Φάκελος ban: Η "άρση με κάθε κόστος", η μάχη με το χρόνο και το "πρέπει" της συνέπειας

από Αντώνης Γκάτζιος

Ο ΑΡΗΣ κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρει να κατεβάσει (κανονική) ομάδα στο επόμενο πρωτάθλημα, για ένα θέμα του οποίου έπρεπε να είχε επιληφθεί καιρό πριν. Ο λόγος για την άρση των ban.

Η ΚΑΕ φαίνεται να βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συμφωνιών με τους παίκτες που οδήγησαν την ομάδα στην τιμωρία από τη ΦΙΜΠΑ. Τον τελευταίο καιρό οι επαφές εντάθηκαν, αφήνοντας να αιωρείται η απορία γιατί όλα αυτά δεν γίνονταν τόσους μήνες και η ομάδα βρέθηκε στις 18 Αυγούστου να έχει ρόστερ με τέσσερις Έλληνες (η παραμονή μερικών ακόμα παίζεται) και έναν ξένο.

Τελευταία βρέθηκε σημείο επαφής και επήλθε συμφωνία με τους Ντέβιν Μαρμπλ και Τάντιγια Ντραγκίτσεβιτς, ενώ ξεχωριστή συμφωνία έγινε με τον Βίκτορ Σανικίτζε, ο οποίος είναι πιθανό να αναλάβει πόστο στην ομάδα. Ο Ουίλ Κάμινγκς είχε να παίρνει το μικρότερο ποσό (περίπου 60.000 δολάρια), ενώ με τους Μάικλ Τζένκινς, Βασίλη Καββαδά και Έρικ Μπάκνερ υπήρχαν υπογεγραμμένες συμφωνίες από πέρυσι (για τους δύο πρώτους θα γίνει αναφορά παρακάτω), την ώρα που το θέμα του Γάιου Σκορδίλη έχει διευθετηθεί εδώ και καιρό.

Τα (πολλάκις χρονοβόρα) βήματα

Για να απαλλαγεί ο ΑΡΗΣ στο μείζον αυτό ζήτημα, βέβαια, πρέπει αυτό να «τελεσιδικήσει». Πώς; Υπάρχει διαδικασία, η οποία μπορεί να αποβεί χρονοβόρα και χρόνο η ομάδα δεν έχει.

Αρχικά, πρέπει να συγκεντρώσει τις υπογραφές όλων των πιστωτών, κάτι που διαρρέεται ότι έχει ήδη γίνει. Αν κάποιος δεν έχει υπογράψει, μπαίνει στη μέση η ΦΙΜΠΑ και θα χρειαστεί έξτρα χρόνος για να τελειώσει το θέμα. Σ’ αυτήν την περίπτωση, της μη συναινετικής υπογραφής, σε ρόλο εγγυητή για τη συνέπεια της ΚΑΕ μπαίνει η ΕΟΚ, με την οποία πριν από πέντε χρόνια υπήρξαν καθυστερήσεις στο σχετικό θέμα.

Ας λάβουμε ως δεδομένο ότι η ΚΑΕ έχει όλες τις υπογραφές στα χέρια της. Στη συνέχεια, πρέπει να τις στείλει στη ΦΙΜΠΑ. Από την πλευρά της η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα επικοινωνήσει με όλους τους παραπάνω πιστωτές, ζητώντας και απ’ αυτούς την επικύρωση των συμφωνιών. Από τη στιγμή που η ΚΑΕ δεν έστειλε πέρυσι τις ήδη υπογεγραμμένες συμφωνίες, η ΦΙΜΠΑ θα επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους και των οκτώ πιστωτών. Εδώ υπάρχει το ερωτηματικό τι θα γίνει σε περιπτώσεις όπως του Τζένκινς και του Καββαδά, οι οποίοι πλην των πρώτων δόσεων δεν έχουν ξαναδεί το χρώμα του χρήματος (ο πρώτος δήλωσε, στο SDNA, ότι η συμφωνία είναι άκυρη). Αν, δηλαδή, μπορεί να προκύψει άμεσο πρόβλημα, ή η Παγκόσμια Ομοσπονδία πει στους πιστωτές να κάνουν νέα καταγγελία, εφόσον το επιθυμούν. Στην τελευταία περίπτωση, ο ΑΡΗΣ θα προλάβει να πάρει ξένους, αλλά εγκυμονούν κίνδυνοι για το μέλλον.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο κομμάτι των δόσεων, κάθε συμφωνία είναι διαφορετική. Στην περίπτωση του Ντραγκίτσεβιτς, για παράδειγμα, έχει συμφωνηθεί να δοθεί η πρώτη δόση μέχρι τις 30 Αυγούστου. Το θέμα των δόσεων είναι σημαντικό για το μέλλον της ομάδας και θα γίνει σχετική αναφορά παρακάτω.

