Ντόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ

από Αντώνης Γκάτζιος

Για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα ο ΑΡΗΣ έδειξε το κακό πρόσωπό του, και πάλι εκτός έδρας. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση.

Οι “κιτρινόμαυροι” μέχρι τώρα έχουν δώσει δύο εντός έδρας ματς και τρία εκτός. Στο “Nick Galis Hall” έκαναν δύο, τηρουμένων των αναλογιών, πολύ καλές εμφανίσεις και κέρδισαν Ηρακλή και Προμηθέα. Μακριά από το Παλέ, έκαναν τρεις κακά παιχνίδια και γνώρισαν ισάριθμες ήττες, από Μεσολόγγι, Λαύριο και ΠΑΟΚ.

Αυτό ίσως να έμοιαζε πιο φυσιολογικό αν υπήρχε κόσμος στο γήπεδο, όμως τα άδεια κλειστά δημιουργούν την απορία. Μία εξήγηση είναι ότι, ανεξαρτήτως κόσμου, κάθε ομάδα παίζει καλύτερα στο “σπίτι” της. Η διαφορά βέβαια του ΑΡΗ είναι μεγάλη.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Basket League, πολλές ομάδες είναι ισοδύναμες. Και αν δεν παίξεις με συγκέντρωση, τα δεδομένα αλλάζουν από πεντάλεπτο σε πεντάλεπτο. Αυτό έκανε ο ΑΡΗΣ στους αγώνες με Ηρακλή και Προμηθέα, αυτό… έπαθε εκτός έδρας, όταν νεκρά διαστήματα έφεραν τους αντιπάλους του πάνω με μεγάλες διαφορές. Με τόσο λεπτές ισορροπίες στα ρόστερ, δεν είναι εύκολο να επιστρέψεις, ειδικά όταν έχεις βασικά ατού σε κακή μέρα.

Κι όμως, χθες (13/11) ο ΑΡΗΣ στην Πυλαία μπορούσε να γυρίσει το ματς. Όπως έκανε και κόντρα στον Ηρακλή, στο τρίτο δεκάλεπτο μπλόκαρε τον ΠΑΟΚ με την άμυνα ζώνης και πήρε τα ριμπάουντ. Όμως είναι δύσκολο να θυμηθεί κάποιος ομάδα να χάνει έξι συνεχόμενες φάσεις στο τρανζίσιον! Στις περισσότερες απ’ αυτές, ο ΑΡΗΣ δεν μπόρεσε καν να σουτάρει. Σ’ εκείνο το σημείο, μπορούσε να κατεβάσει τη διαφορά στους 5-6 πόντους και να γινόταν “άλλο ματς” στο τέταρτο δεκάλεπτο.

Τα “αν”, όμως, ποτέ δεν έγραψαν την Ιστορία. Ο ΑΡΗΣ βρέθηκε και στο -19 και η ήττα του ήταν δίκαιη. Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, όταν έχεις συνεχόμενα ματς ούτε στις νίκες μένεις σε πανηγυρισμούς, ούτε στις ήττες τα βάφεις μαύρα. Ο ΑΡΗΣ έχει αγώνα μεθαύριο (16/12) στη Λάρισα. Και επειδή σε κάθε κατάσταση πρέπει να κρατάς κάτι, η ομάδα πρέπει να κρατήσει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ως τώρα δεν έχει κάνει “κακή” ήττα (όπως έκανε σωρηδόν πέρυσι στον πρώτο γύρο), ήτοι εκτός προγράμματος, την ώρα που άλλες ομάδες μετρούν ήδη γκέλες. Και δεύτερον, να βρει την εξήγηση για την εκτός έδρας εικόνα του.

Ο αγώνας με τη Λάρισα μπορεί να αποτελέσει “Κολυμβήθρα του Σιλωάμ” για τον ΑΡΗ. Αν τον κερδίσει, θα μετρά τρεις νίκες σε έξι αγώνες. Όσα ροζ φύλλα πήρε πέρυσι σε ολόκληρο τον πρώτο γύρο συνολικά. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να αλλάξει την εκτός έδρας εικόνα του. Κυρίως, να σταματήσει να καταρρέει. Γιατί αυτό συνέβη και στο Λαύριο και στην Πυλαία.

Προτεινόμενα Άρθρα