Τώρα το… θυμήθηκε

από AllAboutARIS

Ο φωτογράφος Τζέικομπους Ρέντμιστερ κατηγορεί τον αθλητικό κολοσσό Nike για παραβίαση της πνευματικής του ιδιοκτησίας, όσον αφορά τη διάσημη εικόνα του Μάικλ Τζόρνταν που εφορμά προς το καλάθι.

Το 1984, όταν ο «Αέρινος» αγωνιζόταν ακόμα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, ο Ρέντμιστερ έκανε μία φωτογράφηση με τον τότε νεαρό άσο του μπάσκετ. Λίγους μήνες αργότερα, ο Τζόρνταν επιλέχθηκε στο Ντραφτ από το Σικάγο και η Nike του προσέφερε το πρώτο του χορηγικό συμβόλαιο. Οι φωτογραφίες του Ρέντμιστερ, που έδειχναν τον «Μάικ» να «πετάει» προς το καλάθι, ήταν ιδανικές για την προώθηση του νέου αστεριού και η αθλητική εταιρεία πλήρωσε 150 δολάρια για προσωρινή χρήση δύο διαφανειών από το σύνολο των φωτογραφιών.

Τον επόμενο χρόνο, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην αγωγή, η Nike δημιούργησε μία δικιά της φωτογραφία, σχεδόν ίδια με την αρχική. Όταν ο Ρέντμιστερ ζήτησε το λόγο, η εταιρεία απέκτησε το δικαίωμα χρήσης των εικόνων για δύο χρόνια έναντι 15.000 δολαρίων.
Ωστόσο, η εταιρεία επέκτεινε τη χρήση της εικόνας σε διαφημιστικές ενέργειες και επιπλέον δημιούργησε, το 1987, το λογότυπο «Jumpman», που παρουσιάζει μία σιλουέτα βασισμένη στην εικόνα του Τζόρνταν. Μάλιστα, το 1997, το «Jumpman» έγινε το έμβλημα της Jordan Brand, θυγατρικής της Nike που σχεδιάζει, δημιουργεί και εμπορεύεται παπούτσια και ρούχα με την υπογραφή του κορυφαίου μπασκετμπολίστα όλων των εποχών.

Πλέον ο Ρέντμιστερ ζητά ένα απροσδιόριστο χρηματικό ποσό σαν διαφυγόντα κέρδη, αφού όπως τονίζει είναι ο συνεχής και αποκλειστικός ιδιόκτητης των δικαιωμάτων των εν λόγω φωτογραφιών. Πάντως, αυτές κατατέθηκαν στον αμερικανικό φορέα πνευματικών δικαιωμάτων μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.

Προτεινόμενα Άρθρα