"Μπλόκο" στο Βελιγράδι για τη Φενέρμπαχτσε!

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Ήττα σοκ για την τουρκική ομάδα

Η ομάδα του Μίλαν Τόμιτς, ήταν πιο έτοιμη, με (πολύ) μεγαλύτερη ενέργεια στην άμυνα και με εξαιρετικό «διάβασμα», φτάνοντας σε μια νίκη, που μπορεί να φαίνεται αναπάντεχη, αλλά η εικόνα του αγώνα τη δικαιολογεί πλήρως.

Οι Σέρβοι κράτησαν πολύ χαμηλά τη Φενέρ (19/58 εντός παιδιάς) και με Λ. Μπράουν (13π.), Περπέρογλου (11π. και καθοριστικός στην τέταρτη περίοδο) και Γκιστ (11π.), έφτασε στη νίκη, με την ομάδα του Ομπράντοβιτς να έχει μόνο τον Ντε Κολό (19π.) εντός… απαιτήσεων αγώνα. Ο Κώστας Σλούκας έμεινε στους 6 πόντους με 1/5 σουτ κι έδωσε μόλις μία τελική πάσα, δείγμα της εξαιρετικής ετοιμότητας των γηπεδούχων.

 
Μπορεί Ερυθρός Αστέρας και Φενέρμπαχτσε να συμβάδιζαν σε όλη τη διάρκεια της πρώτης περιόδου, αλλά η ομάδα του Τόμιτς, ήταν αυτή που είχε επιβάλλει το δικό της ρυθμό. Μετά το αρχικό 9-5 των γηπεδούχων, οι Τούρκοι με το δραστήριο Ντίξον και τον Ντε Κολό, προηγήθηκαν με 15-16.

Στη δεύτερη περίοδο, η ενέργεια που έβγαζε ο Ερυθρός Αστέρας, κυρίως στην άμυνα, ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Με πόντους από τον Νταβίντοβατς πήγε στο 24-21 και στη συνέχεια με Φέι, Γκιστ και Λ. Μπράουν, προηγήθηκε με έξι πόντους (34-28). Με τον Βέσελι εκτός ρυθμού και τον Ντε Κολό να φτάνει τους 14, η Φενέρ, έκλεισε το πρώτο μέρος, στο -5 (35-30).

Οι γηπεδούχοι υπερτερούσαν στα ριμπάουντ (19-11) και κράτησαν χαμηλά τη Φενέρμπαχτσε (10/30 σουτ εντός παιδιάς), περιορίζοντας και τη δημιουργία της, αφήνοντας την στις 6 ασίστ για 3 λάθη.

Η αρχική αντίδραση της ομάδας του Ομπράντοβιτς, στις αρχές του δεύτερου μέρους (35-34), αλλά μετά το τάιμ άουτ του Τόμιτς, ο Ερυθρός Αστέρας, επέστρεψε στην πολύ δυνατή άμυνα και τη μεγάλη ενέργεια. Οι εκτελέσεις του Περπέρογλου, τον έστειλαν στο 46-37, την ώρα που η Φενέρ, ακόμα και με χαμηλά σχήματα, δυσκολευόταν πολύ να βρει ανοικτούς δρόμους προς το καλάθι του. «Φορτώνοντας» τον Ότζο μέσα στη ρακέτα, οι Σέρβοι έκλεισαν την τρίτη περίοδο, με το σκορ στο 51-43.

Η αντίδραση των Τούρκων, μπορεί να άργησε αλλά ήρθε. Έστω και με κάποιες επαφές που δε δόθηκαν, η δημιουργία του Ντε Κολό, το κάρφωμα του Βέσελι και το τρίποντο στο transition του Ντίξον, κατέβασαν τη διαφορά στους 2 (53-51), 5 λεπτά πριν το τέλος. Και πάλι, όμως, μετά από ένα τάιμ άουτ του Τόμιτς, οι γηπεδούχοι μπήκαν αλλαγμένοι, ο Φέι ευστόχησε σε ελεύθερο τρίποντο και ο Ντόμπριτς κάρφωσε μετά από δικό του κλέψιμο, για το 58-51. Οι εξαιρετικές άμυνες επέστρεψαν για τον Ερυθρό Αστέρα και με βολές από Περπέρογλου και Γκιστ πήγε στο 61-51, 1.49 πριν το τέλος. Μετά το τρίποντο του Μαχμούτογλου, δύο λέι από Περπέρογλου και Γκιστ κι ένα τρίποντο του Λ. Μπράουν, διαμόρφωσαν το 68-54, με τους γηπεδούχους, μέσα σε τρελά πανηγύρια, να παίρνουν μια σπουδαία νίκη (68-56).

Δεκάλεπτα: 15-16, 35-30, 51-43, 68-56

Προτεινόμενα Άρθρα