Αυτός είναι ο Προμηθέας

από Αντώνης Γκάτζιος

Οι παίκτες του ΑΡΗ έκαναν Χριστούγεννα στο γήπεδο, αφού ο αγώνας με τον Προμηθέα Πάτρας δεν μπορεί να περιμένει. Ο Σάββας Καμπερίδης ανεβάζει τους ρυθμούς ώστε η ομάδα να είναι απόλυτα έτοιμη στο δύσκολο σαββατιάτικο ματς

Το θετικό για τον προπονητή του ΑΡΗ είναι ότι δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα. Η αποστολή της ομάδας του είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ ποιοτικό αντίπαλο, που πλέον θεωρείται η δεύτερη «δύναμη» της Basket League, πίσω από τον Παναθηναϊκό.

Ο Προμηθέας διαθέτει μία πολύ καλή περιφερειακή γραμμή. Ο Λάνγκστον Χολ είναι από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ της Basket League και όχι μόνο, με μεγάλη ικανότητα στην πάσα (6.3 ασίστ). Δίπλα του στα γκαρντ, ο Τζέραλντ Ρόμπινσον που στη μέρα του είναι επικίνδυνος σκόρερ (9.6π.) και ο έμπειρος Δημήτρης Κατσίβελης. Τη γραμμή πυρός της περιφέρειας συμπληρώνουν ο πρώην ΝΒΑερ Κρις Μπαμπ και ο πληθωρικός Ολεξάντρ Λίποβι, ο οποίος μπορεί να παίξει στις τέσσερις από τις πέντε θέσεις της πεντάδας.

Στους ψηλούς, δεσπόζει η παρουσία του δίδυμου Οκτάβιους Έλις – Δημήτρη Αγραβάνη, οι οποίοι «παντρεύουν» την ικανότητα μέσα στη ρακέτα και στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη (ο πρώτος) με το καλό μακρινό σουτ (ο δεύτερος). Πολύ σημαντικό ρόλο έχει ο Λεωνίδας Κασελάκης, ενώ ο Τσέις Φίλερ είναι επίσης επικίνδυνος έξω από τα 6.75 και το περασμένο Σάββατο κόντρα στον ΠΑΟΚ πέτυχε 27 πόντους. Η προσθήκη του Λουκά Μαυροκεφαλίδη στη θέση του Γιώργου Μπόγρη ενισχύει σημαντικά τους Αχαιούς, ενώ ρόλο στην ομάδα έχει και ο νεαρός Λευτέρης Μαντζούκας.

Όπως γίνεται κατανοητό, για να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός ο ΑΡΗΣ στην Πάτρα πρέπει να είναι αποτελεσματικός στην άμυνα. Ο Προμηθέας είναι δεύτερος στα επιθετικά ριμπάουντ στην Basket League με 112 σε 12 αγώνες, ενώ κάνει τα λιγότερα λάθη στην κατηγορία μετρώντας μόλις 121. Δεν ξεχωρίζει κάποιος παίκτης του εμφανώς στο σκοράρισμα, όμως έχει επτά παίκτες με περισσότερους από 8 πόντους ανά αγώνα. Την ίδια ώρα, οι Πατρινοί έχουν την 4η καλύτερη άμυνα της Α1 με παθητικό 75 πόντων ανά αγώνα.

Κερδίζει, αλλά δύσκολα

Ένα χαρακτηριστικό του Προμηθέα είναι ότι παρότι μετρά εννιά νίκες και τρεις ήττες ως τώρα, όντας δεύτερος στη βαθμολογία, έχει συντελεστή πόντων μόλις +27! Κάτι που σημαίνει ότι κερδίζει, αλλά το κάνει δύσκολα. Κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι οι έξι από τις εννιά νίκες του ήρθαν με μονοψήφια διαφορά, άλλες δύο (Πανιώνιος, Λαύριο) με διαφορά 11 πόντων και μόλις μία με «περίπατο» (στη Λάρισα με 26 πόντους).

Μάλιστα, τις πέντε από τις έξι «μονοψήφιες» νίκες του, τις πέτυχε με διαφορά τεσσάρων ή λιγότερων πόντων! Κάτι που σημαίνει ότι ξέρει πώς να κερδίζει τα ματς, αλλά δεν το κάνει άνετα. Μεγάλο ρόλο σ’ αυτό παίζει η παρουσία του στο πολύ ανταγωνιστικό και απαιτητικό EuroCup.

Προτεινόμενα Άρθρα