ΑΝΑΛΥΣΗ: Τα νέα μέτρα στην Basket League και ο ΑΡΗΣ

από Αντώνης Γκάτζιος

Ο ΕΣΑΚΕ έλαβε μία σειρά μέτρων για τη συμμετοχή των ομάδων στο νέο πρωτάθλημα. Οι ΚΑΕ, μεταξύ τους φυσικά κι ο ΑΡΗΣ, πρέπει να διευθετήσουν αρκετά ζητήματα και σε σύντομο χρονικό διάστημα για να είναι έτοιμες.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει καιρός για χρονοτριβή, για θέματα όπως το μετοχικό που απασχολεί τον ΑΡΗ στην τρέχουσα σεζόν. Το AllAboutARIS αναλύει τις αποφάσεις που λήφθηκαν (υπάρχουν κι άλλα ανοιχτά ζητήματα) στον ΕΣΑΚΕ και τι σημαίνουν αυτές για τον ΑΡΗ.   

1 Δημιουργία επιτροπής προαδειοδότησης των ΚΑΕ για το πρωτάθλημα. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα διενεργεί έναν πρώτο εσωτερικό έλεγχο για το αν η εκάστοτε ομάδα πληροί τα κριτήρια που θα θεσπιστούν και την απόφαση θα παίρνει το Δ.Σ. της διοργανώτριας αρχής. Ουσιαστικά θα κάνει μια πρώτη εισήγηση προς την Ε.Ε.Α., η οποία χορηγεί τις άδειες συμμετοχής.

Την επιτροπή θα αποτελούν ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, ένα μέλος μιας ΚΑΕ με πολυετή θητεία και ένας ορκωτός λογιστής. Η εν λόγω επιτροπή δεν είναι δυνατόν να πάρει αποφάσεις (ήτοι να… καταργήσει την Ε.Ε.Α.), αλλά θα έχει εισηγητικό ρόλο. Οι σχετικές εισηγήσεις θα γίνουν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ο ΑΡΗΣ οφείλει να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος αναφορικά με τους όρους συμμετοχής. Γι’ αυτό και πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα η κατάσταση στα εσωτερικά του.  

2 Αυτή τη στιγμή υπάρχει ελάχιστη εγγυητική 60.000 ευρώ. Οι ομάδες θα είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν άλλα 140.00 ευρώ. Δηλαδή, να φτάνουν στο ποσό των 200.000 ευρώ.

Οι ΚΑΕ πρέπει να καταθέσουν τα 140.000 ευρώ, που προστίθενται στην υπάρχουσα εγγυητική των 60.000 ευρώ, μέχρι τις 30 Ιουνίου επίσης. Το ποσό αυτό χαρακτηρίζεται ως “Εγγυητική Καλής Εκτέλεσης” και θα κατατίθεται σε λογαριασμό του ΕΣΑΚΕ. Οι ΚΑΕ θα μπορούν να το πάρουν την 1η Ιανουαρίου του 2021 για να είναι τυπικές στις υποχρεώσεις του δεύτερου μισού της σεζόν.

Για τον ΑΡΗ αυτό σημαίνει ότι (σύμφωνα με τα νυν δεδομένα), θα πρέπει να βάλει 140.000 ευρώ στο λεγόμενο “κουμπαρά”, τα οποία δε θα μπορεί να χρησιμοποιήσει, στην καλύτερη περίπτωση, ως την 1η Ιανουαρίου. Είναι ένα σημαντικό ποσό για τα δεδομένα του μπάσκετ, πόσω μάλλον από τη στιγμή που στη δεδομένη χρονική στιγμή έσοδα δεν υπάρχουν και “τρέχουν” κι άλλες υποχρεώσεις.

3 Κατώτατο όριο προϋπολογισμού ορίζονται τα 800.000 ευρώ.

Σαφώς αυτά τα χρήματα δε θα “μπουν” με το “καλημέρα”. Ο ΑΡΗΣ, όπως και οι υπόλοιπες ομάδες, θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πλάνο σύμφωνα με το οποίο θα καλύψει το παραπάνω μίνιμουμ ποσό. Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από εισιτήρια, χορηγίες, τηλεοπτικό και την όποια αυτοχρηματοδότηση θα υπάρξει από την ομάδα. Κάτι που καθιστά επίσης επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο άμεσα στον ΑΡΗ.

4 Εξόφληση όλων των υποχρεώσεων της περσινής σεζόν προς τους αθλητές.

Οι ομάδες θα πρέπει να πληρώσουν ή να διακανονίσουν τις υποχρεώσεις τους από τη χρονιά 2019-20. Ο ΑΡΗΣ θα διαπραγματευτεί ξεχωριστά με κάθε παίκτη. Σε σύγκριση με άλλες ομάδες, είναι λιγότερο “πίσω” στη χρονιά, όμως θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους καλαθοσφαιριστές της ομάδας για τα χρήματα που έχουν λαμβάνειν.

5 Πρόβλεψη τιμωρίας με αφαίρεση βαθμών για τις ομάδες που θα καθυστερήσουν τις πληρωμές για τρεις μήνες (θα ψηφιστεί στη Γ.Σ. της 15ης Ιουνίου).

Αυτό αφορά καθαρά την επόμενη σεζόν. Καμία ομάδα δε θα πρέπει ξνα οφείλει στους παίκτες πάνω από τρία μηνιάτικα, ειδάλλως θα της αφαιρούνται βαθμοί. Είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τον ΑΡΗ μετά την έναρξη της σεζόν κι αφού ξεκαθαρίσουν άλλα πιο επείγοντα χρονικά.

7 Συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις (μίνιμουμ χωρητικότητας 1.200 θέσεων).

Αυτό είναι κάτι που δεν απασχολεί τον ΑΡΗ, ο οποίος έχει το “Nick Galis Hall” των 5.200 θεατών, αλλά θα είναι θέμα για άλλες ομάδες που δεν πληρούν τις προδιαγραφές.

8 Θα παρουσιαστούν στο επόμενο Δ.Σ. προτάσεις για το στοίχημα. Προτάσεις συνεργασίας με εταιρείες που ελέγχουν τις αποδόσεις.

Ο ΑΡΗΣ ήταν υπέρμαχος αυτής της εξέλιξης και μάλιστα συμμετείχε σε κινήσεις που είχαν γίνει προ κορωνοϊού για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας η οποία μπήκε για τα καλά στο χώρο του μπάσκετ.

9 Υπαγωγή των παρατηρητών διαιτησίας στον ΕΣΑΚΕ (με ranking και ποινολόγιο). Για το συγκεκριμένο θέμα εκφράστηκαν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις. Είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται η έγκριση της ΕΟΚ.

Και σ’ αυτό το θέμα ο ΑΡΗΣ είναι σύμφωνος, έχοντας… καεί ουκ ολίγες φορές από τους “γκρι”, και φέτος. Πάντως πρόκειται για ένα θέμα που πολύ δύσκολα θα έχει αίσιο τέλος, λόγω της εμπλοκής της ΕΟΚ…

Προτεινόμενα Άρθρα