Ανάλυση: Δεύτερος γύρος με "τελικούς" και απαιτήσεις

από Αντώνης Γκάτζιος

Ένας γύρος, 13 αγώνες, θετικό ρεκόρ… Το πρώτο μισό της σεζόν ολοκληρώθηκε στην Basket League και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέρνει τον ΑΡΗ αντιμέτωπο με μία πολύ μεγάλη πρόκληση.

Η πρόκληση ακούει στο όνομα παραμονή στην Basket League και για να την πετύχει, ο ΑΡΗΣ πρέπει να κάνει θετικό ρεκόρ στο δεύτερο μισό, μετά το 3-10 του πρώτου γύρου. Το AllAboutARIS έχει αναλύσει το γεγονός ότι χωρίς τον Ολυμπιακό, οι νίκες που απαιτούνται για την παραμονή, αυξάνονται. Δεν είναι υπερβολή ότι για να αισθάνεται σίγουρη μία ομάδα, πρέπει να φτάσει σε διψήφιο αριθμό. Ιδού πώς έχει η κατάσταση για τον ΑΡΗ από δω και στο εξής:

ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ: Ηρακλής, Λάρισα, Παναθηναϊκός, Ήφαιστος, Ρέθυμνο, ΑΕΚ, Προμηθέας.

Το «Nick Galis Hall» ήταν ανέκαθεν το μεγάλο όπλο του ΑΡΗ. Φέτος, υπέστη τραύματα και μάλιστα μαζεμένα, από ομάδες που δε συγκαταλέγονται καν στο πάνω ράφι του πρωταθλήματος. Οι ήττες από Ιωνικό, Κολοσσό και Πανιώνιο στοιχειώνουν την ομάδα και παρά την αδυναμία της εκτός έδρας, είναι η κύρια αιτία για το ότι βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Ποιο είναι το «πρέπει» του ΑΡΗ; Οι νίκες στους αγώνες με Ηρακλή, Λάρισα (όπου υπάρχει και το -14 του πρώτου γύρου), Ήφαιστο, Ρέθυμνο θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ. Αν τις πετύχει, ο ΑΡΗΣ θα φτάσει τις επτά και από και κει πέρα, η υπόθεση – παραμονή θα εξαρτηθεί και από την αποτελεσματικότητά του εκτός έδρας. Είναι πιθανό να χρειαστούν νίκες και κόντρα στις ομάδες της τετράδας, ήτοι την ΑΕΚ και τον Προμηθέα, αν το εκτός έδρας κοντέρ δε… γράψει. Ο ΑΡΗΣ έχει επτά ματς στο σπίτι του. Στο καλύτερο σενάριο, αν πάρει τα έξι, η λογική λέει ότι δε θα κινδυνεύσει.

ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ: ΠΑΟΚ, Ιωνικός, Κολοσσός, Περιστέρι, Πανιώνιος, Λαύριο.

Από τους εκτός έδρας αγώνες του ΑΡΗ, μόνο ένας είναι κόντρα σε ομάδα της πρώτης τετράδας, αυτός στο Περιστέρι. Από κει και πέρα; Για να τα πάρο9υμε με τη σειρά, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το προσεχές ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Αν ο ΑΡΗΣ καταφέρει να κερδίσει, με δεδομένο ότι ακολουθούν δύο σερί εντός έδρας ματς (Ηρακλής, Λάρισα), ίσως σε τρεις εβδομάδες να αλλάξει η μοίρα του. Ο Ιωνικός αποδυναμώνεται, ενώ Κολοσσός, Πανιώνιος και Λαύριο δεν έχουν και… απόρθητα κάστρα. Για τον καλό ΑΡΗ, είναι «εφικτά» τα πέντε από τα έξι ματς. Για τον κακό, όλα είναι «βουνό».

Κοντολογίς; Από την εικόνα του ΑΡΗ θα εξαρτηθούν πολλά. Η μέχρι τώρα εκτός Παλέ, δεν είναι ενθαρρυντική, με επτά ήττες σε ισάριθμα ματς, αλλά με αντιπάλους όπως ο Παναθηναϊκός, ο Προμηθέας, η ΑΕΚ, ο Ήφαιστος.

Τι λέει η «σούμα»; Αν ο ΑΡΗΣ πάρει πέντε νίκες στην έδρα του και κερδίσει δύο φορές μακριά από το «Nick Galis Hall», δε θα δει εφιάλτες. Μπορεί να σωθεί και με λιγότερες νίκες, όμως σ’ αυτήν την περίπτωση θα παίξει με την τύχη του.

Προτεινόμενα Άρθρα