Σαν σήμερα: Το "γαλανόλευκο" ντεμπούτο του Παναγιώτη Γιαννάκη (vids)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Παναγιώτης Γιαννάκης-Εθνική Ελλάδος. Μια σχέση… ζωής!

Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την σχέση του “δράκου” με την “επίσημη αγαπημένη”. Πιστός στρατιώτης της «γαλανόλευκης» ήταν παρών στις μεγάλες χαρές, αλλά και στις λύπες του ελληνικού μπάσκετ.

Η πορεία του με την Εθνική άρχισε στο μακρινό 1976. Για την ακρίβεια, στις 12 Σεπτεμβρίου του έτους εκείνου ο 17χρονος -τότε- Γιαννάκης έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα σε ένα παιχνίδι ιδιαίτερο.

Τότε, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα συμμετείχε στο τουρνουά «Δημήτρια» (στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης) και στις 12 Σεπτεμβρίου έδινε αγώνα με την ισχυρή Τσεχοσλοβακία.

Ο Ντούκσαϊρ του έκανε νόημα να σηκωθεί και ο Γιαννάκης πέρασε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να φαντάζεται ότι θα καταγράψει άλλες 350 (!) συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών και θα τις συνοδεύσει με 5.301 πόντους. Φυσικά, ο «Δράκος» είναι ο απόλυτος ρέκορντμαν της Εθνικής ομάδας, με τις επιδόσεις του να παραμένουν απλησίαστες έως και σήμερα.

Σε εκείνο το ματς δεν έβαλε πόντο (σ.σ. Χάρης Παπαγεωργίου, Σωτήρης Σακελλαρίου, Μιχάλης Γιαννουζάκος και Τάκης Κορωναίος ήταν τότε τα πρώτα «βιολιά), ωστόσο η νίκη με 82-71 και το ντεμπούτο του τον έκαναν να χαμογελά διάπλατα.

Η σύνθεση της Εθνικής σε εκείνο το ματς: Φωσσές, Κοκολάκης 6, Καρατζουλίδης 2, Κατσούλης 6, Σακελλαρίου 2, Κορωναίος 12, Αλεξανδρής 2, Παπαγεωργίου 32, Γιαννουζάκος 12, Γιατζόγλου 6, Μίσσας 2, Γιαννάκης.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έλαβε μέρος σε 8 Eurobasket, 3 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, έπειτα από τους οποίους αποσύρθηκε.

Προτεινόμενα Άρθρα