Ο ορίζοντας πενταετίας για τα χρέη του παρελθόντος

από Αντώνης Γκάτζιος

Στα πρόσφατα συμβούλια του ΕΣΑΚΕ έγινε λόγος για τις ομάδες που έχουν σημαντικά χρέη από το παρελθόν και πώς μπορεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο μέλλον.

Ο λόγος φυσικά έγινε περισσότερο για ΚΑΕ όπως ο ΑΡΗΣ και ο ΠΑΟΚ. Όχι φυσικά ότι δεν υπάρχουν κι άλλες ομάδες που χρωστούν για περισσότερο από ένα χρόνο (απλά γι’ αυτές δε γίνεται τόσος ντόρος…).

Μέσα στις λύσεις που συζητήθηκαν, είναι να υπάρξει ένας χρονικός ορίζοντας πέντε χρόνων για την αποπληρωμή των χρεών, υπό την επίβλεψη του ΕΣΑΚΕ. Το συνολικό χρέος του ΑΡΗ αγγίζει τα 4 εκατομμύρια ευρώ και φυσικά δεν μπορούσαν να ακουστούν σοβαρά φωνές που έλεγαν “να εξοφλήσουν άμεσα τα χρέη οι ομάδες”, γιατί θα ήταν σαν να έδειχναν σ’ αυτές τις ομάδες άμεσα την πόρτα της εξόδου. Και όλοι γνωρίζουν τι θα σημάνει για τον ΕΣΑΚΕ ένα πρωτάθλημα χωρίς τον ΑΡΗ…

Αυτό που προκρίθηκε ως λύση είναι να υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο που φτάνει την πενταετία για να μπορέσουν οι ομάδες να “καθαρίσουν”. Έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να είναι υποχρεωμένες οι ομάδες να “κρατούν” ένα ποσό ανά σεζόν, από τα έσοδά τους, για αυτόν το σκοπό. Όμως ουσιαστικά πρόκειται για ένα θέμα το οποίο η κάθε ΚΑΕ θα πρέπει να διευθετήσει από μόνη της, ει δυνατόν χωρίς να επηρεάζει τη λειτουργία της στην τρέχουσα σεζόν.

Το ιδανικό για τον ΑΡΗ θα ήταν να βρεθεί ένας ιδιοκτήτης – χρηματοδότης που θα μπορούσε να “καθαρίσει” τα χρέη το συντομότερο δυνατό. Μέχρι να γίνει αυτό, η ομάδα πρέπει να βρει λύσεις για να “καθαρίζει” θέματα που την απειλούν, όπως προσφυγές, κατάπτωση εγγυητικής κτλ. Ο ορίζοντας πενταετίας που συζητήθηκε στον ΕΣΑΚΕ είναι έτσι κι αλλιώς ένα “απαραίτητο” διάστημα για να καλυφθούν τα χρέη, αφού ο ΑΡΗΣ δε θα αντέξει για μεγαλύτερο διάστημα, με τόσες αμαρτίες του παρελθόντος να τον κυνηγούν…

Προτεινόμενα Άρθρα