣ ταρακούνησε τα θεμέλια της Α1, φτάνοντας ένα βήμα πριν από τους τελικούς των πλέι οφ. Το μπάσκετ κέρδισε πολλούς πόντους απ’ αυτό.

6) Είναι σε έξαρση το εκφυλιστικό φαινόμενο να πουλάει μια ομάδα τη θέση της σε άλλη. Έγινε πέρυσι με τη μετακόμιση του Γ.Σ.Λ / Φάρου στη Λήμνο, πήγε να γίνει και φέτος με την αγορά της θέσης της Κύμης από το Λαύριο. Ενώ φέρεται να υπάρχει κι άλλη ομάδα που επιθυμεί να δώσει τη θέση της, κατά πληροφορίες προς Θεσσαλία μεριά…

Συναντήσεις ναι, αποφάσεις;

Τι γίνεται για όλα τα παραπάνω; Συναντήσεις επί συναντήσεων, συστάσεις επιτροπών, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα στην παρούσα φάση. Ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, όλα «νεκρώνουν». Οι 14 ΚΑΕ υποτίθεται ότι πρόκειται να πάρουν αποφάσεις σύντομα. Βασικά πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σε όλα. Και στη συνέχεια, αυτές οι αποφάσεις πρέπει να περάσουν πρώτα από την ΕΟΚ και μετά από την Πολιτεία, οπότε γίνεται κατανοητό τι… συμπληγάδες υπάρχουν. Για την Ελλάδα μιλάμε…

Το προϊόν μοιάζει και είναι υποβαθμισμένο, φαίνεται και από τα πλέι οφ, όπου ένας Προμηθέας Πατρών σώζει «μόνος του» τα προσχήματα, ενώ είναι και ο μόνος που μαζεύει κόσμο στο γήπεδο. Και την κύρια ευθύνη γι’ αυτό την έχουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, που έχουν μετατρέψει την Basket League σε πεδίο προσωπικών αντιπαραθέσεων, όπως και οι φορείς;, ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ, οι μεν αμέτοχοι, οι δε κολλημένοι στις καρέκλες τους. Επειδή, όμως, οι χιλιάδες φίλοι του μπάσκετ δε φταίνε σε τίποτα, το να βρεθούν λύσεις είναι μονόδρομος.

Ο ρόλος του ΑΡΗ

Σ’ όλον αυτόν τον παραλογισμό, υπό νορμάλ συνθήκες ο ΑΡΗΣ θα έπαιζε ρόλο στις εξελίξεις. Με τους «δύο» του λεκανοπεδίου να… μαλώνουν για το ποιος θα φύγει πρώτος ή τελευταίος, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πόλο. Ο δυνατός ΑΡΗΣ, όμως… Αυτήν τη στιγμή, έχει δικά του προβλήματα να ξεπεράσει. Δυστυχώς, πρέπει να κοιτάξει πρώτα τη δική του επιβίωση…

Προτεινόμενα Άρθρα