Η μείωση των ξένων και η ενίσχυση του ελληνικού "κορμού"

από Αντώνης Γκάτζιος

Τα οικονομικά δεδομένα (και) του μπάσκετ μετά το τέλος της πανδημίας δε θα είναι τα ίδια και ήδη οι ιθύνοντες του αθλήματος απεργάζονται διάφορες αλλαγές.

Μία απ’ αυτές πιθανότατα θα είναι η μείωση των ξένων παικτών. Τα μπάτζετ αναμένεται να πέσουν αρκετά μετά το τέλος του κορωνοϊού και όλοι θεωρούν ότι αυτή η τραγική, σε όλα τα επίπεδα, κατάσταση που βιώνει (και) η Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας «επανεκκίνησης» και στο άθλημα. Μία «επανεκκίνηση» που μπορεί να φέρει την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου στις ομάδες.

Η όλη κατάσταση δεν είναι δυνατόν, βέβαια, να αφήσει ανεπηρέαστο και τον ΑΡΗ. Έτσι κι αλλιώς οι «κιτρινόμαυροι» δεν πήραν και… άριστα στην επιλογή ξένων παικτών τα τελευταία χρόνια και η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου μοιάζει να είναι ένα από τα «σίγουρα χαρτιά» για την επόμενη σεζόν, εν μέσω όλων των ερωτηματικών που υπάρχουν γι’ αυτήν σε όλα τα επίπεδα.

Οι νεαροί

Αυτήν τη στιγμή ο ΑΡΗΣ έχει έναν «κορμό» τριών έμπειρων Ελλήνων (Μποχωρίδης, Φλιώνης, Σλαφτσάκης, Γεωργάκης) και αρκετούς νεαρούς παίκτες (Σιδηροηλίας, Βλάσιος, Βουλγαρόπουλος, Νετζήπογλου, Σανδραμάνης). Παίκτες όπως ο Σιδηροηλίας πήραν κάποιες ευκαιρίες και τις αξιοποίησαν. Ο ΑΡΗΣ αναμένεται να δώσει κι άλλες ευκαιρίες στους νεαρούς παίκτες του την επόμενη χρονιά.

Έμπειροι Έλληνες

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η ενίσχυση του ελληνικού κορμού. Κάτι που είναι στο μυαλό των ανθρώπων της ομάδας ανεξάρτητα και από τη μείωση των ξένων. Η απόκτηση κάποιων έμπειρων Ελλήνων παικτών (κάτι που δεν έγινε πέρυσι το καλοκαίρι και κόστισε στην ομάδα) είναι κάτι παραπάνω από πιθανή. Κάτι που θα ωφελήσει τον ΑΡΗ και εντός και εκτός παρκέ, αφού τα αποδυτήρια είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος για μία ομάδα…

Το παράδειγμα του 2012-14

Ο ΑΡΗΣ έχει ξανακάνει το… ελληνικό εγχείρημα και δεν απέτυχε. Τη σεζόν 2012-13 είχε μόνον τους Πάσαλιτς, Χαντ ως ξένους και έχασε την είσοδο στην τετράδα για ένα ματς στη Νέα Σμύρνη. Την αμέσως επόμενη χρονιά, μόνο με τον Χαντ ως ξένο (ο οποίος έχασε και τη μισή σεζόν λόγω τραυματισμού) έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου. Εκείνες τις περιόδους είχε ταλαντούχους Έλληνες σαν τον Βεζένκοφ και τον Μποχωρίδη και έμπειρους όπως οι Ασημακόπουλος, Χαρίσης, Πελεκάνος, Βεργίνης και η “μαγιά” πέτυχε. Από τη στιγμή που φέτος δεν αναμένεται να γίνουν τα περσινά λάθη, δεν υπάρχει λόγος να μην πετύχει η “συνταγή” και την επόμενη χρονιά…

Προτεινόμενα Άρθρα