Το πλάνο για τα ban και οι (μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι) κίνδυνοι

από Αντώνης Γκάτζιος

Ο Σούλης Μαρκόπουλος έλαβε νέα υπόσχεση από τον Δημήτρη Γουλιέλμο για την άρση των ban και αναζητά ξένους από την «ελεύθερη» αγορά». Το ερώτημα είναι αν ο ΑΡΗΣ προλαβαίνει να λύσει τις υποθέσεις του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτήν τη στιγμή, οι εκκρεμότητες της ΚΑΕ στο συγκεκριμένο θέμα, ακούνε στα ονόματα των Μαρμπλ, Ντραγκίτσεβιτς, Σανικίτζε και Κάμινγκς. Ο Σανικίτζε έδειξε καλή θέληση και μάλιστα συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο να αναλάβει πόστο στην ομάδα, την ώρα που προσπαθεί να πείσει και τον Ντραγκίτσεβιτς να «βάλει πλάτη». Ο Κάμινγκς έχει λαμβάνειν το μικρότερο ποσό (περίπου 60.000 δολάρια), ενώ η περίπτωση του Μαρμπλ είναι η πιο δύσκολη και πιθανότατα, αν λύσει τις υπόλοιπες, ο ΑΡΗΣ θα χρειαστεί να αποταθεί στη ΦΙΜΠΑ για να βρεθεί λύση. Η ιστορία, βέβαια, έδειξε ότι τέτοιες περιπτώσεις – συμβιβασμοί με μεσολάβηση, μπορούν να αποδειχτούν χρονοβόρες.

Βέβαια, υπάρχουν εκκρεμότητες και με τους Μάικλ Τζένκινς και Βασίλη Καββαδά, οι οποίοι πήραν κάποιες δόσεις όταν συμφώνησαν πέρυσι, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Τα χαρτιά φέρονται να τα έχουν υπογράψει από πέρυσι, όμως υπάρχει ο κίνδυνος νέας καταγγελίας, για μη τήρηση των διακανονισμών. Ειδικά αν δουν ότι ο ΑΡΗΣ πάει να άρει τα υπόλοιπα ban… Αυτό θα αλλάξει αν πάρουν κάποια χρήματα άμεσα.

Η καθοριστική εβδομάδα και ο κίνδυνος

Το δεδομένο είναι ότι ο Μαρκόπουλος ψάχνει για ξένους άνευ περιορισμών, χωρίς προς στιγμήν να υπάρχει κάτι οριστικό από την πλευρά των ban. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη γι’ αυτό το θέμα. Και γίνεται κατανοητό ότι αν δεν επιτευχθούν οριστικές συμφωνίες γρήγορα, με υπογραφές και… βουλοκέρι, ο αγωνιστικός σχεδιασμός κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, αφού χάνονται και αρκετοί Έλληνες παίκτες.

Μία σημαντική παράμετρος της όλης υπόθεσης είναι ότι ο ΑΡΗΣ δεν μπορεί να προχωρήσει στην ανακοίνωση «ελεύθερης» μεταγραφής αν δε λυθεί και το τελευταίο ban. Και αυτό εγκυμονεί κινδύνους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του 2014, όταν ο ΑΡΗΣ είχε όχι απλά κλεισμένους, αλλά υπογεγραμμένους τους Πάσαλιτς, Τόμας, Ριντ και Νέιμικ, όμως ο χρόνος που πήρε για να λυθεί η υπόθεση Άαρον Μάιλς, με τη μεσολάβηση της ΦΙΜΠΑ, λίγο έλειψε να στοιχήσει στην ομάδα την απώλεια και των τεσσάρων παικτών!

Κοντολογίς, ακόμα και να συμφωνήσει ο ΑΡΗΣ με κάποιους ξένους, πρέπει να τελειώσει όχι γρήγορα, αλλά τάχιστα το θέμα των ban για να τους έχει στην ομάδα. Πόσο εφικτό είναι αυτό; Θα φανεί σύντομα, αφού ο ιδιοκτήτης τονίζει στον κύκλο του ότι πιθανώς να είναι «έτοιμος» και την ερχόμενη εβδομάδα!

Υπογραφές και… βλέπουμε

Την ίδια ώρα, πέραν του προαναφερθέντος κινδύνου με τους Καββαδά και Τζένκινς, υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν, όπως αυτή του Κάιλ Ουίβερ που μπορεί να εξελιχθεί σε νέο ban. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η ΚΑΕ θα προσπαθήσει να τελειώσει τις υπάρχουσες υποθέσεις, να πάρει ξένους το γρηγορότερο δυνατό, και αν προκύψουν νέες καταγγελίες… βλέπουμε. Κάτι βέβαια που, αν γίνει, θα δώσει βραχυπρόθεσμα «ανάσα» στην ομάδα, αλλά μακροπρόθεσμα θα της σφίξει κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό της.

Βλέπετε, ακόμα και να υπογραφούν οι συμφωνίες, πρέπει να τηρηθούν για να μην προκύψουν νέα «φιρμάνια». Και είναι ένα μεγάλο ερώτημα πώς ο ΑΡΗΣ την επόμενη χρονιά θα μπορεί να είναι συνεπής και στην «τρέχουσα» ομάδα και στους διακανονισμούς του. Στην περσινή σεζόν, μετά τον Νοέμβριο δεν κατάφερε να χωρέσει και τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη…

Προτεινόμενα Άρθρα