Συμφωνίες, αλλά όχι ανακοινώσεις

Όταν ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω, η ΦΙΜΠΑ αναμένεται να στείλει το «ΟΚ» στον ΑΡΗ, ήτοι το ελεύθερο για να πραγματοποιήσει μεταγραφές χωρίς περιορισμούς. Μέχρι να γίνει αυτό, η ομάδα μπορεί να συμφωνήσει με ξένους παίκτες, ακόμα και να τους υπογράψει, όχι όμως να τους ανακοινώσει, κάτι που είχε γίνει και πριν από πέντε χρόνια.

Εδώ τα πάντα κρέμονται σε μία λεπτή κλωστή. Αν η υπόθεση καθυστερήσει στο γραφειοκρατικό κομμάτι, ή αν προκύψει κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής, οι παίκτες που θα έχουν υπογράψει μπορούν να βρεθούν μετέωροι, λίγες εβδομάδες πριν το τζάμπολ της Basket League και ενώ οι θέσεις θα έχουν κλείσει στα υπόλοιπα πρωταθλήματα.

Συνεπώς; Το ζητούμενο για τον ΑΡΗ είναι να τελειώσει το θέμα το συντομότερο δυνατό, γιατί αν μπει Σεπτέμβριος και ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες, μαύρα φίδια θα (ξανα)ζώσουν την ομάδα.

Το «πρέπει» στην καταβολή δόσεων

Τον ΑΡΗ αυτήν τη στιγμή «καίει» να άρει τα ban και να φτιάξει ομάδα για τη νέα σεζόν. Όμως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει «βλέπουμε» για τη συνέχεια. Γιατί αν η ΚΑΕ δεν είναι συνεπής στην καταβολή των δόσεων, η ομάδα θα πάρει απλά παράταση ζωής για 2-3 μήνες και μετά θα βρεθεί σε ακόμα μεγαλύτερο τέλμα.

Εφόσον οι δόσεις δεν καταβάλλονται και γίνουν νέες καταγγελίες, ο ΑΡΗΣ θα βρεθεί ξανά κατάφατσα με την πραγματικότητα των ban. Και το ότι δε θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάποιον παίκτη από ένα σημείο και μετά, ίσως να είναι το μικρότερο κακό. Αρχικά, θα έχει να αντιμετωπίσει την εύλογη αδιαλλαξία των πιστωτών για νέες συμφωνίες. Υπάρχει και ο κίνδυνος τα ban να αυξηθούν, ήδη κλείνουν δύο μήνες από τη δικαίωση του Κάιλ Ουίβερ από τη ΦΙΜΠΑ, ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα Γκάρι Μπελ. Χώρια που είναι άγνωστο αν και ποιοι ξένοι των τελευταίων δύο χρόνων έχουν προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Όλα αυτά μπορούν να υποθηκεύσουν το μέλλον της ΚΑΕ, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οπότε η τήρηση των συμφωνιών είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ήδη ο ΑΡΗΣ παίρνει μία γεύση από τη σχετική ασυνέπεια, αφού είναι ήδη κατατεθειμένες στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αιτήσεις για κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της ΚΑΕ από πιστωτές των τελευταίων χρόνων…

Κανένας εφησυχασμός

Κοντολογίς: Η άρση των ban είναι «πρέπει» για να μπορέσει ο ΑΡΗΣ να παρατάξει μία κανονική ομάδα στο πρωτάθλημα. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και… κάθε ώρα μετράει. Εφόσον καταφέρει να νικήσει το χρόνο και βρεθούν οι κατάλληλοι παίκτες για να στελεχώσουν το ρόστερ, θα ισχύσει το «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Όμως αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα προβλήματα του ΑΡΗ λύθηκαν. Τα χρέη είναι ένας καθημερινός αγώνας επιβίωσης, ο οποίος απειλεί την ίδια την ύπαρξη του ΑΡΗ. Οπότε, κάθε εφησυχασμός, θα είναι μοιραίος…

Προτεινόμενα Άρθρα