Η επόμενη μέρα και ο εκτός παρκέ αγώνας

από Αντώνης Γκάτζιος

Μία πολύ δύσκολη χρονιά τελείωσε για τον ΑΡΗ, ο οποίος ήδη χαράσσει την "επόμενη μέρα". Και αυτήν τη φορά οι εξελίξεις αναμένονται πιο σύντομα από τα προηγούμενα χρόνια.

Η προεργασία για την επόμενη χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει. Άλλωστε, επί της ουσίας και να προκρινόταν στα πλέι οφ ο ΑΡΗΣ, αντικειμενικά θα έδινε στα μέσα Μαΐου δύο αγώνες με τον Παναθηναϊκό και τέλος. Φέτος, μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν από τον ΕΣΑΚΕ, όλα πρέπει να γίνουν νωρίς. Και στον ΑΡΗ δε θέλουν να κάνουν μάχη με το χρόνο.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι το πιστοποιητικό συμμετοχής. Ο ΑΡΗΣ, όπως και οι υπόλοιπες ΚΑΕ, πρέπει να έχει πλήρη φάκελο μέχρι τις 15 Ιουνίου. Όπου πλήρης φάκελος, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, εξόφληση ή διακανονισμός με τους παίκτες της φετινής ομάδας και εγγυητική επιστολή. Με τους παίκτες έχουν ξεκινήσει ήδη επαφές και έχουν επέλθει κάποιες συμφωνίες. Όσο για την εγγυητική, πιθανόν ο ΑΡΗΣ να “τη βρει μπροστά του” τον Μάιο, οπότε πρέπει να είναι έτοιμος.

Η άρση των ban είναι το αμέσως επόμενο “πρέπει”. Οι “κιτρινόμαυροι” δε θέλουν σε καμία περίπτωση να περάσουν τα φετινά, όταν έκαναν επιλογές που δεν ήταν στην… κορυφή της λίστας τους, αλλά και είχαν αδυναμία για διόρθωση οποιασδήποτε ανορθογραφίας στο ρόστερ. Τα “ψώνια” από την ελεύθερη αγορά αφήνουν το περιθώριο για τη δημιουργία και πιο καλής και πιο φτηνής ομάδας. Τα ban είναι ένα θέμα που ο ΑΡΗΣ θέλει να λύσει όσο πιο σύντομα γίνεται, ώστε να κάνει απερίσπαστος το σχεδιασμό της νέας σεζόν.

Το θέμα προπονητή

Στη συνέχεια παίρνει σειρά το αγωνιστικό κομμάτι. Εδώ όλα ξεκινούν από το θέμα προπονητή. Αναμένεται να γίνει συζήτηση με τον Σάββα Καμπερίδη και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πρέπει να διαφανεί αν η ομάδα έχει πρόθεση να ανανεώσει με τον κόουτς και αν ο ίδιος ο κόουτς θέλει να παραμείνει.

Κομβικής σημασίας είναι και η στελέχωση της ομάδας σε πόστα που “πονάει”. Η ύπαρξη ενός full time τιμ μάνατζερ φαντάζει ως “πρέπει”. Πιθανή είναι και η ενίσχυση στο διοικητικό κομμάτι, ώστε να μην τραβούν 2-3 άνθρωποι το “κουπί” ενός τόσο μεγάλου “καραβιού”.  

Το οικονομικό σκέλος

Στον ΑΡΗ υπάρχει η πεποίθηση ότι στο οικονομικό σκέλος τα πράγματα θα είναι καλύτερα από φέτος. Από τη μία τα χρήματα του στοιχήματος, από την άλλη η ελπίδα ότι θα ανοίξουν οι κερκίδες, κάτι που αν γίνει θα φέρει τον ΑΡΗ ως μία από τις πιο κερδισμένες ομάδες, τρίτον ο απεγκλωβισμός των τηλεοπτικών, αφού τα φετινά έχουν φύγει όλα σε οφειλές λόγω κατασχέσεων!

Ευχάριστο μήνυμα είναι ότι υπάρχει μία ομάδα νέων και “άρρωστων” Αρειανών που είναι διατεθειμένη να βοηθήσει σ’ αυτό το κομμάτι. Σε μία τόσο δύσκολη εποχή, σε μία (κακά τα ψέματα) χρεωμένη εταιρία, το να βρίσκονται άνθρωποι που να θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια, είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

Το φορτίο βέβαια είναι βαρύ. Οι υποχρεώσεις είναι πολλές, οι πληγές του παρελθόντος ακόμα περισσότερες. Το συμμάζεμα του χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρει ο ΑΡΗΣ μία βιώσιμη λύση. Φέτος κάποιες εκκρεμότητες διευθετήθηκαν, αφού δεν πρέπει να λησμονείται ότι, για παράδειγμα, τα περίπου 200.000 ευρώ που δεν πήρε ο ΑΡΗΣ από την τηλεόραση, πήγαν σε παλιές υποχρεώσεις.

Η διευθέτηση των ban θα είναι επίσης μία ανάσα, αφού οι οκτώ περιπτώσεις συνολικά κοστολογούνται πάνω από 600.000 ευρώ! Με το κούρεμα και τη συνέπεια στις δόσεις, ο ΑΡΗΣ θα απαλλαγεί από ένα βραχνά. Ακόμα 120.000 ευρώ αφαιρέθηκαν από τη δις  κατάπτωση της εγγυητικής, αφού αυτό το ποσό μοιράστηκαν οι έχοντες λαμβάνειν.

Η δυσπιστία

Οι δυσκολίες που υπάρχουν στην προσπάθεια για το συμμάζεμα των χρεών είναι δεδομένες. Όσοι έχουν λαμβάνειν από τον ΑΡΗ… ξεγελάστηκαν και μάλιστα πάνω από μία φορά τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό αφορά και στις υποθέσεις των ban και εκτός ban. Έτσι, άλλοι είναι επιφυλακτικοί, άλλοι αδιάλλακτοι στην παρούσα φάση, όταν ακούν πρόταση για νέο διακανονισμό. Η άρση της δυσπιστίας που υπάρχει προς την ομάδα είναι επίσης ένα μεγάλο στοίχημα για να συμμαζευτεί η κατάσταση στο οικονομικό.

Προτεινόμενα Άρθρα