Το "σενάριο" της καθυστέρησης του τζάμπολ

από Αντώνης Γκάτζιος

Ήταν μία ιδέα που "έπεσε" αρχικά στο ΝΒΑ, όμως βάσει συνθηκών, αναμένεται να συζητηθεί και για την Basket League: Η καθυστέρηση της έναρξης του πρωταθλήματος.

Ένα από τα θέματα που δεν τράβηξαν τα φώτα πάνω τους στη χθεσινή (22/5) συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ, είναι αυτό μιας πιθανής μετάθεσης του τζάμπολ της Basket League. Αιτία, τι άλλο από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της χρονιάς είναι πιθανό να γίνει χωρίς φιλάθλους στις κερκίδες.

Το ενδεχόμενο των άδειων κερκίδων μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι υπαρκτό. Και γίνονται συζητήσεις για… παραλλαγή αυτού του μέτρου. Όπως για παράδειγμα να ξεκινήσουν οι αγώνες με ένα ποσοστό πληρότητας 40% των γηπέδων, ως μέτρο προφύλαξης.

Εφόσον γίνει το τελευταίο, ο ΑΡΗΣ δεν έχει κανένα πρόβλημα, αφού είναι από τις λίγες ομάδες που τα επιτρεπόμενα εισιτήρια (ένα αριθμό 2.000 φιλάθλων ανά αγώνα στο χωρητικότητας 5.000 Παλέ) μπορεί να τα διαθέσει ακόμα και ως διαρκείας, ή, όπως και να ‘χει, να τα εξαντλεί σε κάθε ματς.

Αν, όμως, αποφασιστεί να ξεκινήσουν και να συνεχιστούν οι αγώνες χωρίς κόσμο, η μετάθεση του τζάμπολ της Basket League μοιάζει ίσως με μονόδρομο. Τα έσοδα από τα εισιτήρια, αγώνων και διαρκείας, είναι ζωτικής σημασίας για αρκετές ομάδες και μία απ’ αυτές είναι σαφώς ο ΑΡΗΣ. Το να διεξαχθεί το 1/3 της σεζόν (γίνεται λόγος ότι αυτό θα γίνει τουλάχιστον ως τον Δεκέμβριο) χωρίς φιλάθλους στις κερκίδες, την ώρα που όλοι θέλουν θέσπιση πιο αυστηρών οικονομικών μέτρων για τις ομάδες, είναι εύλογο ότι αποτελεί δαμόκλειο σπάθη για πολλές απ’ αυτές.

Ο ΑΡΗΣ δεν είναι διατεθειμένος να το δεχτεί αυτό, αφού τορπιλίζει την προσπάθεια που θα γίνει για να ανταπεξέλθει στις (πολλές) υποχρεώσεις του και να είναι συνεπής στο οικονομικό κομμάτι. Άλλωστε, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κομβικό και στο να καταφέρουν οι ομάδες να καταθέσουν ένα μίνιμουμ προϋπολογισμό (γίνεται λόγος για 800.000 ευρώ). Είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στα προσεχή συμβούλια του ΕΣΑΚΕ, όπου θα φανεί κατά πόσο είναι δυνατόν να ξεκινήσει η σεζόν με κόσμο στα γήπεδα, έστω και λιγότερο από το μισό της χωρητικότητας του γηπέδου.

Προτεινόμενα Άρθρα