Κεντρική διαχείριση, αλλά με δικαιοσύνη

από Αντώνης Γκάτζιος

Οι φήμες φούντωσαν από χθες (15/6) το βράδυ περί επίτευξης του στόχου της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην Basket League.

Σύμφωνα με όσα λέγονται στην Αθήνα, όλες οι ομάδες που θα απαρτίσουν την προσεχή Basket League θα μπουν στη “στέγη” της ΕΡΤ, για τα επόμενα τρία χρόνια. Κι αυτό διότι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, που στεγάζονται στην Cosmote TV, φέρονται διατεθειμένοι να απεμπλακούν από τα συμβόλαιά τους και να μπουν σε κοινό τηλεοπτικό “σπίτι”. Κάτι που μένει να φανεί στην πράξη, φυσικά.  

Εφόσον γίνει αυτό, το συνολικό ποσό των τηλεοπτικών θα αυξηθεί και οι ομάδες θα πάρουν σημαντική ανάσα. Λέγεται ότι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ (για τον πρώτο υπάρχει το “σενάριο” να υπογράψει από φέτος τη συμφωνία και να πάει του χρόνου στην ΕΡΤ), ως οι ομάδες που θα “μετακομίσουν” και είναι και στις κορυφαίες θέσεις, θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για τις υπόλοιπες ομάδες.

Ο ΑΡΗΣ, βάσει τηλεθέασης, εισιτηρίων και εμπορικότητας, πρέπει να πάρει ό,τι του αξίζει και του αναλογεί. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αμιγώς βαθμολογικά κριτήρια για τη μοιρασιά των εσόδων και ομάδες να 200 και 300 φιλάθλους να παίρνουν περισσότερα από αυτές που ακόμα και στις δύσκολες μέρες τους κρατούν, όπως λένε και οι αριθμοί, ζωντανό το ενδιαφέρον για την Basket League. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον ΑΡΗ, δεν υπάρχει. Πρώτος σε τηλεθέαση, πρώτος και σε εισιτήρια από τις ομάδες που ήταν φέτος στην ΕΡΤ.

Ο ΕΣΑΚΕ έριξε μεγάλο βάρος στη θέσπιση οικονομικών κριτηρίων για τη συμμετοχή στο νέο πρωτάθλημα. Αναλόγως, πρέπει να θεσπίσει και τα ανάλογα κριτήρια για τα έσοδα. Τόσο από τα τηλεοπτικά, όσο και από την κεντρική χορηγία. Και να ανταμείψει τις ομάδες που δίνουν άλλον “αέρα” στην Basket League, ακόμα κι αν αγωνιστικά “πονούν”.

Οι εξελίξεις στο τηλεοπτικό θέμα αναμένονται άμεσα και είναι υποχρέωση του ΕΣΑΚΕ να επιληφθεί του παραπάνω θέματος. Η προώθηση του προϊόντος είναι “πρέπει” για την Basket League και λίγες ομάδες μπορούν να συμβάλλουν σ’ αυτήν όπως ο ΑΡΗΣ.

Προτεινόμενα Άρθρα