Ανάλυση: Η σημασία της άμυνας στο κυριακάτικο ντέρμπι

από Αντώνης Γκάτζιος

Ο ΑΡΗΣ προετοιμάζεται για το κυριακάτικο (5/1, 17:45) ντέρμπι με τον Π.Α.Ο.Κ. στην Πυλαία και ο Σάββας Καμπερίδης εύλογα ρίχνει το βάρος στο αμυντικό κομμάτι.

Οι διαφορές στην επίθεση του Π.Α.Ο.Κ. εντός κι εκτός έδρας και αντίστοιχα στην άμυνα του ΑΡΗ εντός κι εκτός “Nick Galis Hall” είναι χαρακτηριστικές και σ’ αυτήν την περίπτωση, οι αριθμοί λένε την αλήθεια.

Ο ΑΡΗΣ προετοιμάζεται για το κυριακάτικο (5/1, 17:45) ντέρμπι με τον Π.Α.Ο.Κ. στην Πυλαία και ο Σάββας Καμπερίδης εύλογα ρίχνει το βάρος στο αμυντικό κομμάτι.

Η απόδοση του αντιπάλου έχει μεγάλες διακυμάνσεις εντός και εκτός έδρας. Και με μία πρώτη ανάγνωση, στην έδρα του είναι πιο αποτελεσματικός στην επίθεση. Συγκεκριμένα, στην Πυλαία ο Π.Α.Ο.Κ. πετυχαίνει 5.3 πόντους περισσότερους σε σχέση με τα εκτός έδρας ματς, ήτοι 83.3 αντί 78.0 αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά, στους τέσσερις από τους έξι εντός έδρας αγώνες του ο αντίπαλος έχει πετύχει από 86 και πάνω πόντους. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπεται η επίδοσή του κόντρα σε Μπρίντιζι (95π.) και Σαραγόσα (93π.) στο Basketball Champions League.

Το παραπάνω έχει να κάνει και με τη διαφορά που παρατηρείται στις αμυντικές επιδόσεις του ΑΡΗ εντός κι εκτός έδρας. Μακριά από το «Nick Galis Hall», οι «κιτρινόμαυροι» δέχονται 89.1 πόντους ανά αγώνα, 12.3 περισσότερους απ’ όσους πετυχαίνουν οι αντίπαλοί του στο Παλέ (76.8). Στον αντίποδα, ο ΑΡΗΣ πετυχαίνει 72.9 πόντους εκτός έδρας, σε αντιδιαστολή με τους 79.2 που βάζει στο «σπίτι» του.

Κοντολογίς: Για να καταφέρει να κερδίσει τον Π.Α.Ο.Κ. την Κυριακή, ο ΑΡΗΣ πρέπει να βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα που παρουσιάζει εκτός έδρας στο αμυντικό κομμάτι. Στους επτά, μέχρι τώρα, αγώνες του μακριά από το «Παλέ», οι «κιτρινόμαυροι» δέχτηκαν μόλις μία φορά λιγότερους από 80 πόντους.

Ο ΑΡΗΣ θα δεχτεί μεγάλη πίεση εκτός παρκέ στον κυριακάτικο αγώνα και το πρώτο ζητούμενο είναι να έχει αμυντική προσήλωση, από το ξεκίνημα, ώστε ο αντίπαλος να μην πάρει ψυχολογία βρίσκοντας λύσεις «με το καλημέρα».

Στο άλλο μισό του παρκέ, ο ΑΡΗΣ πρέπει να εμφανίσει το πρόσωπο που έδειξε στα τελευταία ματς. Στους τέσσερις πιο πρόσφατους αγώνες του, είχε μέσο όρο 80 πόντων (μεταξύ τους από 79 εκτός έδρας με ΑΕΚ και Προμηθέα) και θέλει να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο. Με λίγα λόγια, οι 80 πόντοι μπορεί να είναι αρκετοί για τη νίκη, αρκεί βέβαια να μειωθεί κατά πολύ το παθητικό στην άμυνα.

Προτεινόμενα Άρθρα