Η μέρα που ο Γκάλης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Αυτοκράτορα (pics-vid)

από Αντώνης Γκάτζιος

Ήταν 2 Δεκεμβρίου του 1979, όταν ο Νίκος Γκάλης "συστήθηκε" στους φίλους του ελληνικού μπάσκετ. Μία ημερομηνία – ορόσημο, αφού στην πορεία η παρουσία του άλλαξε το στάτους όχι μόνο του μπάσκετ, αλλά ολόκληρου του αθλητισμού.

Το καλοκαίρι του 1979 Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να αποκτήσουν τον Νίκο Γκάλη. Ο ίδιος προτίμησε να έρθει στον πρωταθλητή ΑΡΗ. Ο ντόρος γύρω από το όνομά του, μεγάλος και στις 2 Δεκεμβρίου όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του. 

Ο ΑΡΗΣ αντιμετώπισε τον Ηρακλή, με τον Γκάλη να πετυχαίνει 30 πόντους στη νίκη των “κιτρινόμαυρων” με 79-78, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Στη χώρα της… μόνιμης αμφισβήτησης, άρχισαν οι γκρίνιες. Ο “Νικ” είχε πάρει πολλά σουτ. Και παρότι πέτυχε τα τέσσερα από τα τελευταία πέντε καλάθια του ΑΡΗ, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ, έγινε εκτενώς λόγος για… κατάχρηση στα σουτ.

“Προσέχετε τι γράφετε, γιατί εκεί που φτύνετε τώρα, μετά θα γλύφετε”, είχε πει ο αείμνηστος Ανέστης Πεταλίδης, ο “Πατριάρχης” του μπάσκετ του ΑΡΗ. Όπερ και εγένετο. Ο Γκάλης έκλεισε τα αφτιά του στην κριτική. “Υπόσχομαι στους φίλους του ΑΡΗ ότι θα παίξω μεγάλο μπάσκετ”, είπε. Τα υπόλοιπα τα έγραψε η Ιστορία. Με χρυσά γράμματα. Τόσο για τον ΑΡΗ, όσο και για τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα…

Ο ίδιος ο Γκάλης, πολλά χρόνια μετά, αναφερόμενος στο ντεμπούτο του είχε γράψει: “Εμφανίστηκα για πρώτη φορά στα Ελληνικά γήπεδα φορώντας τη φανέλα του ΑΡΗ. Εκείνο το βράδυ της 2ης Δεκεμβρίου του 1979 ξεκίνησε η επαγγελματική μου καριέρα στο αγαπημένο μου άθλημα, μια καριέρα γεμάτη από χαρές, συγκινήσεις και πολλές ομαδικές και ατομικές διακρίσεις. Το σημαντικότερο όμως είναι η αγάπη και η εκτίμηση του φίλαθλου κόσμου προς το πρόσωπο μου ακόμα και σήμερα, 22 χρόνια μετά την αποχώρησή μου από τα παρκέ. Σας ευχαριστώ για την πολύτιμη συμπαράστασή σας σε αυτό το ταξίδι της ζωής μου!”.

Η ανάρτηση της ΚΑΕ ΑΡΗΣ:

Προτεινόμενα Άρθρα