Οταν ο Βεζένκοφ συνάντησε τον "Θεό"

από AllAboutARIS

To ένδοξο παρελθόν του ΑΡΗ, ο Νικος Γκάλης αλλά και το λαμπρό μέλλον των «Κίτρινων» ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ συζήτησαν και έδωσαν μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην «ArenaPress».

Αναλυτικά:

«Έμαθα είχες πολύ γεμάτο καλοκαίρι με τις εθνικές ομάδες και κάθισες λίγο καιρό για ξεκούραση. Δεν έχεις ανάγκη, νέος είσαι, αλλά πρόσεχε τον εαυτό σου και κάνε αυτές τις μέρες λιγάκι συντήρηση», ήταν τα πρώτα λόγια του Νίκου Γκάλη προς τον Σάσα Βεζένκοφ, ζητώντας του λεπτομέρειες για το καλοκαίρι, που πέρασε αλλά και τα πολύ καλά του ελληνικά.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κύπρο από Βούλγαρους γονείς. Ο πατέρας μου, Σάσο, μου έχει παίξει αντίπαλός σας και με την εθνική Βουλγαρίας. Ήθελα να τιμήσω τις εθνικές ομάδες της χώρας μου, ξεκουράστηκα βέβαια λίγες ημέρες και τώρα, είμαι έτοιμος για τις υποχρεώσεις μου με τον Άρη» αποκρίθηκε ο μικρός και ο Νικ σχολίασε: «Θυμάμαι την εθνική Βουλγαρίας. Είχε καλούς παίκτες και έπαιξα αρκετές φορές στην Σόφια. Το να παίζεις στην εθνική ομάδα της χώρας σου είναι πολύ σημαντικό πράγμα.».

Μετά τις απαραίτητες φωτογραφίες, καθίσαμε σ’ ένα τραπέζι για να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Χωρίς καν να χρειαστούμε εισαγωγικά, ο Γκάλης πήρε την κατάσταση στα χέρια του και μίλησε στον Σάσα Βεζένκοφ σαν πατέρας: «Έχεις πολύ ταλέντο και με την στάση σου το καλοκαίρι, που αποφάσισες να κλείσεις τα αυτιά σου σε προτάσεις και να μείνεις στον Άρη για να έχεις πρωταγωνιστικό ρόλο, έδειξες ότι είσαι και ώριμο παιδί. Δούλεψε σκληρά, μείνε προσγειωμένος και ακολούθα τις συμβουλές του προπονητή σου. Μην αντιδράς, να είσαι υπάκουος στις οδηγίες του και να προσπαθείς κάθε μέρα να βελτιώνεσαι. Είμαστε μια καινούργια ομάδα, έχουν έρθει νέα παιδιά, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την διοίκηση να μπουν σε τάξη τα οικονομικά και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Πρέπει και εμείς από έξω και εσείς μέσα στο γήπεδο, να πείσουμε τον κόσμο ότι μπορεί να μας εμπιστευθεί».

Τα λόγια του Νίκου έβρισκαν άμεσα τον στόχο τους. Ο Σάσα τον κοίταζε με δέος, τον άκουγε με προσοχή και του είπε με απόλυτο σεβασμό: «Έχετε απόλυτο δίκιο. Πρέπει να έχουμε υπομονή και να πάμε βήμα – βήμα. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να φοράμε την φανέλα της ομάδας που φορέσατε εσείς και τόσοι ακόμη μεγάλοι παίκτες. Το να παίζουμε κάτω από τα λάβαρα και την φανέλα σας, μπροστά σε έναν τόσο σπουδαίο κόσμο, είναι ότι καλύτερο. Είμαστε νέα ομάδα, αλλά είμαστε Άρης και θα παλεύουμε σε κάθε ματς για το καλύτερο».

Αμέσως μετά, ο Σάσα έθεσε με αγωνία στον Νικ το ερώτημα. «Εσείς θα έρχεστε να μας βλέπετε; Θα μας δίνει μεγάλο κίνητρο και έξτρα δύναμη η παρουσία σας». Ο «γκάνγκστερ», τέτοιες ασίστ, δεν συνήθιζε να τις αφήνει ανεκμετάλλευτες: «Θα είμαι κοντά σας. Όχι σε κάθε παιχνίδι, αλλά θα με βλέπετε πολύ συχνά. Φοβάμαι να μην σας αγχώνω, αλλά να ξέρεις και εσύ και τα άλλα παιδιά ότι θα είμαι δίπλα σας. Και ο κόσμος θα είναι δίπλα σας, αν δίνετε μέσα στο γήπεδο τον καλύτερό σας εαυτό».

Όσο για το πρώτο ραντεβού, που θα γίνει σε λίγες μέρες, για το πρώτο «Nick Galis Cup»: «Ξέρετε, εγώ δεν ήμουν στη μεγάλη βραδιά που έγινε προς τιμήν σας, λόγω των υποχρεώσεών μου με την ομάδα εφήβων του Άρη. Γι’ αυτό και χαίρομαι διπλά που θα είμαι παρών σε αυτό το τουρνουά, για να τιμήσουμε μαζί με κάποιες μεγάλες ομάδες, εσάς και τον Άρη», είπε χαρακτηριστικά ο Σάσα Βεζένκοφ, με τον Νίκο Γκάλη να σφραγίζει το ραντεβού:

«Θα είναι όμορφο τουρνουά για όλους μας. Αλλά και δυνατό τεστ για εσάς. Θα αντιμετωπίσετε ομάδες Ευρωλίγκα και αυτό θα σας βοηθήσει να είστε έτοιμοι για τα επίσημα παιχνίδια. Μέσα σε ένα γεμάτο γήπεδο, ελπίζω να το απολαύσουμε όλοι μας».
Η ώρα είχε περάσει και ο Νίκος Γκάλης έπρεπε να φύγει. Ο Σάσα Βεζένκοφ ήθελε. κι άλλο, αλλά ο «γκάνγκστερ» έχει μάθει να λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρολόι.

