Το πρώτο "αίμα" της Dream Team

από Νίκος Παπαδόπουλος

Όσοι τα κατάφεραν έκτοτε χρωστούν ένα μικρό ευχαριστώ στους πρώτους διδάξαντες…

Οσα αντίγραφα και να υπάρξουν το κύρος του πρωτότυπου παραμένει πάντα αναλλοίωτο για την αυταπόδεικτη αυθεντικότητά του. Πολλές φορές και ρηξικέλευθο. Τέτοιας διάστασης ήταν το αθλητικό έπος που έγραψε η Εθνική Ομάδα μπάσκετ της Αργεντινής στις 4 Σεπτεμβρίου του 2002.

Επίδοξοι μιμητές βρέθηκαν να βαδίσουν στα χνάρια της, αλλά ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο. Αυτή που έδειξε στους υπόλοιπους ότι οι “εξωγήινοι” είναι θνητοί. Ως η πρώτη που απομυθοποίησε τον “πλανήτη” NBA, προτρέποντας και τους υπόλοιπους να… επαναστατήσουν κατά της καθεστηκυίας τάξης.

Από το 1934 που οι ΗΠΑ έγιναν επίσημο μέλος της FIBA η εθνική τους ομάδα σάρωνε όποιον αντίπαλο έβρισκε στο δρόμο της ακόμα και με τα κολεγιόπαιδα. Κατέκτησε εφτά διαδοχικά χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, δημιουργώντας ένα σερί 71 νικών χωρίς ήττα, έως και το περίφημο ματς με τη Σοεβιετική Ένωση στο Μόναχο, το ‘72.

Τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα ήταν άλλη ιστορία, αφού σε αυτά οι Αμερικάνοι έστελναν συνήθως ομάδες που αποτελούνταν από εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, ενίοτε και παίκτες που προέρχονταν από εταιρικά πρωταθλήματα. Ακόμα και όταν δεξαμενή των επιλογών ήταν τα Κολέγια, δεν πλαισίωναν την αποστολή τα top ονόματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατακτήσουν μόνο δύο χρυσά μετάλλια στις 11 διοργανώσεις από το 1950 έως και το 1990.

Προτεινόμενα Άρθρα