Στην αναζήτηση του χαμένου "τσαμπουκά" και της αθλητικότητας

από Αντώνης Γκάτζιος

Ο Σάββας Καμπερίδης έδωσε το στίγμα του "νέου" ΑΡΗ που θα χτιστεί για τη νέα σεζόν. Το μοτίβο είναι δεδομένο.

Στη συνέντευξή του στο #Μένουμε_Μπάσκετ του BasketPlus.gr, ο κόουτς του ΑΡΗ χαρακτήρισε ως δύο βασικές αδυναμίες της ομάδας την έλλειψη αθλητικότητας και την αδυναμία στην άμυνα. Στο πρώτο σκέλος, ο ΑΡΗΣ χτίστηκε με λίγα αθλητικά κορμιά, κάτι που εκ των πραγμάτων του στοίχισε αρκετά. Ως εκ τούτου, οι φίλοι της ομάδας πρέπει να περιμένουν την απόκτηση παικτών που θα έχουν τη σχετική ικανότητα. Το επιτάσσει το σύγχρονο μπάσκετ.

Αναφορικά με το κομμάτι της άμυνας, έγινε λόγος για τον καλώς εννοούμενο τσαμπουκά που πρέπει να έχει ο παίκτης. Της λεγόμενης σκληράδας. Τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν, του Τζερέλ ΜακΝιλ και του Ντρου Νέιμικ, είναι χαρακτηριστικά των σκέψεων που έχει ο Καμπερίδης στο μυαλό του. Ειδικά σε μία ομάδα που δεν μπορεί να έχει το μεγάλο μπάτζετ, το να τα δίνουν όλα οι παίκτες στο παρκέ είναι πολύ σημαντική παράμετρος για μία ομάδα.

Ο κόουτς του ΑΡΗ στάθηκε και στην έννοια της “ομάδας”. Παίκτες που να βάζουν το “εμείς” πάνω από το “εγώ” και να μπαίνουν στη φιλοσοφία του ΑΡΗ, είναι “πρέπει” για τον 42χρονο κόουτς και έτσι αναμένεται να κινηθούν οι “κιτρινόμαυροι” τόσο στην ελληνική, όσο και στην ξένη αγορά.

Ακόμη ένα δεδομένο είναι η ενίσχυση του ελληνικού κορμού του ΑΡΗ, ανεξάρτητα από το αν μειωθούν ή όχι οι ξένοι στην Basket League. Ένα θέμα που ανέδειξε από τις 8/4 το AllAboutARIS, ένα λάθος που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι και δε θα ξαναγίνει φέτος. Τα οφέλη της παρουσίας ισχυρού ελληνικού κορμού είναι πολλά, τόσο εντός, όσο και εκτός παρκέ. Και με τα κατάλληλα “συστατικά”, το “μίγμα” μπορεί να βοηθήσει μέγιστα και στην εντελώς παρεξηγημένη έννοια της “χημείας” της ομάδας. Μία “χημεία” που φέτος δεν είχε ο ΑΡΗΣ, στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι φίλοι του ΑΡΗ θα δουν την επόμενη σεζόν μία… άλλη ομάδα. Σαφώς και υπάρχει πρόθεση να παραμείνουν κάποια κομμάτια στο παζλ και η σχετική προσπάθεια θα γίνει. Όμως τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε φιλοσοφία, ο ΑΡΗΣ της νέας σεζόν θα είναι διαφορετικός. Με προφανή στόχο να μην ξαναπεράσει το φετινό εφιάλτη, αλλά και να μπορέσει και κάνει μία καλή πορεία στο επόμενο πρωτάθλημα.

Προτεινόμενα Άρθρα