«Σε λίγο θα έρθει η Στέλλα από το σχολείο, πρέπει να φάμε και να ξεκουραστεί λιγάκι, γιατί την περιμένει η προπόνηση του τένις», είπε ο μπαμπάς Γκάλης. Πριν φύγει, έδωσε την ευχή του στον Σάσα: «Χάρηκα που σε γνώρισα. Θα σε παρακολουθώ και θα τα ξαναπούμε. Δούλευε και μην φοβάσαι τίποτα. Καλή χρονιά και μακριά από τραυματισμούς».
Και ο μικρός όμως, του έδωσε την καλύτερη ευχή που μπορούσε: «Σας ευχαριστώ για όλα. Να χαίρεστε την οικογένειά σας και όσους αγαπάτε. Θα σας περιμένουμε στο γήπεδο δίπλα μας. Μακάρι να τα καταφέρουμε». Ο Γκάλης σχημάτισε με τα δάκτυλά του το σήμα της νίκης και, λίγο πριν φύγει, μας έστειλε το μήνυμα με χαμόγελο: «Γιάννη, συνέντευξη τώρα. του χρόνου».

Το εγχειρίδιο του φονιά:

Ο Βεζένκοφ είναι γνήσιο μπασκετικό ταλέντο. Και ως τέτοιο, έχει την ικανότητα να βάζει εύκολα την μπάλα στο αντίπαλο καλάθι. Τώρα όμως, στεκόταν μπροστά στην απόλυτη. καλαθομηχανή. Τον άνθρωπο που διέλυε κάθε αντίπαλο αμυντικό σύστημα και που έκανε αντίπαλους προπονητές, παίκτες και φιλάθλους να μετράνε 40άρες. Ήταν απολύτως λογικό, λοιπόν, το ερώτημα του Σάσα: «Πείτε μου, πως το κάνατε»; Ο Νίκος Γκάλης είχε έτοιμες τις απαντήσεις. «Παίρνε πάντα αυτό που σου δίνει η άμυνα», ήταν η συμβουλή του, πριν περάσει σε λεπτομέρειες: «Αν δεν παίζει καλή άμυνα στην ντρίμπλα, πάρε τον διάδρομο και φύγε. Αν σου δίνει χώρο να δεις το καλάθι, σταμάτα και σούταρε από μέση και μακρινή απόσταση. Βλέπεις ότι δεν έχει καλά πλάγια βήματα από δεξιά, να τον οδηγείς από εκεί. Ή και το αντίστροφο. Έχε ανοικτά τα μάτια, «διάβαζε» τον αντίπαλο και άκου το ένστικτό σου. Οδήγησε την άμυνα εκεί που εσύ έχεις το πλεονέκτημα και χτύπα την γρήγορα και αποφασιστικά».

Ο Σάσα όμως, είχε και άλλες απορίες. Δεν μπορεί ένας παίκτης να σηκώνεται για σουτ και να. ξεχνάει να προσγειωθεί. «Σας έχω παρακολουθήσει σε παλιά στιγμιότυπα και δεν μπορούσα να το πιστέψω αυτό που συνέβαινε με το σουτ σας. Τρομερή έκρηξη και ακρίβεια στην εκτέλεση. Υπάρχει κάποιο μυστικό γι’ αυτό ή όλα είναι θέμα ταλέντου»; Ο Νικ είχε ξανά έτοιμη την απάντηση:

«Το ταλέντο είναι το ένα πράγμα και φυσικά, είναι πολύ σημαντικό. Αλλά η δουλειά είναι το άλλο. Ήξερα ότι πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω στην προπόνηση από όλους, για να μπορώ να είμαι αυτός που ήθελα. Έβαζα γιλέκο με βάρη και έτρεχα χιλιόμετρα.

Ανεβοκατέβαινα ώρες τα σκαλιά στις κερκίδες στο Καυταντζόγλειο. Έκανα μια επανάληψη, από βαθύ κάθισμα με 370 κιλά στους ώμους και την μπάρα να λυγίζει και να κοντεύει να σπάσει! Έκανα άπειρα σουτ στην προπόνηση. Βολές, τρίποντα, με ταμπλό, από μέση απόσταση, από παντού. Αν θέλεις να ξεχωρίσεις δούλεψε και βοήθα το ταλέντο σου να ξεδιπλωθεί.»

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΣΑΣΑ:
1.      Να είσαι προσγειωμένος και να μην παρασύρεσαι
2.      Άκου τον προπονητή σου και μην αντιμιλάς
3.      Δούλευε περισσότερο από τον καθένα
4.      Εμπιστεύσου το ένστικτό σου
5.      Παίρνε ότι σου δίνει η αντίπαλη άμυνα
6.      «Διάβαζε» το παιχνίδι στην διάρκειά του
7.      Πρόσεχε τον εαυτό σου εκτός γηπέδου
8.      Φρόντισε να ξεκουράζεσαι πριν από προπονήσεις και αγώνες
9.      Σεβάσου τον κόσμο της ομάδας σου και των αντιπάλων
10.  Κοίτα τον αντίπαλο στα μάτια και μην φοβάσαι

Προτεινόμενα Άρθρα