Η χτυπητή αδυναμία και το "στάτους κβο" της Basket League

από Αντώνης Γκάτζιος

Για να καταλάβει κάποιος τι χρειάζεται ο ΑΡΗΣ για να γυρίσει την εις βάρος του κατάσταση, δε χρειάζεται να δει πιο μακριά από το χθεσινό ματς με τον Π.Α.Ο.Κ.

Όπως έχουμε αναφέρει, σε πρώτη φάση αναζητούνται ένας ψηλός και ένας γκαρντ – φόργουορντ ώστε η ομάδα να αποκτήσει αθλητικότητα και πιο γρήγορα «πόδια», ήτοι να… μπει στο κλίμα της υπόλοιπης Basket League. Ο χθεσινός αγώνας ήταν αντιπροσωπευτικός:  Ο αντίπαλος έχει τέσσερις Αμερικανούς περιφερειακούς οι οποίοι σημείωσαν τους 72 από τους 101 πόντους της ομάδας τους. Και δύο ψηλούς – ρολίστες, οι οποίοι κατέβασαν συνολικά 8 επιθετικά ριμπάουντ.

Ας μη στέκεται κανείς συγκεκριμένα στον Π.Α.Ο.Κ., ο οποίος έχει τα ίδια προβλήματα με τον ΑΡΗ, ήτοι αδυναμία στην άμυνα ειδικά εκτός έδρας. Η ουσία είναι ότι έτσι είναι δομημένη η συντριπτική πλειοψηφία της Basket League των έξι ξένων. Γι’ αυτό ο ΑΡΗΣ αντιμετωπίζει προβλήματα ειδικά στην άμυνά του. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι δεν μπορεί να ματσάρει την αθλητικότητα και την «έκρηξη» των αντιπάλων, με αποτέλεσμα μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα, να χάνει τα αβγά και τα καλάθια στα μετόπισθεν. Είτε στο ένας εναντίον ενός (τεράστιο πρόβλημα, όταν ο αντίπαλος βάζει 101 πόντους με 12 ασίστ), είτε σε ομαδική άμυνα.

Αυτό φυσικά οφείλεται στο στήσιμο του ρόστερ το καλοκαίρι, όπου προτιμήθηκε η εμπειρία και η ποιότητα από τα αθλητικά προσόντα. Αποδείχτηκε ότι αυτά δεν είναι αρκετά για τη σημερινή Basket League, ειδικά από τη στιγμή που παίκτες όπως ο Γκετσεβίτσιους, ο οποίος αποκτήθηκε για να είναι «πρώτο βιολί», δεν ανταποκρίνονται. Το πάρτι που έστησε ο Σόρτερ χθες είναι ο πιο πιστός μάρτυρας…

Σε πρώτη φάση, λοιπόν, αναζητούνται ένας παίκτης ρακέτας και ένας περιφερειακός που θα μπορεί μεταξύ άλλων να σκοράρει με μεγαλύτερη σταθερότητα από τους υπάρχοντες.

Προτεινόμενα Άρθρα