Όταν ο ΑΡΗΣ παρέσερνε τους πάντες στο διάβα του

από Αντώνης Γκάτζιος

Δέκα πρωταθλήματα μετρά ο ΑΡΗΣ, τα επτά εκ των οποίων συνεχόμενα. Εκείνη την περίοδο η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη παρέσερνε όποιον έβρισκε στο διάβα της.

Ο ΑΡΗΣ είναι η μοναδική ομάδα ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟΝ Παναθηναϊκό που δεν απουσίασε ποτέ από τα πρωταθλήματα Α’ Εθνικής και Α1. Την ίδια ώρα, κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ: Τα τέσσερα από τα 10 πρωταθλήματά του τα κατέκτησε αήττητος, το 1930, 1986, 1987, 1988!

Ο πρώτος τίτλος ήρθε στο μακρινό 1930, όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, νικώντας τη Νήαρ Ηστ, τον Πανιώνιο και τη ΧΑΝΘ.

Πέρασαν 49 χρόνια για να ξανανέβει ο ΑΡΗΣ στην κορυφή της Ελλάδας. Το 1978 ο Γιάννης Ιωαννίδης κρέμασε τη φανέλα του και έβαλε τη φόρμα του προπονητή και οδήγησε τον ΑΡΗ στο πρωτάθλημα, με 24 νίκες και 2 ήττες

Ο «Ξανθός» επέστρεψε στον ΑΡΗ το καλοκαίρι του 1982 και ένα χρόνο αργότερα ο ΑΡΗΣ κατέκτησε το τρίτο πρωτάθλημά του, με ρεκόρ 22-4, στον πρώτο τίτλο του Νίκου Γκάλη με την κιτρινόμαυρη φανέλα.  

Το καλοκαίρι του 1984 ανηφόρισε στη Θεσσαλονίκη ο Παναγιώτης Γιαννάκης και η ιστορία άρχισε να γράφεται. Ο ΑΡΗΣ πήρε το πρωτάθλημα με μία μόλις ήττα σε 26 αγώνες και μαζί το Κύπελλο.

Ποιος να φανταζόταν ότι η ήττα από τον Πανιώνιο, εκείνη τη χρονιά, θα ήταν η τελευταία για… πάρα πολύ καιρό. Μετά από αυτό τον αγώνα ο ΑΡΗΣ ξεκίνησε ένα μοναδικό αήττητο σερί 81 αγώνων -και 91 αγωνιστικών (βάσει προγράμματος) – το οποίο κράτησε για τρία χρόνια και οκτώ μήνες.

Ο ΑΡΗΣ κατέκτησε, μαζί μ’ αυτό του 1985, επτά σερί πρωταθλήματα, μέχρι το 1991. Το τελευταίο ήταν και το πιο συναρπαστικό, με τους ιστορικούς τελικούς των πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε το 2-0 που είχε ο ΑΡΗΣ στην κανονική περίοδο σε 2-2 και η συνέχεια έσπασε καρδιές. Στον πέμπτο αγώνα ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 81-85 μόλις 16″ πριν τη λήξη. Ο Γιαννάκης μείωσε σε 83-85 και στην επαναφορά από τον Μπάρλοου, ο Ντίνος Αγγελίδης έκλεψε την μπάλα, έδωσε πάσα στον Γκάλη και εκείνος με τη σειρά του στον Γιαννάκη, ο οποίος με τρίποντο στη λήξη του αγώνα έδωσε τη νίκη στον ΑΡΗ για το 3-2.

Στον έκτο τελικό ο αντίπαλος προηγήθηκε με 74-80 ένα λεπτό πριν τη λήξη. Ο ΑΡΗΣ μείωσε σε 78-80 και στην τελευταία επίθεση ο Μπραντ Σέλλερς πέτυχε δίποντο και κέρδισε και φάουλ. Ευστοχώντας στη βολή (81-80) έδωσε στον ΑΡΗ το δέκατο πρωτάθλημα της ιστορίας του και τελευταίο μέχρι σήμερα.

Προτεινόμενα Άρθρα